logo
FOODSPIRATION

Claartje test suikerdetox: leven zonder suiker

010414180236suikerdetoximage.jpg

Eigenlijk durf ik het bijna niet te zeggen, omdat ik er zo tegenop zie, maar mijn nieuwsgierigheid is groter dan mijn weerzin: ik ga een suikerdetox doen. Dat betekent dat ik gedurende drie dagen he-le-maal geen suikers eet, ook geen fruitsuikers en koolhydraten. Daarna eet ik nog een week zo min mogelijk suikers, maar voeg ik wel weer o.a. wat fruit toe.

 

Waarom? Waarom in hemelsnaam? Dat is de vraag die ik mezelf een aantal keer stelde, nog voor mensen in mijn omgeving dat met open mond aan me vroegen. Nee, ik wil niet afvallen. Ik wil weten wat suiker doet met een lichaam, en om dat echt te kunnen ervaren moet ik eerst volledig stoppen met het eten van suiker. Noem het de nullijn.

 

suikerdetox, geen suiker, suikervrij

 

Het witte gif?

Voor er allemaal mensen over me heen vallen: ik zeg absoluut niet dat jij als Foodness lezer geen suiker moet eten. Zelf kan ik bijzonder genieten van een boterham met Nutella of een pannenkoek met basterdsuiker, en dat past (af en toe) prima in een gezond dieet. Maar ik ben een food blogger. Ik lees veel, van De Voedselzandloper tot De Suikerdetox – hoewel ik heel veel van wat in die boeken staat met flinke korrels zout neem. Zodoende weet ik een paar dingen:
 

– Ik weet dat de Westerse mens zo’n 45 kilo suiker per jaar consumeert. Dat zijn niet (alleen) de scheppen suiker die je in de koffie doet, maar vooral de ‘verborgen’ suikers die zonder dat je het doorhebt zitten in zuivelproducten, saladedressings, kant-en-klare producten en zelfs in producten als pindakaas.

 

– Ik weet dat suiker vaak niet als suiker herkend wordt door mensen die geen professor zijn in de scheikunde of diëtiek (en mocht je het je afvragen; dat ben ik ook niet. Ha, I wish!). Suikers worden op de gekste manieren omschreven op productverpakkingen: van dextrose tot maïsstroop, van malt tot molasse, van sucrose tot rijststroop.

 

– Ik weet dat suiker een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt – ook koolhydraten, omdat die worden afgebroken tot suikers (zeker zogenoemde ‘snelle’ koolhydraten). Zo’n suikerpiek is niet goed voor je, omdat er ineens door de alvleesklier veel insuline wordt aangemaakt, die al die suiker in je bloed moet proberen te verwerken. Een beetje suiker in je bloed is nodig als brandstof voor je lichaam, maar een overschot (zoals bij een suikerpiek) wordt opgeslagen. Zodra het hormoon insuline in je bloed komt gaat je lever glycogeen maken van/met de suikers, en dat opslaan in je lever of spieren. Dat wordt namelijk weer terug omgezet in suikers op het moment dat je energie nodig hebt – een handig voorraadje dus. Op een gegeven moment zijn die opslagplekken alleen vol, en als je dan nog meer suikers binnenkrijgt worden die over je hele lichaam opgeslagen als vet. Bovendien word je moe van zo'n suikerpiek; de bekende dip na een suiker- of koolhydraatrijke maaltijd.

 

– Ik weet dat suiker je huid veroudert, doordat het aan moleculen in je lichaam ‘plakt’ en suiker-eiwitverbindingen vormt: AGE’s genoemd. Dit gebeurt ook bij elastine en collageen in je huid, waardoor er rimpels ontstaan. Geen ramp, maar toch. Interessant om te weten.

 

Psst: Foodness blogger Merel schreef ook over suikervrij eten en probeerde het een periode zelf. Lees haar blog hier!

 

suikerdetox, zonder suiker, suikervrij

 

Mijn motivatie

Waarom doe ik een detox? Begrijp me niet verkeerd; ik ben niet van plan voor altijd suikervrij te eten. Ik geloof niet in het in de ban doen van een bepaald product of bepaalde voedingsstof. Wel geloof ik dat suiker (in welke vorm dan ook) een grote invloed heeft op je lichaam. Ik doe deze test om te voelen hoe mijn lichaam functioneert zonder suiker, om daarna weer gewoon suiker te gaan eten – maar dan het liefst wel alleen natuurlijke suikers, en alleen wanneer ik dat écht wil, niet omdat het zonder dat ik het weet in mijn amandelmelk of pindakaas verstopt zit. Ik vermoed dat ik onbewust verslaafd ben aan suiker – ik kan echt snákken naar chocola – en wil ervaren of dat echt zo is en of ik dus moet ‘afkicken’.

 

Het plan!

Dag 1 – 3

De eerste drie dagen van deze detox probeer ik te gaan voor een volledig suikervrij dieet. Dat betekent ook dat fruitsuikers uit mijn mond verbannen worden, evenals snelle koolhydraten, omdat die direct omgezet worden in suikers. Suikervervangers zijn ook uit den boze. Wat eet ik wel? Noten en zaden, groente, eiwitten (kip, eieren, vis, peulvruchten), plus smaakmakers als kruiden en olijfolie. Dat worden dus salades met kikkererwten, gerookte kip en broccoli, met een roerei als ontbijt. Ik kies ervoor om onbeperkte hoeveelheden te eten, omdat ik niet wil afvallen en het al lastig genoeg vind om mijn pak hagelslag te laten staan!

 

Dag 4 – 12

Na drie dagen ga ik wel weer gewoon fruit eten, omdat daar naar mijn mening veel te veel broodnodige vitaminen, mineralen en vezels in zitten! Wel zal ik het houden bij 1 a 2 porties fruit per dag. Ook voeg ik zuivel toe (calcium!) en dus ook verschillende soorten kaas. Van granen blijf ik nog even af tot na de 12 dagen, maar groenten die rijk zijn aan zetmeel (zoals zoete aardappel en courgette) eet ik wel. Zetmeel wordt weliswaar omgezet in suiker, maar deze groenten hebben een lage glycemische index, dus ze worden zo langzaam omgezet dat ze geen suikerpieken veroorzaken.

 

Dag 13 – …?

Als mijn 12 dagen afzien (of zou het meevallen?) voorbij zijn, is mijn lichaam niet meer gewend aan de dagelijkse hoeveelheid suiker die ik normaal tot me neem. Ik wil langzaam weer granen en zetmeelhoudende producten gaan toevoegen aan mijn eetpatroon (havermout, quinoa, zilvervliesrijst) maar proberen de rest van de maand geen ‘snelle’ koolhydraten te gebruiken. Geen witte rijst, cornflakes, niet-volkoren crackers, etc!

 

Ik houd mijn ervaringen uiteraard bij. Ook zal ik elke dag een maaltijd posten op het Foodness prikbord, de Facebookgroep voor de meest enthousiaste Foodness fans. Na de eerste drie dagen plaats ik een update op Foodness.nl, na een week zal ik dat opnieuw doen. Misschien bevalt het me totaal niet en kap ik er weer mee, misschien blijf ik het nog heel lang volhouden. Ik ben benieuwd…

–> Lees hier mijn ervaringen van de eerste dagen!

 

PS: In de receptendatabase van Foodness vind je ook ‘suikervrije’ recepten, alleen interpreteren we de term suikervrij daar anders: in deze recepten wordt geen gebruik gemaakt van geraffineerde suiker, maar wel van suikervervangers als dadels, ahornsiroop en soms stevia. Dit zijn suikervervangers die een relatief lage glycemische index hebben en dus in principe een minder grote suikerpiek veroorzaken in je bloed dan geraffineerde suiker. Mocht je suggesties hebben voor andere suikervervangers, dan hoor ik het altijd graag!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties