logo
121213105636Bloghannekeimage1.jpg

Van vet word je dik, van vet gaat je cholesterol omhoog. Zijn dit waarheden? In de hele wereld bevat voeding veel omega 6-vetzuren en zeer weinig omega 3-vetzuren. Wat is het verschil hiertussen? Om het makkelijk te zeggen: het is slecht en goed. Te veel omega 6-vetzuren bevatten transvetzuren, een overdaad hiervan kan leiden tot: ontstekingsreacties in het lichaam en uiteindelijk tot hart en vaatziekten, verzwakking van je immuunsysteem, of huidaandoeningen in de vorm van allergieën. Omega 3-vetzuren daarentegen ondersteunen het immuunsysteem, verbeteren chronische pijnklachten en helpen ontstekingsklachten te verminderen.

 

Wat is het verschil tussen omega 6 en omega 3? Hier wat voorbeelden van voedingsstoffen (met omega 6-vetzuren) die je beter kunt vermijden:

– Plantaardige margarines/halvarine (kuipjes)

– Soja-, zonnebloem-, mais-, en slaolie

– Chips

– Koekjes en cake 

– Kant-en-klaarmaaltijden

– Bakkerijproducten zoals bijvoorbeeld goedkoop supermarkt brood (dat dagenlang vers blijft)

– Snacks, zoals kroketten, frikadellen en frites

Deze voedingsstoffen worden door je lichaam niet herkend en worden opgeslagen als vet. Dus brengen zij niet alleen ernstige schade aan aan je gezondheid, maar ook aan je gewicht. En dat willen we toch liever niet. Maar dan het positieve nieuws dat is dat de omega 3-vetzuren wel gezond zijn voor je lichaam en ook nog lekker! Hiervan zal ik je ook wat voorbeelden geven:

– Avocado

– Walnoten en overige noten

– Zaden 

– Olijfolie

– Visolie

– Eieren (biologische, scharrel of vrije uitloop)

– Vette vis: makreel, sardientjes, tonijn, ansjovis, haring en zalm

 

 

Omdat je momenteel in de bladen en op internet veel leest over wat allemaal geen goede vetten zijn, wil ik je graag nog wat advies geven over wat wel goed is voor je gezondheid en waarom de omega 3-vetten die hierboven staan vermeld wel gezond zijn.

 

Avocado: Heerlijk te combineren in salades, bij lunch of diner. Ook in een smoothie een aanrader.

 

Noten: Alle nootsoorten bevatten gezonde vetten, behalve onze welbekende pinda. Een pinda is eigenlijk geen noot, helaas pindakaas. Pinda's behoren tot de groep peulvruchten, net als een bruine boon. Pinda’s glimmen van de olie, bevatten zeer veel verkeerde vetten en ook nog eens heel veel calorieën. Eet je graag pindakaas, probeer dan eens cashewpasta of andere notenpasta’s, ook voor de kinderen.

 

De walnoot is de winnaar: Ze zijn een geweldige bron van omega 3-vetzuren, vitamines en mineralen die werken als krachtige antioxidanten. En dit is juist weer zo goed voor een mooie huid. Heerlijk door een salade of als snack, zeker in de avond, slaap je ook goed van. 

 

De amandel heeft ook een rijke voedingswaarde en bevat onder meer magnesium, calcium, selenium en vitamine E.

 

Cashewnoten worden meestal eerst 2x geroosterd en zijn daardoor meer geschikt voor consumptie. Ze bevatten iets minder omega 3-vetzuren maar leveren wel koper, magnesium en ijzer. Bij niet te grote porties zijn ze niet slecht voor je gewicht. Hazel-, pecan- en paranoten zijn ook allemaal rijk aan zeer gezonde voedingsstoffen. Als tip adviseer ik je bijvoorbeeld studentenhaver te eten, dan heb je een heerlijke gezonde en voedzame snack.

 

Zaden: Bevatten ook veel heilzame stoffen. Lijnzaadjes, sesamzaadjes, hennepzaden, pijnboompitjes en niet te vergeten de chiazaadje als superfood! Te gebruiken in salades, soepen en smoothies. Zaden bevatten niet alleen veel omega 3-vetten maar ook veel vezels en dit kan weer een positief effect hebben op je stoelgang.

 

Olijfolie: Beter niet verwarmen dit in verband met oxidatie.

 

Vette vis: Een makreel is zeer rijk aan goede vetten, geeft je huid de nodige voeding en maakt deze minder droog, zeker in de wintermaanden. Net als gerookte zalm overigens. Ik kan je dit ook gerust wekelijks aanbevelen.

 

Ik hoop dat ik jullie weer wat meer informatie heb kunnen geven betreft het wel en niet gezond eten. Zeker met de feestdagen in het vooruitzicht. Je ziet: gezond eten is niet moeilijk, het is een mooie uitdaging. Ik wens jullie fijne en gezonde feestdagen!

 

Hanneke Tienstra, voedings- en gewichtsconsulente.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties