logo
FOODSPIRATION

De koelkast van: Renate

301013174259blogrenate1chipsimage.jpg

"Al enige jaren ben ik de koelkast van Renate, die een lactose-intolerantie heeft. Lastig is dit wel, maar omdat zij positief in het leven staat ben ik elke week goed gevuld met de meest heerlijke lactosevrije producten. Maar laat ik bij het begin beginnen en Renate aan jullie voorstellen."

 

Koelkast, bedankt voor de inleiding. Dit maakt het voor mij iets makkelijker om een begin te vinden met het schrijven over mijn lactose-intolerantie. Voordat ik van wal steek, wil ik graag eerst vertellen wat een lactose-intolerantie nu precies is. Lactose is een melksuiker dat in melk en melkproducten voorkomt. Om lactose te kunnen verwerken heb je lactase nodig die aangemaakt wordt in de dunne darmwand. Mensen met een lactose-intolerantie maken dus de lactase niet of niet voldoende aan. Doordat de lactose gaat gisten in de darm ontstaan klachten zoals; opgezette buik, krampen in de buik, diarree, overgeven. Er zijn verschillende gradaties binnen de intolerantie en het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook op een latere leeftijd ontstaan. 

 

Nadat ik vele kilo's ben afgevallen (onder begeleiding) blijk ik toch roofbouw gepleegd te hebben op mijn lichaam met een lactose-intolerantie tot gevolg. Natuurlijk baalde ik hier behoorlijk van. Ik wilde, met mijn "nieuwe ik" samen met manlief gezellig op een terrasje een hapje eten met een heerlijk glas wijn. Vele malen heb ik bezoeken aan de huisarts gebracht waar ik mijn klachten naar voren bracht; misselijk, diarree, overgeven, krampen in mijn buik. Helaas kreeg ik iedere keer de deur op mijn neus en werd ik niet serieus genomen. Toen vond ik het genoeg, ben ik zelf gaan googlen, en kwam ik terecht op een website waarin lactose-intolerantie uitgelegd werd. Dit was het! Alles wat er beschreven werd kwam tot in detail overeen! Met dit verhaal ben ik naar mijn huisarts gegaan maar nog steeds werd het afgedaan met 'zal wel psychisch zijn omdat je zo bent afgevallen'.

 

Koelkast van Renate

 

Ik liet mij hierdoor niet uit het veld slaan en ben meteen gaan uitzoeken wat wel en niet kan. In eerste instantie ben ik begonnen om alle melkproducten zoals melk en yoghurt uit de koelkast te weren. De slogans 'melk is goed voor elk' en 'melk, de witte motor' waren op mij, als Hollandse meid die opgeroeid is met iedere dag melk drinken omdat het zo gezond, is niet meer van toepassing. De klachten namen inderdaad iets af, maar nog steeds voelde ik mij ziek nadat ik had gegeten. Het maakte niet uit wat ik at, van gehaktbal tot kant-en-klare aardappelpuree, van paprikachips tot cornflakes, ik werd er ziek van. Per toeval keek ik op de ingrediënten van de paprikachips en zag tot mijn grote verbazing dat er lactose tussen stond. Het zal toch niet zo zijn dat zelfs in andere producten dan melk lactose zit? Ja, dat blijkt dus het geval te zijn. Lactose zit dus niet alleen in melkproducten, maar het is ook een goedkoop vulmiddel dat veelvuldig gebruikt wordt door fabrikanten.

 

Toen begon het grote zoeken. Op de vele bestaande websites kwam ik alleen maar negatieve dingen tegen over lactose-intolerantie, en dat stuitte mij als positieveling tegen de borst. Er moeten toch nog genoeg alternatieven zijn om van het leven te genieten? Na veel uitzoeken, lezen en ook uitproberen heb ik in de loop der tijd veel alternatieven gevonden die geresulteerd hebben in mijn eigen website met de naam lactosevrijgenieten.nl. Met deze website wil ik andere intoleranten helpen met het zoeken naar een manier om te genieten van het leven, maar dan lactosevrij!

 

Zo, de kop is eraf en nu terug naar mijn koelkast. In mijn koelkast staan denk ik producten die bijna iedereen wel gebruikt, maar dan lactosevrij. Melk, yoghurt, vleeswaren, oude kaas, boter en ga zo maar door. Manlief doet gewoon lactosevrij mee, al heeft hij wel af en toe last van een "lactosetekort" zoals hij dit zelf noemt. In het dagelijks leven heb ik het lactosevrij koken goed onder de knie, maar buiten de deur eten is een uitdaging. De komende maanden zal ik mijn ervaringen en belevenissen als lactose-intolerant met jullie delen en daarom eindig ik mijn eerste blog met mijn lijfspreuk: "Geniet van het lactosevrije leven!"

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties