logo
FITSPIRATION

HEALTH: HPV en borstkanker: wel of geen (zelf)onderzoek doen?

https://www.braster.eu/en

Vandaag geen recept, maar een zeer persoonlijke blog post. Over een onderwerp dat mij momenteel bezighoudt – en jou misschien ook wel: gezondheid. Nu een keer niet in de zin van sportief zijn en gezonde voeding, maar op het gebied van afwijkingen, ziektes, foutjes. Wil je weten of er mogelijk een ziekte of afwijking sluimert in je lichaam, of juist niet? Het blijft een lastig dilemma… Aan de ene kant wil je precies weten wat de staat is van je lichaam zodat je mogelijke ziektes zo vroeg mogelijk op het spoor kunt komen, maar aan de andere kant kun je je soms beter wentelen in onwetendheid omdat je erop vertrouwt dat je lichaam zelf bepaalde ziekteverwekkers opruimt voordat je überhaupt merkt dat ze er waren. Ik behoorde zelf eigenlijk altijd tot de laatste categorie, omdat ik nooit ergens last van had (nou ja, misschien soms een kater) en het volste vertrouwen had in mijn eigen lichaam. Toen veranderde er iets.

Naar aanleiding van het uitstrijkje dat ik op mijn 30e liet maken kreeg ik namelijk te horen dat ik drager ben van HPV, het Humaan Papillomavirus. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Dat komt bij heel veel mensen voor en het is in principe helemaal niet erg om drager te zijn, alleen moet je de cellen in de buurt van je baarmoederhals af en toe laten controleren om te zorgen dat ze zich gaan niet ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Ik maak me nog steeds absoluut geen zorgen over mijn eigen gezondheid, maar tóch ga je ineens nadenken. Hoeveel wil ik weten van mijn eigen lichaam? Is het wel verstandig om vol te houden dat ik gezond ben en nooit iets heb, met het risico dat ik iets belangrijks over het hoofd zie en er over 10 jaar blijkt dat ik baarmoederhalskanker heb ontwikkeld?

https://www.braster.eu/en

Voor mij geldt op dit moment dat ik bepaalde grote risico’s wil uitsluiten. Ik wil niet onnodig veel onderzoeken doen, maar er zijn twee dingen die ik graag wil monitoren om ze indien mogelijk te kunnen voorkomen: baarmoederhalskanker + borstkanker. De onrustige klojo’s rond mijn baarmoederhals houd ik voorlopig in de gaten met een gynaecoloog in het ziekenhuis en halfjaarlijkse controles. Voor borstkanker ligt het anders. Ik loop voor zover ik weet gelukkig geen verhoogd risico, maar wil het graag in de gaten houden. Ik check mijn borsten daarom nu zelf op eventuele afwijkingen, gewoon thuis.

Wist je dat…

– HPV (het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken) bij heel veel mensen voorkomt zónder baarmoederhalskanker te veroorzaken?

– Overgewicht het risico op borstkanker verhoogt?

– Af en toe onderzoeken van je eigen borsten (al dan niet met een apparaat) ervoor zorgt dat je afwijkingen sneller in de gaten hebt?

– 80% van de afwijkingen die in borsten gevonden kan worden, volledig onschuldig zijn?

Dan komt nu het commerciële stuk van deze blogpost: voor het thuisonderzoek van mijn borsten maak ik tegenwoordig gebruik van Braster, een bedrijf (deels gefinancierd met een fonds vanuit de Europese Unie, zie onderaan dit artikel) dat een apparaat heeft ontworpen waarmee je thuis checkt of er onregelmatigheden voorkomen in het weefsel van je borsten. Met dit apparaat, dat verbinding maakt met een speciale app en gekoppeld is aan je eigen online profiel, bekijk je elke maand het weefsel van je borsten. Als er een onregelmatigheid blijkt uit de metingen moet je uiteraard naar de huisarts voor vervolgonderzoek.

Is het schijnveiligheid? Misschien. Voor mij geldt dat het me rust geeft om te zien dat ik geen onregelmatigheden heb in mijn borsten, om te weten dat ik er binnen een maand bij ben wanneer er wél iets onrustig wordt. Hetzelfde geldt voor de cellen rond mijn baarmoederhals: het halfjaarlijkse onderzoek in het ziekenhuis betekent dat ik in ieder geval op de hoogte ben van elke mogelijke verandering die optreedt. Gek genoeg zorgen deze onderzoeken er ook voor dat ik besef hoe fragiel en waardevol gezondheid is. Ik heb (nog) nergens last van. Ik ben gezond en voel me ook gezond. Als het even kan, wil ik dat graag zo houden!

Mocht je vragen hebben over het HPV-virus of het checken van je eigen borsten, of wil je je verhaal met me delen, reageer dan hieronder of stuur me een privé berichtje op Instagram (@foodnessnl). Ik ben geen expert, maar als er veel vragen zijn ben ik wel in de positie om in contact komen met experts. Kanker is geen leuk gespreksonderwerp, maar wel een belángrijk onderwerp.

https://www.braster.eu/en

Dit is een gesponsord artikel. Het BreastLife Tester Project van Braster wordt mede gefinancierd door The European Regional Development Fund (framework of Measure 1.4.4.1 of the Innovative Economy Operational Programme) van de Europese Unie.


Pssst – heb je het Youtube kanaal van Foodness oprichter Claartje al gezien? Subscribe hier (gratissss)!

Wist je dat jij, als Foodness lezer, ook recepten kunt toevoegen aan de database? Klik hier om jouw recept te uploaden, en geef het eeuwige roem!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties