logo
FOODSPIRATION

Lactosevrij eten: lactose-intolerantie en koemelkallergie

191113133344Schermafbeelding20131119om13image.jpg

Melk: de witte moter, of het witte monster? In mijn omgeving hoor ik steeds vaker dat mensen geen melkproducten of zuivel meer eten, of dat proberen te minderen. Ofwel omdat hun lichaam er op een bepaalde manier op reageert, ofwel omdat ze het ‘niet natuurlijk’ vinden dat mensen als enige zoogdieren nog melk drinken nadat ze gezoogd zijn door hun moeder. Wat voor reden je ook hebt om geen of minder melkproducten te eten; er zijn steeds betere alternatieven te vinden. 

Is er sprake van een echte allergie, dan is het belangrijk om twee verschillende, vaak door elkaar gehaalde versies uit elkaar te houden: lactose-intolerantie en koemelkallergie. 

 

Lactose-intolerantie 

Als je lactose-intolerant bent kunnen je darmen geen lactose afbreken. Dit komt door een tekort aan lactase, het enzym dat lactose in je darmen in stukjes knipt zodat het verder verwerkt kan worden in je lichaam. Het kan per persoon verschillen hoeveel lactase je in je darmen hebt; wie sterk lactose-intolerant is heeft weinig tot geen lactase in zijn/haar darmen en krijgt van een klein slokje melkje al last van bijvoorbeeld diarree, buikpijn of winderigheid. Er zijn ook mensen met een lactose-intolerantie die nog wel wat lactase in hun darmen hebben en die dus wel een glas melk per dag kunnen drinken, en pas bij het tweede glas last krijgen.

 

Koemelkallergie

 

Koemelkallergie

Bij een allergie is het niet het verteringsstelsel dat reageert op een ‘verkeerde’ voedingsstof, maar het immuunsysteem. Wie allergisch is voor koemelk reageert op het melkeiwit dat in koemelk zit en kan dus absoluut niets eten of drinken waar koemelk in zit. Doe je dat wel, dan krijg je bijvoorbeeld buikpijn, diarree of zelfs ademhalingsproblemen. Omdat andere soorten melk, zoals bijvoorbeeld geitenmelk, eiwitten bevatten die veel lijken op de eiwitten in koemelk is het vaak verstandig om ook andere dierlijke soorten melk dan koemelk te vermijden. 

 

In de supermarkt

Het niet-eten van zuivel is lastig, maar niet onmogelijk. In de supermarkt is het wel even opletten geblazen, want er zijn producten waar stiekem zuivel in zit zonder dat je dat verwacht. Zo kunnen bijvoorbeeld koekjes en gebak lactose bevatten, maar ook in veel soorten snoep, borrelnoten, vleeswaren en sauzen zit zuivel. Zelfs bouillonblokjes, zoetjes en sommige likeuren (zoals Baileys) kunnen lactose bevatten. Kijk altijd heel goed op de ingrediëntenlijst van een verpakking, en bedenk dat zuivel ook aangeduid kan worden met termen als 

– ‘droge melkbestanddelen’

– ‘caseïne’

– ‘lactaat’ 

– ‘weipoeder’

 

Kijk voor meer info over lactosevrije producten bijvoorbeeld op Lactofree, een website die commercieel is en is gemaakt in opdracht van zuivel-alternatievenproducent Arla, maar die wel nuttige informatie bevat.

 

Lactosevrije kokoskoekjes

 

In de recepten op Foodness gebruiken we de term lactosevrij om aan te geven dat er geen lactose én geen koemelk in het recept gebruikt wordt. In plaats daarvan wordt bijvoorbeeld sojayoghurt, amandelmelk of rijstmelk gebruikt in deze recepten. Zowel met een lactose-intolerantie als met een koemelkallergie kun je de recepten op Foodness die zijn getagd met ‘lactosevrij’ dus gewoon eten!

 

– Alle lactosevrije Foodness recepten op een rijtje? Klik hier! –

 

Ook schrijft Foodness blogger Renate over haar leven als lactose-intolerant. Ze vertelt wat voor problemen dat met zich meebrengt maar laat vooral zien dat het leven ook met een lactose-intolerantie nog steeds leuk én lekker kan zijn!

 

Bronnen:

http://www.mlds.nl/ziekten/130/lactose-intolerantie/ 

ZonderMeer Magazine 6 (2013)

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties