logo
FOODSPIRATION

Een gelukkige en gezonde winter: vijf eettips

041114094548winter.jpg

We weten allemaal dat een griepje of verkoudheid op de loer ligt als de herfst aanbreekt en de winter voor de deur staat. Maar nog veel erger zijn die slechte huid, afbrokkelende nagels, uitvallende haren en depressieve dagen. Maak je geen zorgen, want met een paar aanpassingen in je dieet kom je stralend de winter door! Lisanne van Superyoga.nl vertelt op haar blog over haar passie voor gezond leven, een healthy lifestyle, superfoods en yoga, en geeft ook aan ons een aantal handige tips.

 

Laat je lichaam lachen!
In de winter heeft je lichaam het moeilijker dan in de zomer. Minder of helemaal geen vitamine D, een koude wind die voor uitdroging zorgt en minder uitdaging om voldoende te bewegen. Zorg dat je goed eet en meer vitamine B en vooral C binnenkrijgt dan in de zomer. Je lichaam heeft het hard nodig om niet ziek, flauw of depressief te worden.

 

5 wintertips
Hoe ontkom je in de winter aan die vreselijke dipjes en zorg je voor een gezond lichaam en een goed humeur als de warmte weg en worden ingewisseld voor grauwe dagen? Eat good, feel good!

 

1. Eet voldoende eiwitten: nagels, haren en onze huid bestaan uit een soort eiwit genaamd keratine. Bovendien krijg je door het eten van eiwitten direct genoeg calcium binnen, wat de groei van nagels en haren stimuleert. Je vindt eiwitten onder andere in vette vis, kip, noten en zuivelproducten. In de winter kan een extra dosis geen kwaad dus kies eens voor quinoa of boekweit in plaats van rijst en voeg wat hennepzaad toe aan een salade.

 

2. Ga kokkerellen: ijzer en zink zijn essentieel voor gezonde nagels en stralend en sterk haar. IJzer zorgt voor een goede doorbloeding waardoor de nodige voedingsstoffen en zuurstof de uiteinden van je lichaam (haar, nagels) kunnen bereiken. Zink zorgt voor de productie van het eiwit keratine waaruit onze nagels en haren bestaan. Je vindt ze beide in rauwe cacaopoeder. Voor een extra dosis van deze waardevolle mineralen duik je dus de keuken in en ga je lekkere toetjes en taartjes bakken! Pas op dat je geen geraffineerde suiker gebruikt want die helpen al het goede in je lichaam om zeep. Kies voor gezonde vervangers zoals vanillepoeder of kokosbloesemsuiker. Sweet winter! Lees hier welke voeding er nog meer goed is voor gezonde nagels en haren.

 

3. Drink genoeg: ’s zomers veel drinken gaat meestal vanzelf, maar zorg dat je ook in de winter genoeg drinkt. Uitdroging zorgt voor een slechte conditie van huid, haar en nagels. Drink minimaal acht glazen water per dag en eet voldoende fruit. Ben je al dat water zat? Probeer dan eens kokoswater, dit zorgt voor een zeer goede hydratatie in ons lichaam en is erg voedzaam. Muntthee blijft ook een favoriet.

 

4. Zorg voor een goede basis: zorg dat je gedurende het hele jaar een goede basis opbouwt waarop je lichaam in de winter kan teren. Eet genoeg groente en fruit zodat je de nodige vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgt. Vergeet de eiwitten niet en vermijd de drie grote boosdoeners: geraffineerde suikers, tarwe en E-nummers. (Hoewel niet lang alle E-nummers slecht zijn, zoals je hier hebt kunnen lezen!) Vul je gezonde dieet in de winter aan met voedingssupplementen zoals een goede multivitamine, visolie en vitamine D. Geef je lichaam tot slot een boost door enkele superfoods toe te voegen aan je dieet. Je kunt het best deze volgorde aanhouden omdat je lichaam niets heeft aan een multivitamine of superfood als je basis niet in orde is.

 

5. Be happy: zorg dat je gelukkig bent en doe zoveel mogelijk leuke dingen. Als je gelukkig bent, is je lichaam in staat om veel meer resultaat te behalen dan wanneer je ongelukkig bent. Wat bijna altijd helpt, is buiten sporten. Met een beetje geluk vang je wat winterse zonnestralen op en pak je nog wat extra vitamine D mee. Daarnaast zorgt de zon voor de aanmaak van het ‘geluksstofje’ serotonine terwijl sporten zorgt voor een geluksgevoel dankzij de aanmaak van endorfine. Kies voor een goed humeur.

 

Kom jij gezond de winter door?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties