logo
FITSPIRATION

Lekker in je vel met Eleanor | Mind | Depressie

Lekker in je vel met Eleanor: Mind

Je zit in een dip, bent chagrijnig, hebt nergens zin in en voelt je niet lekker in je vel. Hoe komt dat? Heb je gewoon je dag niet of is er meer aan de hand? Of je nu een lichte herfstdip of op een echte depressie afstevent; om erachter te komen waarom je je niet goed voelt, moet je kunnen reflecteren. Reflecteren op je gedrag en op de manier waarop je naar dingen kijkt. De manier waarop je namelijk naar jezelf en de wereld kijkt, heeft invloed op hoe je je voelt en dit beïnvloedt ook of je lekker in je vel zit.    

In de nieuwe serie ‘Lekker in je vel met Eleanor’ gaat Eleanor op zoek naar een gezonde levensstijl, in de breedste zin van het woord. Door middel van hardlopen heeft ze zelf geleerd dat een gezonde levensstijl kan helpen om lekkerder in je vel te zitten, zelfs als je kampt met een depressie. Via haar eigen blog (Loopdepressievrij.com) probeert ze naast zichzelf ook anderen te inspireren en te motiveren om een positieve gezonde levensstijl te krijgen zodat ze meer kunnen ‘genieten’ van het leven. 

Lekker in je vel met Eleanor: Mind

Eleanor: “Mijn mindset was eerst ook erg negatief, ik was depressief en had nergens zin in. Maar wat ik niet wist, was dat ik niet meer luisterde naar mijn gevoel. Ik leefde omdat het moest, ik deed wat er van me werd gevraagd en keek met een donkere bril naar de wereld. Nooit keek ik naar hoe ik me voelde, luisterde ik naar hoe ik me voelde, of reageerde ik op hoe ik me voelde. Om dat te kunnen veranderen, moet je dus reflecteren op je gedrag. Want wat je doet (kortom: je gedrag), beïnvloedt hoe je je voelt.

Om erachter te komen wat voor je gedrag zorgt dat je je slecht over jezelf voelt, is het handig om voor jezelf een lijstje te maken. Zo kun je er met een afstand naar kijken, en een negatieve vicieuze cirkel doorbreken. Dit lijstje verdeel je in opbeurende en deprimerende bezigheden. Als je dit lijstje hebt gemaakt kun je je eigen gedrag gaan veranderen. De opbeurende bezigheden voer je op en de deprimerende bezigheden verminder je. Door het opvoeren van gedrag dat voldoening geeft, stimuleer je positiviteit en hoe je over jezelf voelt.

Weet je niet welke bezigheden zorgen dat je goed en fijn voelt over jezelf? Ik geef je een paar tips:

1. Geniet van kleine dingen. Je kop thee in de ochtend, het fietstochtje naar je werk, wakker worden naast je vriend of vriendin – of juist het blije gevoel dat je het hele bed voor jezelf hebt. Hoe klein het ook is, het maakt je blij. En daar gaat het om.

2. Omring je met mensen die je blij maken. Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt. Dus ga met mensen om die je een goed gevoel geven en met wie je leuke dingen kunt doen.

3. Probeer nieuwe dingen uit. Verleg je grenzen. Stel jezelf een positief doel en besteed daar dagelijks even tijd aan, als is het maar vijf minuten. Je zult je dag na dag steeds beter voelen.

4. Wees vriendelijk tegen iedereen. Mensen op straat, de kassière bij de supermarkt, je collega’s, etc. Laatst stond ik in de rij bij de kassa en er stond een man achter me, maar hij had moeite met zijn boodschappen op de band te leggen. Toen vroeg ik “Zal ik u helpen?”, was de man zo blij en dankbaar, dat het mij de hele dag lang opvrolijkte.

5. Geef wat vaker complimentjes. Natuurlijk moet je het wel ménen, maar hoe leuk vind je het zelf om een complimentje te krijgen over je outfit, kapsel of een prestatie? En hoeveel moeite kost het om een complimentje uit te delen?

6. Bekritiseer anderen niet. Iedereen wil graag gelukkig zijn en geliefd worden. Waarom elkaar bekritiseren als we ook gewoon elkaar het beste kunnen gunnen?

7. Wees dankbaar. Kijk om je heen naar wat je hebt: een fijn huis, lieve vrienden, familie of je leuke baan. Het gras is echt niet groener aan de overkant. Jouw gras is net zo groen. Echt waar.

Lekker in je vel met Eleanor: Mind

8. Heb vertrouwen in jezelf. Je bent slim, je bent belangrijk en je bent goed waar je goed in bent. Ga dus eens voor de spiegel staan en vertel jezelf dat je het kunt, dat je het verdient en dat je in jezelf gelooft. Het is in het begin misschien even gek, maar het werkt écht. Ik geloofde eerst ook niet in mezelf, luisterde te veel naar anderen. Dan denk je na over wat anderen mensen van me vonden, of wat zij zouden doen in mijn situatie. Nooit dacht ik: ‘Wat wil ik?’, of ‘Wat voel ik?’ Als iets niet goed voelt, doe het dan niet. Jij weet wat bij je past, want jij kent jezelf het beste.

9. Probeer elke dag even een rondje buiten te lopen. Geniet van je omgeving, het zonnetje en vergeet even je telefoon. Zonlicht doet zoveel. Vitamine D, etc. Maar ook gewoon om even rond te kijken. Iedereen is altijd zo druk bezig dat ze hun omgeving vergeten en geen tijd nemen om even alleen te zijn met hun eigen gedachten. Dat is jammer.

10. Wees je eigen beste vriend.  Ik weet hoe het is om jezelf te straffen voor je fouten. “Wat ben je toch weer dom!” en ” Je kan ook helemaal niks!” Maar uiteindelijk gaat dit je niet helpen. Realiseer je dat je maar mens bent. En mensen zijn niet perfect. Complimenteer jezelf juist met de dingen die wel lukken. Wees je eigen beste vriend. Wat zou je je beste vriend adviseren?

11. Stop met klagen! Klaag niet over alles en iedereen. Wat heb je daar nou aan? “Het is zo koud”, “Het is te warm” – Besef dat het nooit goed is!

12. Richt je op alle dingen die goed gaan. Heb je even een dipje? Schrijf dan vijf positieve dingen op. Hoe klein ze ook zijn. Wat gaat vandaag goed? De afgelopen maanden schreef ik elke week op wat er goed ging. Deze week zeven kilometer gerend, deze week met vriendinnen gegeten, deze week mijn huis opgeruimd, etc. Dan zie je ook dat je steeds dichterbij je doelen komt.

14. Doe dingen die je leuk vindt. Waar word jij blij van? Waar haal jij plezier uit? Maak zoals ik eerder zei een lijst van opbeurende dingen en deprimerende bezigheden. Ga de dingen uit de eerste categorie dóen, en verminder het aantal in de tweede categorie. Dit is echt een ontzettend krachtig remedie tegen depressie – ik spreek uit ervaring.

15. Bedenk dat alles mogelijk is. Zolang je er maar hard voor werkt en er zelf volledig in gelooft!

Een positieve mindset is niet alleen handig bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, maar natuurlijk voor elk aspect in ons leven. Ben je positief ingesteld, zit je lekker in je vel en voel je gelukkig? Dan zal je meer succes hebben in het behalen van je doelen.”

Lekker in je vel met Eleanor: Mind

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties