logo
FOODSPIRATION

Op reis zonder je bestemming te weten met srprs.me: avontuur of drama?|Travel

Op reis zonder je bestemming te weten: avontuur of drama?

Voor sommige mensen klinkt het als de hel: je gaat op reis, maar je weet niet waarheen. Oh no! Dan kun je dus geen to do lijst van 3 A4’tjes lang maken! Of aan je vrienden en Instagramvolgers vragen wat het állerleukste lunchtentje is op je bestemming! Dat klopt. Voor anderen klinkt het als iets om een keer te proberen (hallo avontuur!) – en ik behoor tot die laatste categorie. Wie al wel eens van srprs.me heeft gehoord kent het concept: je boekt een trip waarbij je een thema kiest (backpacken, citytrip, zo goedkoop mogelijk op reis, etc), maar waar je preciés heen gaat blijft een verrassing. Ik probeerde een van mijn favoriete manieren van reizen: een road trip. Overweeg je ook een verrassingsreis te plannen? Ik maakte een lijstje met beweegredenen om het niet / wel te doen, gebaseerd op mijn eigen ervaring.

IMG_7826

Niet leuk

Niet leuk 1: Je mist misschien wel iets

Het kan zijn dat je achteraf bedenkt dat er een bepaalde highlight was op je bestemming die je hebt gemist. Tja, dat kan. Misschien is er een waanzinnig restaurant of een interessante expositie in een museum waar jouw B&B host niet van wist, en ontdek je pas thuis dat je dat graag had willen bezoeken. Zo’n misser is voor de een erger dan voor de ander, maar ik bedenk me op dat moment dat alles (zeker binnen Europa) makkelijk nog een keer te bezoeken is. Een goede reden om terug te komen, toch?

Op reis zonder je bestemming te weten: avontuur of drama?

Niet leuk 2: Je kunt verdwalen

Voor het echte road trip gevoel zet je je telefoon uit, gebruik je geen Google Maps en navigeer je ouderwets met de bijgeleverde kaart. Ja, dat kan betekenen dat je verdwaalt, of achteraf constateert dat je een snellere weg had kunnen nemen. De vraag is: hoe erg is dat? Los daarvan roept kaartlezen bij mij ook heerlijk nostalgische gevoelens op, waarbij ik terugdenk aan mijn kibbelende ouders die op de ring van Parijs steeds harder tegen elkaar gingen praten – tot we de juiste afslag vonden en alles weer koek en ei was.
(Side note: je kunt natuurlijk altijd Google Maps aanzetten als je écht in tijdnood komt of hopeloos verdwaalt bent. Je kunt zelf bepalen hoe old school je het maakt.)


IMG_7823

Wel leuk

Wel leuk 1: Verrassing!

Er zitten verschillende verrassingselementen in je reis. Je krast eerst een code open op de ochtend waarop je vertrekt, die alleen de rij richting onthult. Ik moest richting Brasschaat (België) rijden. Een tweede verrassingsmoment volgde onderweg; bij mij toen we in Brasschaat pauzeerden voor een kopje koffie. Daar maak je envelop nummer twee open met daarin je bestemming: Brugge, in mijn geval. Alleen al door het open krassen van de kaartjes blijft leuk; alsof je een speurtocht aan het volgen bent.

Op reis zonder je bestemming te weten: avontuur of drama?

Wel leuk 2: Je leert je reispartner goed kennen

Ik weet niet wat het is, maar van alle écht goede gesprekken die ik in mijn leven heb gevoerd, vinden er verdacht veel plaats in de auto. Om de een of andere reden is een voorbij glijdend landschap een perfecte setting voor diepe gesprekken – al dan niet afgewisseld met wilde meezingen-op-foute-muziek-sessies.

Op reis zonder je bestemming te weten: avontuur of drama?

Wel leuk 3: Avontuur!

Onvoorbereid op reis gaan zorgt ervoor dat dingen je overkomen. Dat is voor mij de echte charme van reizen. Op backpack avontuur in een derdewereldland laat je dat gebeuren, maar in een meer vertrouwde omgeving (zoals binnen Europa) ga je al snel een to do lijstje maken. Wanneer je niet weet je heen gaat, is de kans veel groter dat je je bestemming op een andere manier bekijkt dan wanneer je die bestemming zelf geboekt had. Een voorbeeld: in Brugge belandden mijn reismaatje en ik via een lokale barman van een biercafé op het enige technofeestje van de stad, waar we tussen alleen maar Belgen stonden te dansen tot half 4. Dat soort dingen kun je niet plannen, die moeten je overkomen. Wanneer ik mijn trip zelf gepland had, was ik waarschijnlijk verstandiger geweest en op een meer beschaafd tijdstip gaan slapen, omdat ik voor de dag erna een to do lijst had gemaakt met allerlei (food) hotspots die ik af had moeten werken. Nu kreeg spontaniteit de ruimte. Hallo avontuur!

IMG_7830

Conclusie

Voor mij staat onvoorbereid op reis gaan gelijk aan minder ‘moeten’, maar aan meer ‘ervaren’. Je moet een stukje controle uit handen durven geven, maar als je dat kunt zul je zien dat je op de een of andere manier intenser beleeft waar je bent. Ik kan het je 100% aanraden. En wie weet ontdek je zo spontaan het plekje met de lekkerste oesters van Brugge…

En? Zou jij op reis durven zonder je bestemming te weten?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties