logo
FOODSPIRATION

Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel

Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel

Om de een of andere reden kwam ik tot nu toe alleen in de bergen in Europa tijdens het winterseizoen. Waarom eigenlijk? Het antwoord weet ik zelf ook niet, want toen ik dit jaar zag hoe allemachtig prachtig Oostenrijk is in juli kon ik alleen maar bedenken dat ik elk jaar in de zomer naar de bergen wil. Heerlijk hiken in de frisse berglucht, mountainbiken in de zon of pootjebaden in een ijskoud bergmeertje… Onder één voorwaarde: ik wil echt lekker eten onderweg. Had ik even mazzel: in het dal van Paznaun-Ischgl staat in de zomer in het teken van de Culinaire Jacobsweg. Deze wandelroute voert langs vijf berghutten die naast hun normale menu een speciaal gerecht serveren dat bedacht is door bekende chef-koks uit de regio. De chefs wisselen elk jaar, zodat het helemaal geen slecht idee is om elk jaar terug te komen en opnieuw te proeven wat ze voor je in petto hebben 😉

Een aantal bij elkaar geraapte tips voor een trip naar Oostenrijk, gebaseerd op mijn eigen ervaringen!

Lees ook: Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel

Tip 1: Loop de Culinaire Jacobsweg

De tip die natuurlijk niet kon ontbreken! Je kunt de wandelingen onder begeleiding van een gids maken (in elke plaats en in elk hotel kun je vragen om contactgegevens voor een gids!), maar het leukst is natuurlijk om zelf op avontuur te gaan. Met een kaart, kompas en/of gps op je telefoon ben je er al, mede dankzij de goed aangegeven wandelroutes in het dal. Je kunt zelf bepalen hoe lang je de hike tochten maakt van hut naar hut. Ook kun je kiezen of je in de berghutten blijft slapen, of voor je overnachting liever naar een hotel in het dal gaat. Met een stempelkaart (het is net de Elfstedentocht!) ga je langs bij de vijf deelnemende hutten, die ieder een speciaal gerecht van één van de vijf chef-koks serveren. De deelnemende hutten zijn:

Heidelberger lodge, Ischgl

Jamtal lodge, Galtür

Almstüberl, Kappl

Friedrischshafener lodge, Ischgl

Ascher lodge, See

Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel

 

Tip 2: Drink een glaasje schnapps met medicinale krachten

De speciale schnapps met wortel van de Gentian bloem, om precies te zijn.. Deze schnapps wordt alleen gemaakt in Galtür, en er wordt ook maar een paar liter per jaar van gemaakt. Zeldzaam, dus! Om een idee te geven: voor 7 liter schnapps is ruim 100 kilo van de wortel van de Gentian plant nodig. Het is eigenlijk niet te koop en alleen voor locals, maar wie ernaar vraagt en geïnteresseerd is in de ontstaansgeschiedenis kan misschien ergens een glaasje los peuteren… Het is mij ook gelukt!

Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel

 

Tip 3: Ook voor vega’s!

Wie liever geen of minder vlees eet, kan tegenwoordig ook heel goed terecht in de bergen. Ook als je niet strikt vegetarisch bent – zoals ik – maar het liefst gewoon wat minder vlees eet. Geef wel altijd (ruim) van tevoren aan dat je vegetarisch bent, zodat de koks die in de hutten staan te koken er rekening mee kunnen houden. Het blijft natuurlijk wel een uitzondering, vegetarisch eten in Oostenrijk 😉

Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel

 

Tip 4: Ga een keer luxe uit eten

Kies bijvoorbeeld voor Hotel Trofana Royal (van chef Martin Sieberer) of Stüva (van chef Benjamin Parth). Na een aantal dagen hiken is het toch een prachtige beloning om jezelf te verwennen in een restaurant op stand, met serieus goede wijnen? Dat dacht ik ook. Bestel bij Hotel Trofana Royal vooral het voorgerecht met wilde paddenstoelen: vooral de ‘bal’ van witte chocola gevuld met paddenstoelenbouillon is verrassend en verslavend lekker.

Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel

 

Tip 5: Proef een stukje alpenkaas (Almkäse) van Herman

Eén van de chefs die onderdeel uitmaakt van de culinaire route, is in zijn vrije tijd een heuse kaasboer. Hoe je een full-time baan als chef-kok combineert met een vrijwel full-time baan als kaasmaker gaat mijn pet te boven, maar dat hij vol liefde en enthousiasme over zijn kaas kan vertellen, dat mag je van me aannemen. Dat die kaas ook nog eens lekkerder is dan welke kaas ook, dat komt volgens Herman door de ingrediënten. Niets anders dan melk (van zijn eigen gelukkige koeien, die het lokale gras en de alpenkruiden eten), water (wat volgens meerdere chefs uit dit dal als ‘het lekkerste water ter wereld’ bekend staat) en zout. That’s it! 

Je proeft de kaas van Herman o.a. in het restaurant waar hij chef is, Hotel Almhof, maar ook bij veel andere restaurants in het dal van Paznaun-Ischgl.

Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel

Waar wacht je nog op?

PS: Alle food foto’s in dit artikel zijn geschoten door your’s truly, maar de prachtige reisfoto’s waar ik op sta zijn van reisfotograaf Kiki Multem. Thanks Kiek!

Culinaire Jacobsweg: hiken & eten in Oostenrijk | Travel

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties