logo
RECEPT

Ultieme (glutenvrije) pindakaastaart met chocolade- & pindakaasganache

Ultieme (glutenvrije) pindakaastaart met chocolade- & pindakaasganache
INGREDIËNTEN
Voor de taart
Voor de ganache

Met z’n allen eten we zo’n miljard boterhammen met pindakaas, hier in Nederland. Dat zijn er 1.000.000.000, waarvan ik er denk ik in mijn eentje ruim een kwart voor mijn rekening neem. Oké, dat is wellicht een tikje overdreven: ik eet zelden boterhammen met pindakaas. Ik bak er liever taarten mee. Dat kan namelijk heel goed en omdat pindakaas een puur product is, is de taart nog relatief verantwoord. Als je voor deze taart Calvé pindakaas met bruine dop én suikervrije chocolade gebruikt zitten er namelijk geen toegevoegde suikers in de taart, enkel de suikers die van nature aanwezig zijn in de pinda’s. Tevens gebruik je ook geen tarwe of bloem. Eigenlijk bestaat de taart dus alleen uit eieren, roomboter, pindakaas en suikervrije chocolade. Scroll naar beneden voor het recept!

Ultieme (glutenvrije) pindakaastaart met chocolade- & pindakaasganache

Dat pindakaas gezonder is dan je denkt, dat legde ik al uit in mijn artikel over mijn bezoekje aan de Calvé fabriek in Rotterdam. Daar bedoel ik mee dat het eiwitten bevat, die een bijdrage leveren aan de groei van spieren. Zelf probeer ik in elke maaltijd te letten op de verhoudingen van de macronutriënten – zelfs in de taarten die ik bak. Een goede balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten (plus vezels!) zorgt er namelijk voor dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt én dat je goed verzadigd raakt. Dat is de reden dat ik vaak en veel pindakaas gebruik. Het is een bron van bouwstoffen (pindakaas is rijk aan vezels en levert het vitamines en mineralen zoals vitamines B3 en E, zink en fosfor) en bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Die eiwitten heb je dus nodig voor de opbouw van je spieren – zeker als je veel sport, zoals ik. Na eiwitten zijn vetten het meest verzadigde macronutriënt, wat betekent dat je na het eten van een portie pindakaas aardig vol zit – en het lang duurt voor je weer trek hebt. Hoppa, daar gaan we een taart mee bakken!

calve_image

Bereidingswijze pindakaastaart

(voor 10-12 porties)

Verhit de oven voor op 180 graden Celsius.

Vet een bakvorm in.

Sla de eieren met een mixer licht en luchtig in een goed schoongemaakte en vetvrije kom. Blijf dit doen gedurende vijf tot acht minuten, tot de eieren zijn verdubbeld in volume. Ze hoeven niet helemaal stijf te zijn (dan zou je alleen het eiwit gebruiken, niet het hele ei)

Verhit de chocola, boter en pindakaas in een steelpannetje tot ze door elkaar gesmolten zijn. Meng 1/3 van de opgeklopte eieren door het pindakaas-chocolademengsel. Blijf roeren tot de twee volledig gemengd zijn. Voeg dan nog 1/3e van de opgeklopte eieren toe. Roer opnieuw tot de twee volledig gemengd zijn. Voeg dan het laatste 1/3 deel eiermengsel toe, en blijf roeren tot je een homogeen taartbeslag hebt.

Giet het beslag in de goed ingevette bakvorm en bak de taart in 25 minuten gaar in de oven op 180 graden Celsius.

Laat de taart in de oven staan met de ovendeur open, zodat hij langzaam kan afkoelen.

Haal de taart na 10 minuten afkoelen uit de oven. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet ‘m dan in de koelkast, zodat hij stevig wordt. Bewaar de taart in de koelkast tot je ‘m afmaakt met de pindakaasganache.

(scroll verder!)

Ultieme (glutenvrije) pindakaastaart met chocolade- & pindakaasganache


Maak de (pindakaas)ganache.

Verhit de chocola en de kokosmelk (of room) in een steelpannetje tot ze door elkaar gesmolten zijn.

Houd de chocoladeganache apart.

Verhit de pindakaas (in een pannetje of in de magnetron) tot die zo goed als vloeibaar is.

(scroll verder!)

Ultieme (glutenvrije) pindakaastaart met chocolade- & pindakaasganache

Maak de taart af.

Haal de cake uit de koelkast. Verdeel alle chocoladeganache erover, die je met een lepel uitspreidt.

Lepel meteen daarna de pindakaas over de taart, of gebruik een spuitzak om mooie strepen te maken. (Dat doe je door de pindakaas in een plastic zak te scheppen en er puntje af te knippen.)

Maak een mooi patroon in je taart door er met een satéprikker cirkels in te trekken.

Zet de taart een uurtje terug in de koelkast en wacht tot de ganache wat steviger is.

Serveer & enjoy!

Ultieme (glutenvrije) pindakaastaart met chocolade- & pindakaasganache

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties