logo
031214120154gevuldespeculaas.png

Sinterklaas

Ik was met stomheid geslagen toen ik afgelopen september terug kwam uit Zweden en in de schappen van onze Hollandse supermarkt Sinterklaassnoepgoed zag liggen. Op zich een prettig thuiskomen, ware het niet dat ik mijzelf de regel heb opgelegd dat Sinterklaassnoepgoed niet eerder in huis verschijnt dan een paar dagen voor Sinterklaas. Zelfs mijn vriend houdt zich netjes aan mijn regel en stopte dit jaar pas een week voor Sinterklaas een klein pakje witte chocoladestaafjes met knetter (mijn favoriet) in mijn sportschoen. Daarvan neem ik elke dag tot aan Sinterklaas bij de koffie een staafje. Een lekker extraatje na een dag gezond eten!

 

Confrontatie met lekkers

Natuurlijk is het af en toe lastig als je jezelf zo’n moeilijke regel oplegt, vooral als je dagelijks boodschappen doet en wordt geconfronteerd met al dat Sinterklaaslekkers. Zo staat er de laatste weken steevast een gezellige jongeman bij de ingang oliebollen te verkopen. Daar kwam ik achter toen vriendlief na het boodschappen doen een andere uitgang nam dan ik en ik hem bij de fietsen weer zag met wit poeder rond zijn mond. De deugniet!

 

Gezonde chocolademarsepein

Zelf loop ik met gemak de oliebollen voorbij, maar de chocolademarsepeinrepen zijn een heel ander verhaal: on-weer-staanbaar. Daarom doe ik dan ook niet aan geheelonthouding; in plaats daarvan maak ik mijn eigen gezondere chocolademarsepein. Dat voelt een stuk slanker en gezonder.

 

 

Niet op dieet

Zou ik aan Sinterklaas doen, dan had ik op Sinterklaasavond vast af en toe in de kruidnotenschaal gegrepen hebben, en al helemaal als het om gezondere kruidnoten (een recept vind je hier) zou gaan. Maar een reuzenchocoladeletter gaat er bij mij niet meer in. Ik taal er niet meer om en heb er geen trek meer in. Daarnaast vind ik een hele chocoladeletter oppeuzelen geen goed idee omdat ik vanwege modellenwerk op mijn lijn let, wat niet betekent dat ik op dieet ben, maar dat ik de balans zoek.

 

Tips voor meer balans

Heb jij rond Sinterklaas en tijdens de verdere decemberfeestmaand ook behoefte aan balans? Dan heb je wellicht iets aan de volgende tips:

 

– Tip 1: Maak gezonde versies van je favo YOLO-food

Bijvoorbeeld deze chocolademarsepeingevulde speculaas of authentieke pepernoten.

 

 

– Tip 2: Ga voor een kleine chocoladeletter in plaats van een grote

 

– Tip 3: Chocolademelk bevat veel calorieën

Wees je hiervan bewust. Dat het vloeibaar is, wil niet zeggen dat het minder suiker bevat, magerder of calorie-armer is.

 

– Tip 4: Kies wat je gaat snoepen

Kies of voor een chocoladeletter, of voor een pakje marsepein, of voor een paar handjes kruidnoten, niet voor en-en.

 

– Tip 5: Stop met eten als je een vol gevoel hebt

Luister naar je lichaam en stop als het ‘stop’ zegt.

 

– Tip 6: Eet langzaam

Het duurt namelijk 20 minuten voordat je hersenen het signaal van je maag krijgen dat ze vol zit.

 

– Tip 7: Kies voor rode sauzen en yoghurtsauzen

Mayonaise bevat namelijk meer vet (en dus meer calorieën) dan rode, op tomaten gebaseerde sauzen en dan op yoghurt gebaseerde sauzen.

 

– Tip 8: Drink voldoende water

Een inkoppertje misschien, maar belangrijk om een andere reden dan die je wellicht gewend bent. Te weinig water drinken kan namelijk zorgen voor een hongergevoel, waardoor de kans groot is dat je meer eet dan nodig is.

 

– Tip 9: Sla geen ontbijt over

Bespaar niet op je ontbijt om ruimte te bewaren voor het feestmaal. Grote kans dat je met een rammelende maag aanschuift, waardoor je onderaan de streep waarschijnlijk meer zult eten dan wanneer je netjes je ontbijt had gegeten.

 

Tot slot: maak je niet te druk om wat je eet tijdens de feestdagen. Het is een tijd van genieten en lief voor jezelf zijn, met wat je eet en met je gedachten. Je levensduur zal niet ineens verkorten door die chocoladeletter en om aan te komen moet je een behoorlijke hoeveelheid extra eten.

 

Fijne feestdagen!

 

Liefs Angela

 

Inspiratie nodig voor wat verantwoord snoepgoed op pakjesavond? Probeer eens deze gezonde Sint-recepten:

Écht gezonde kruidnootjes, zonder boter en bloem

Veganistisch gevulde speculaas

Veganistische scones

Oud-Hollandse pepernoten

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties