logo
RECEPT

‘Vegan pekingeend’: pannenkoekjes met crispy tofu & hoisin aubergine

‘Vegan pekingeend’: pannenkoekjes met crispy tofu & hoisin aubergine
INGREDIËNTEN

Eigenlijk vind ik het maar onzin om plantaardige gerechten een ‘vlees-achtige’ naam te geven, maar toch kies ik er bij dit gerecht voor om het ‘vegan pekingeend’ te noemen. De dingen die pekingeend namelijk zo ver-schrik-ke-lijk lekker maken, heb ik bewust terug laten komen in deze plantaardige variant. Dat fantastische knapperige en krokante velletje van de eend? Dat is nu crispy tofu. Die heerlijk hartige umami smaak van de hoisin saus? Die komt nu terug in de smeuig zachte hoisin-aubergine. Het idee is dus niet dat je dit gerecht moet maken om het te vergelijken met ‘normale’ pekingeend. Ik maakte het omdat ik de elementen van een van mijn favoriete Oosterse gerechten wilde gebruiken voor een volledig plantaardig gerecht!

Wat heel belangrijk is om een Chinees gerecht echt authentiek te maken, is het gebruik van de juiste sauzen. Op naar de toko dus, voor o.a. de Lee Kum Kee Hoisin Saus (essentieel in dit gerecht!) en de Chiu Chow Chili Olie & Pruimensaus voor de saus. Ik gebruik vaak de sauzen van Lee Kum Kee, die ik ontdekte toen ik in Hong Kong was. Wereldwijd is dit merk het meest bekend vanwege hun Premium Oestersaus, die vijf generaties geleden bij toeval werd ontdekt door meneer Lee Kum Sheung. De beste man had oestersoep op het vuur laten staan, en ontdekte dat de ingekookte dikke saus die toen overbleef een fantastische smaakmaker was. Vanuit Hong Kong veroverde de oestersaus de rest van de wereld, met inmiddels een heleboel smakelijke Chinese broertjes en zusjes. Omdat oestersaus niet plantaardig is (oesters zijn immers dierlijk!) gebruik ik in dit recept Chiu Chow Chili Olie, Pruimensaus en Hoisin saus als smaakmakers. Tegenwoordig zijn dit soort sauzen overigens ook te vinden in de supermarkten van o.a. Jumbo en AH!

‘Vegan pekingeend’: pannenkoekjes met crispy tofu & hoisin aubergine

Voor 3-4 personen, als hoofdgerecht

12 pannenkoekjes (verkrijgbaar bij de toko, in de vriezer)
2 aubergines, in stukjes
5 eetlepels Lee Kum Kee Hoisin saus

Voor de tofu
300 gram stevige tofu
4 eetlepels maiszetmeel
4 eetlepels boem

Voor de saus
4 eetlepels Lee Kum Kee Pruimensaus
2 eetlepels sesamolie
1/2 eetlepel Lee Kum Kee Chiu Chow Chili Olie
1 theelepel citroensap
2 centimeter gember, vers, geraspt

‘Vegan pekingeend’: pannenkoekjes met crispy tofu & hoisin aubergine

Bereidingswijze ‘vegan pekingeend’

Bereid eerst de aubergine voor.
Snijd de aubergines in stukjes en laat marineren in de Hoisin saus. Laat 15 minuten staan.
Verhit na die 15 minuten een scheutje sesamolie in een hete (wok)pan en bak de aubergine samen met de Hoisin saus. Blijf bakken en roeren tot de aubergine echt goed gaar (en dus zacht) is. Je moet een stukje makkelijk met de pollepel kunnen pletten, zo zacht!

Maak intussen vast de saus.
Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Zet apart.
(Omdat de aubergine met hoisin al behoorlijk zout is, heeft de saus verder geen extra zout of sojasaus nodig!)

Maak tot slot de tofu.
Laat de tofu goed uitlekken. Snijd hem in stevige blokjes of rechthoekjes, die je kunt omscheppen en bakken zonder dat ze breken. Te dik is niet lekker (dan worden ze niet gaar), te dun is te breekbaar. Ik ga meestal voor rechthoeken van ongeveer 2 x 1 x 0,5 centimeter.
Schep de tofu blokjes om met het maiszetmeel en bloem.
Verhit een flinke scheut olie in een wokpan (of koekenpan) en laat het echt goed heet worden.
Bak de tofu stukjes in delen, tot ze aan alle kanten een goudbruin korstje hebben. Als je teveel tofublokjes tegelijk in de pan doet worden ze niet mooi bruin, dus houd het op maximaal 8 per keer!

Garneer met sesamzaadjes en verse peper, eventueel wat verse koriander.

‘Vegan pekingeend’: pannenkoekjes met crispy tofu & hoisin aubergine

Dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Lee Kum Kee. Thanks guys, you are the best!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Frida van Til says: 21st dec 23 7:00 am

    he hoi, ik wil heel graag als minima met weinig energie die het moeilijk vind om gezonde vetten binnen te krijgen kans maken op de flesjes olie. Zou echt top zijn te winnen. Wat ik er mee ga maken. My guiltypleasure: de citroencake van de Librije (vegan)!

    • Claartje says: 21st dec 23 7:00 am

      Hoi Frida,
      Leuk dat je meedoet! Die citroencake klinkt heel goed 🙂
      Liefs Claartje

  • Agaath says: 21st dec 23 7:00 am

    Hi Claartje,
    Dank voor het recept. Het lijkt me heel lekker, alleen mis ik wat ingrediënten. Er staat een keer 5 eetlepels…. 4 eetlepels… en een 1/2 eetlepel …. zonder het ingrediënt erachter. Verder: wat is Boem?

    • Claartje says: 21st dec 23 7:00 am

      Hoi Agaath, dat heeft waarschijnlijk te maken met je ad blocker! Kan het zijn dat die aanstaat? Zodra je die uit zet, of je ad blocker pauzeert voor deze website, dan zie je de ingrediënten weer!
      Succes 🙂