logo
FOODSPIRATION

9 lactose-vrije & veganistische alternatieven voor koemelk (en moedermelk)

250214100029BlogAngela6Image.jpg

Laatst sprak ik met één van mijn übergezonde vriendinnen over melk. Moedermelk welteverstaan. De vriendin in kwestie is namelijk mama van twee guitige koters, waarvan de jongste nog aan de borst drinkt. Als ik mijn lieve vriendin moet geloven, niet alleen de jongste overigens. Zelf lust ze er namelijk ook wel pap – eh melk – van. Je leest het goed: mijn vriendin drinkt haar eigen moedermelk. Dat ze niet daadwerkelijk ààn haar eigen borst drinkt, maar ‘slechts’ van de gekolfde melk drinkt, temperde mijn schrikreactie slechts minimaal. Waarom in vredesnaam?! Er ontstond even kortsluiting in mijn hersenpan, want – neem mij niet kwalijk – bij een moedermelkdrinker stel ik eerder een geitenwollensok dan een fabuleus model annex tot in de puntjes verzorgde stewardess voor.

Het drinken van de moedermelk heeft naar haar eigen zeggen drie redenen:

1. Tijdens verre vliegreizen moet er doorgekolfd worden om de melkproductie op gang te houden en weggooien zit nu eenmaal niet in de aard van het beestje.

2. Moedermelk bevat heel gezonde vetten (meervoudig onverzadigde vetzuren, om precies te zijn).

3. Eigenlijk is het best lekker. Een beetje zoetig.

Na een onderzoekje onder mijn Facebookvrienden kwam daar nog bij dat het een uitstekend middel is tegen ontstoken ogen wanneer je het in je ogen druppelt. Dat wilde ik je niet onthouden. Punt 1 en 2 kan ik volmondig beamen, om mijn mening over punt 3 te vormen zal ik een N = 1-onderzoek uit moeten voeren. Ik laat jullie weten als het zover is. Tot die tijd houd ik het liever bij moeder- en koemelkvrije alternatieven.

Alternatieven voor koemelk (en voor moedermelk)

Onlangs schreef ik op mijn blog een artikel over de relatie van het drinken van melk en acné. Wil je daarover èn over de wetenschappelijke achtergronden daarvan lezen, dan vind je het betreffende artikel hier. Enfin, een paar jaar geleden hing ik koemelk bijna helemaal definitief aan de wilgen. Ik neem het nagenoeg uitsluitend tot mij wanneer het verwerkt is in Ben&Jerry’s. Nu vraag je je natuurlijk af: hoe eet dit arme meisje dan toch haar suikervije cruesli? Met water?!

Ik mag dan veel concessies doen, maar ik ben nog steeds gekke Gerritje niet: cruesli, boekweitpap, quinoapap, chiapudding en de huis-tuin-en-keuken havermoutpap: ik eet het allemaal gewoon met melk! Nou ja… Niet gewoon met melk eigenlijk. Ik gebruik melkvervangers en als jij ook graag je koemelk vervangt door een alternatief (bijvoorbeeld vanwege een koemelkallergie, omdat je van koemelk last krijgt van je darmen of acné, omdat je een veganistische levensstijl hebt, of gewoon omdat je het drinken van moedermelk ook liever aan koters over laat) dan zijn dit jouw smaakvolle alternatieven. Je vindt ze in de meeste supermarkten, op de bio-afdeling van de supermarkt of bij de biologische winkel.

1. Amandelmelk

2. Havermelk

3. Rijstemelk

4. Sojamelk

5. Hennepmelk

6. Hazelnootmelk

7. Kokosmelk

Deze heb ik nog niet in een supermarkt gevonden, maar is wel erg lekker om zelf te maken:

8. Cashewnotenmelk

Een DIY-variant op de amandelmelk:

9. Amandel-dadelmelk

 

Jouw beurt!

1. Ken jij een health freak die haar eigen moedermelk uit gezondheidsredenen drinkt?

2. Heb je toevoegingen aan deze lijst met diervrije, lactosevrije melkjes?

 

Laat het weten in de comments hieronder!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties