logo
FITSPIRATION

Review: natuurlijke tandpasta My Magic Mud | Go Green

Review: natuurlijke tandpasta My Magic Mud | Go Green

In deze serie (Go Green!) probeer ik op verschillende manieren mijn leven een stukje duurzamer te maken. Consuminderen, minder bijdragen aan (plastic)vervuiling, meer zelf maken, etc. Verzorgingsproducten bevatten vaak veel onnatuurlijke ingrediënten, dus ik heb o.a. mijn Maybelline mascara vervangen door een duurzamere en milieuvriendelijker variant van Inikia en Ere perez, en ik probeer body lotion zonder verpakking te gebruiken van Lush. Het volgende product op mijn lijstje: tandpasta.

Witte tanden

Ik gebruikte tot nu toe tandpasta die je tanden witter maakt, van merken als Oral-B en Aquafresh. Volgens mijn tandarts zijn die tandpasta’s niet direct schadelijk voor je tanden, maar ze zijn ook niet per se góed voor het glazuur van je gebit. Voor mij geldt vooral dat ik graag een tandpasta soort wilde gaan proberen die uit natuurlijk ingrediënten bestaat, dus zonder chemicaliën, parabenen of waterstofperoxide. Enter een voor mij nieuw tandpastamerk: My Magic Mud.

De eerste check van een nieuw product bestaat altijd uit het lezen van de ingrediëntenlijst. In dit geval zie ik:

Distilled Water, Diatomaceous Earth, Non-GMO Xylitol, Bentonite Clay, Coconut Oil*, Activated Coconut Shell Charcoal, Peppermint Oil*, Citric Acid, Grapefruit Seed Extract, Sweet Orange Oil*, Potassium Sorbate, Rosemary Oil, Stevia*, Tea Tree Oil*, Vanilla Extract*, Xanthan Gum.

Ik hanteer de regel: alles wat je begrijpt, (her)kent of kunt googlen is te onderzoeken en in dit geval te herleiden als een natuurlijk ingrediënt. Alles met een sterretje is ook nog eens biologisch! Overigens kúnnen sommige ingrediënten niet biologisch zijn, omdat alleen dingen die geteeld of gefokt worden het certificaat ‘biologisch’ kunnen krijgen. Iets als water of klei kan dus nooit biologisch zijn! Wist je dat? 😉 Oké, laten we de ingrediëntenlijst bekijken:

– Diatomaceous earth, nummer twee! Dit wordt vaker gebruikt om verkleuring (o.a. op tanden) tegen te gaan en is bovendien een natuurlijk conserveermiddel. Het bestaat vooral uit silica en zelf ken ik het ook als ingrediënt in bv. natuurlijk deodorant of als scrub. Een conserveermiddel is altijd nodig in cosmetica, omdat het anders snel bederft en gaat schimmelen en oxideren (zeker als het helemaal natuurlijk is!). In niet-natuurlijke verzorgingsproducten zitten vaak (chemische) parabenen als conserveermiddel – en die willen nu juist vermijden 😉
– Dan het 4e ingrediënt: bentoniet klei. Dit natuurlijke ingrediënt verwijdert gifstoffen en is ontstekingsremmend.
– Citric acid is citroenzuur (waarvan ik me overig wel weer afvraag hoe goed dat is voor je tandglazuur), tea tree oil is een fantastische etherische olie die ik zelf ook gebruik om mijn yoga mat mee schoon te maken, stevia is een mooie plantaardige zoetstof. Tot zover op de ingrediënten niets aan te merken!

Review: natuurlijke tandpasta My Magic Mud | Go Green

De werking

Ah, ik zie nu dat My Magic Mud tot doel heeft je tanden witter te maken. Vandaar het citroenzuur en de ‘actieve kool’ uit kokosnootschil die tussen de ingrediënten staan. Dat verklaart ook waarom de tandpasta zo’n heftige kleur heeft: pikzwart. Of het werkt, dat witter maken van je tanden, dat durf ik niet te zeggen na een paar weken poetsen. Wel is het even wennen dat de tandpasta niet schuimt tijdens het poetsen. Wie duurzamere shampoo gebruikt zal dat herkennen: zonder de synthetische stofjes schuimt een natuurlijke shampoo of tandpasta ineens amper.

Tevreden?

Schoon gebit? Jazeker. Fris mondgevoel? Absoluut. Wittere tanden? Hopelijk wel! Nadeel is dat je wasbak heftig zwart kleurt tijdens het spoelen van je mond (net als je tandenborstel): voorzichtig spugen! Maar ik vind het de moeite waard, want duurzame ingrediënten wegen zwaarder dan het een keertje extra spoelen van mijn wasbak.

Met wat voor tandpasta poets jij? Heb je weleens nagedacht over een duurzamer alternatief? Tips of suggesties kun je hieronder achterlaten in de comments!

Review: natuurlijke tandpasta My Magic Mud | Go Green

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties