logo
FOODSPIRATION

Waarom gekke groentes te gek zijn

140715220751mysterylandimage.jpg

Eigenlijk is het gek: een kromme komkommer smaakt precies hetzelfde als een rechte, maar toch blijft hij vaak liggen in de supermarkt. Een banaan willen we juist wél weer krom, want een rechte banaan vinden we stom. Een appel mag geen enkel vlekje of stipje hebben, en een tomaat die niet mooi aan het groene takje zit bij z’n vriendjes laten we liggen. Deze arme groentes blijven daardoor liggen in het schap tot ze overrijp of rot dreigen te worden, waarna ze weggegooid worden. Onzin, toch?

 

mysteryland, vork en mes, festival, kromkommer

 

Het Rotterdamse collectief Kromkommer vond dat dus ook. Evenals de organistatie van dance festival Mysteryland. Die arme verstoten groentes… Daarom krijgen deze groentes daarom op het festival een eigen museum, om ze in hun glorie te herstellen. In dit Gekke Groente Museum zijn soepen en sappen van gekke groentes te eten/drinken. Het allerleukst is echter de tentoonstelling van gekke groentes, die goed in de spotlights gezet worden – dat verdienen ze namelijk!

 

kromkommer, mysteryland,

 

Op hetzelfde festival is ook een andere bekende foodie te vinden: chef Jonathan Karpathios. Hij runt een restaurant (Vork & Mes), heeft kookprogramma's op televisie, schreef een boek en is een man die luistert naar wat de natuur hem vertelt. Hoe? Door bijvoorbeeld een moestuin bij zijn restaurant aan te legge. Of door gewoon planten uit het bos te gebruiken in zijn gerechten. Nu wil het toeval dat Mysteryland wordt gehouden op het terrein waar Jonathan zijn restaurant runt. Eén en één is twee, dus sloegen de chef en de organisatie van het festival hun handen ineen om er ook op culinair gebied een feestje van te maken. Op 29 & 30 augustus, als Mysteryland plaatsvindt, kun je bij Vork & Mes een speciaal 3-gangenmenu bestellen (kaarten bestellen/reserveren je hier!), maar ook allerlei tapas proeven. Om een idee te krijgen, dit stond er vorig jaar o.a. op het menu: watermeloen carpaccio, salade met biet en frambozendressing, en boerenhoender met gevogelte jus. Dat wordt allemaal gemaakt met zo puur, vers en lokaal mogelijk geteelde ingrediënten. Oh, Jonathan houdt ook varkens, letterlijk naast de mainstage van Mysteryland, die van een oud en oorspronkelijk ras zijn waar nog nooit genetisch mee is geknoeid – in tegenstelling tot vrijwel alle andere varkensrassen.

 

Nu houd ik altijd wel van een feestje, maar als dat feestje ook nog eens bol staat van de verantwoorde en pure voeding, dan ben ik om! Wie zie ik op 29 en 30 augustus bij Mysteryland?

 

mysteryland

 

Nog één leuk detail van Vork & Mes: het restaurant heeft een speciale plantjeskast, waarin kiemen en kroppen sla geteeld worden. Volgens Jonathan verliest een krop sla na het afsnijden al binnen een half zo’n 50% van de voedingswaarden, dus hij houdt zijn kiemen en kroppen het liefst zo lang mogelijk in leven. Wauw…

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties