Eigenlijk is het gek: een kromme komkommer smaakt precies hetzelfde als een rechte, maar toch blijft hij vaak liggen in de supermarkt. Een banaan willen we juist wél weer krom, want een rechte banaan vinden we stom. Een appel mag geen enkel vlekje of stipje hebben, en een tomaat die niet mooi aan het groene takje zit bij z’n vriendjes laten we liggen. Deze arme groentes blijven daardoor liggen in het schap tot ze overrijp of rot dreigen te worden, waarna ze weggegooid worden. Onzin, toch?
Het Rotterdamse collectief Kromkommer vond dat dus ook. Evenals de organistatie van dance festival Mysteryland. Die arme verstoten groentes… Daarom krijgen deze groentes daarom op het festival een eigen museum, om ze in hun glorie te herstellen. In dit Gekke Groente Museum zijn soepen en sappen van gekke groentes te eten/drinken. Het allerleukst is echter de tentoonstelling van gekke groentes, die goed in de spotlights gezet worden – dat verdienen ze namelijk!
Op hetzelfde festival is ook een andere bekende foodie te vinden: chef Jonathan Karpathios. Hij runt een restaurant (Vork & Mes), heeft kookprogramma's op televisie, schreef een boek en is een man die luistert naar wat de natuur hem vertelt. Hoe? Door bijvoorbeeld een moestuin bij zijn restaurant aan te legge. Of door gewoon planten uit het bos te gebruiken in zijn gerechten. Nu wil het toeval dat Mysteryland wordt gehouden op het terrein waar Jonathan zijn restaurant runt. Eén en één is twee, dus sloegen de chef en de organisatie van het festival hun handen ineen om er ook op culinair gebied een feestje van te maken. Op 29 & 30 augustus, als Mysteryland plaatsvindt, kun je bij Vork & Mes een speciaal 3-gangenmenu bestellen (kaarten bestellen/reserveren je hier!), maar ook allerlei tapas proeven. Om een idee te krijgen, dit stond er vorig jaar o.a. op het menu: watermeloen carpaccio, salade met biet en frambozendressing, en boerenhoender met gevogelte jus. Dat wordt allemaal gemaakt met zo puur, vers en lokaal mogelijk geteelde ingrediënten. Oh, Jonathan houdt ook varkens, letterlijk naast de mainstage van Mysteryland, die van een oud en oorspronkelijk ras zijn waar nog nooit genetisch mee is geknoeid – in tegenstelling tot vrijwel alle andere varkensrassen.
Nu houd ik altijd wel van een feestje, maar als dat feestje ook nog eens bol staat van de verantwoorde en pure voeding, dan ben ik om! Wie zie ik op 29 en 30 augustus bij Mysteryland?
Nog één leuk detail van Vork & Mes: het restaurant heeft een speciale plantjeskast, waarin kiemen en kroppen sla geteeld worden. Volgens Jonathan verliest een krop sla na het afsnijden al binnen een half zo’n 50% van de voedingswaarden, dus hij houdt zijn kiemen en kroppen het liefst zo lang mogelijk in leven. Wauw…
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties