logo
RECEPT

Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng)

190614132932R89Image.jpg
INGREDIËNTEN

Eten is er bij mij letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten. Als ik me als kind verveelde vroeg ik al snel aan mijn moeder: “Mama, gaan we iets maken?”, en daarmee bedoelde ik bijna altijd eten. Dan moest de voorraadkast open en de bakblikken uit de kast. Wat we op onze zoektocht in de voorraadkast vonden werd dan door mijn moeder magischerwijs omgetoverd tot cake, koekjes of snacks, iets wat zij ook weer van haar moeder heeft geleerd. Er valt altijd wel iets te maken met de voorraad die je hebt, zoals maiskoekjes! Hoewel het niet echt koekjes zijn, maar zo noemen we ze voor het gemak.

 

De specerijen die in deze koekjes gaan, staan misschien niet standaard in de Nederlandse keukenkastjes, maar zijn wel gewoon te koop bij de supermarkt. Korianderpoeder (smaakt heel anders dan de korianderblaadjes) kom je ook tegen onder de naam “ketoembar”, komijnpoeder wordt ook wel “djinten” genoemd. En als we toch ingrediënten aan het bespreken zijn, kurkuma kom je in Indische recepten vaak tegen als “koenjit” en met laos bedoelen we natuurlijk niet het land, maar het schattige worteltje dat op gember lijkt, die wordt ook wel galangawortel genoemd.

Snijd de ui en lente-ui heel fijn of snipper ze met de keukenmachine. Pulseer ongeveer de helft van de mais kort met de keukenmachine, of druk plat met een vork.

 

Klop de eieren los in een beslagkom en voeg hier de bloem en specerijen aan toe. Pers hier de knoflook in uit en meng dit tot er geen klontjes meer zijn. Als je verse mais hebt gebruikt kun je nog een snufje zout toevoegen, omdat mais uit blik geconserveerd wordt met zout en suiker laat ik dit meestal achterwege.

 

Doe de ui, lente-ui en mais bij het eimengsel en roer alles goed door elkaar.

 

Verhit een dun laagje olie in een koekenpan en schep hier met een eetlepel 3 of 4 hoopjes van het maisbeslag in. Het beslag loopt een klein beetje uit, als het dat niet doet kun je het een beetje platdrukken met de achterkant van de lepel.

 

Bak de maiskoekjes aan beide kanten goudbruin en leg ze tussen twee velletjes keukenpapier om het vet een beetje op te laten nemen.

 

Eet smakelijk, of zoals ze in Indonesië zeggen: Selamat makan!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties