logo
FOODSPIRATION

8 Onsmakelijke dingen die in ons eten mogen zitten

201114123711headerimg.jpg

Tuurlijk is onze voeding niet 100% steriel. Er worden gelukkig strenge eisen gesteld aan de hoeveelheden van schadelijke stoffen en ingrediënten die er simpelweg niet in horen. Maar er zitten veel stoffen in je voeding waar jij geen idee van hebt – en ook daar zijn regels voor. Oké, de onderstaande regels zijn opgesteld door de FDA (Food and Drug Administration in de VS) en gelden dus voor de Verenigde Staten, maar het zet je toch even aan het denken. Na het lezen van die regels denk je voortaan nog wel een tweede keer na voor je een hap van je maaltijd neemt. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

 

1. Insecten in appelstroop

Er mogen maximaal vijf hele insecten per honderd gram in appelstroop zitten. Mijten, bladluizen en schildluizen daarbij niet meegerekend. Ook in zuurkool worden bepaalde insecten gevonden, en dat is niet erg. Daar geldt een maximum van vijftig beestjes per honderd gram. Tja, wat zullen we zeggen. Goed voor de eiwitten?

 

2. Knaagdierhaar in kaneelpoeder
Er bevinden zich gemiddeld zo’n elf of meer haren afkomstig van knaagdieren in 50 gram kaneelpoeder. Volgende keer toch maar zelf kaneelstokjes raspen?

 

3. Uitwerpselen in gember

Het maximale aantal zoogdieruitwerpselen wat gember van de FDA (Food and Drug Administration in de VS) mag bevatten is gemiddeld 3 milligram per 500 gram. Lekker!

 

4. Meeldauw in blikgroente

Ingeblikte (blad-)groenten zijn niet ongezonder dan de groente uit het verse schap. Lees hier waarom dat zo is. Maar om nou te weten dat van blikgroente 10% van de blaadjes (gemeten in gewicht of in omvang) tot wel 1,2 centimeter meeldauw in doorsnede mag bevatten… Eromheen eten dan maar.

 

5. Schimmel in sap

Abrikozen-, perzik- en perennectar worden officieel pas als “te” beschimmeld beschouwd wanneer de gemiddelde hoeveelheid schimmel 12% of meer is.

 

 

Natuurlijk zijn er ook beschimmelde voedingsmiddelen die op die manier als delicatesse worden gegeten. Zoals gefermenteerde kool (kimchi – zie de foto hierboven) als bijgerecht in Korea wordt gegeten. Benieuwd naar dit recept? Bewonder het hier.

 

6. Zand in rozijnen

Soms voel je wel wat knarsen als je een handje rozijnen naar binnen gooit. Wat korreltjes zand, je bent er zo overheen. Er zit pas te veel zand in rozijnen wanneer het limiet van 40 milligram per 100 gram wordt overschreden. Een beetje zand schuurt de maag.

 

7. Larven in diepvriesspinazie

Er mogen maximaal twee larven van drie millimeter grootte in tien kilo ingeblikte of diepvriesspinazie rondkrioelen. Voor wormpjes in spinazie geldt hetzelfde, alleen mogen die niet langer dan twaalf millimeter zijn. Eet smakelijk!

 

8. Vliegeneitjes en maden in tomaten uit blik

Een partij tomaten uit blik wordt bij een controle officieel afgekeurd bij meer dan 10 vliegeneitjes per 500 gram, óf 5 vliegeneitjes en 1 of meer maden per 500 gram, óf 2 of meer maden per 500 gram. Dat zijn dus geen vlinders die je voelt in je buik.

 

Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties