logo
FOODSPIRATION

5 Verrassende culinaire reisbestemmingen

samgyetang zuid korea

Misschien ga je vooral op reis om een ander land te zien, te shoppen en/of wat cultuur te snuiven. Toch blijft het eten van nieuwe gerechten voor mij altijd met stíp bovenaan staan. Zeker als het gaat om het ontdekken van nieuwe culinaire plekjes, bijvoorbeeld in landen waar je die niet zo snel zou verwachten of waar je zelf nooit aan zou denken als culinaire bestemming. Samen met Sarah verzamelde ik vijf culinaire plekjes met heerlijke gerechten die wellicht nog niet op je lijstje stonden, maar die toch absoluut de moeite waard zijn. En nee, dan hebben we het dus niet over macarons uit Parijs of heerlijke patattekes uit België. Ook al zijn ze verdomd lekker! Nee, dan hebben we het bijvoorbeeld over Jamaica, Zuid-Korea, Ethiopië.

ackee saltfish jamaica

1. Jamaica: Ackee Saltfish met gefrituurde dumplings

Dit gerecht is een traditioneel gerecht in Jamaica en Trinidad, dat wordt gemaakt van de gekookte Ackee vrucht en gezouten kabeljauw. Het wordt voornamelijk bij het ontbijt geserveerd. Het fruit heeft een romige structuur en lijkt qua smaak een beetje op palmhart (licht zoutig en wat zurig). Door de subtiele smaak is het een goede combo met de gezouten vis. Het wordt vaak geserveerd met rijst, gefrituurde dumplings, banaan en cassave. Kun je niet wachten om dit te proeven – misschien niet als ontbijt, maar dan als borrelhap? Boek nu een vakantie naar Jamaica. Ik ga graag met je mee!

Weetje: onrijpe Ackee is giftig! De peulen in de vrucht bevatten een gas dat lekt als de vrucht vroegtijdig wordt geopend.

Mi Quang

2. Vietnam: Mi Quang

Dit Vietnamese noedelgerecht komt uit de Nam Province. Ook al is het een nationaal gerecht; het zijn geen standaard noedels. De noedels worden gemaakt van rijstmeel (dus glutenvrij!) en worden daarna geel gekleurd met kurkuma. Per restaurant verschilt het wat voor proteïne je bij je noedels krijgt, maar het is meestal een combi van een of twee van de volgende dingen: garnalen, varkensvlees en kip, of rund en witvis. Verder wordt het afgemaakt met verse kruiden, lenteui, pinda’s, kroepoek met zwarte sesam en een hardgekookt eitje. Het idee van het gerecht is dat er een beetje soep is in een kom, en dat dan de noedels, vlees en andere toppings erop gelegd worden. Het moet geen noedelsoep worden, maar er moet genoeg vocht in de kom zitten om de noedels nat te houden.

Weetje: In het zuiden van Vietnam wordt de soep lichter gemaakt en wordt er meer soep geserveerd in de kommen. Hier wordt het gerecht dus eigenlijk meer als noedelsoep geserveerd (zoals bijvoorbeeld Pho Ga – waarvoor ik ook een recept maakte!).

 

samgyetang zuid korea

3. Zuid-Korea: Samgyetang

Samgyetang (letterlijk ‘ginseng kippensoep’) is het healing gerecht van Zuid-Korea. Het gerecht bestaat uit een hele kip (gevuld met rijst) die in een traditionele stenen pot wordt gekookt en geserveerd met een overvloed aan knoflook, ginseng en Koreaanse dadels (jujube). Het gerecht is niet weg te denken uit de Zuid-Koreaanse cultuur. De Koreaanse bevolking eet het gerecht voornamelijk in de zomer om de hitte te bestrijden, maar het wordt ook gegeten als iemand zich uitgeput of niet lekker voelt. De ginseng zou ziektes tegen gaan en wordt gezien als een ware energiebooster. Geloof het of niet, maar de kip wordt per persoon geserveerd. Een hele kip. Per persoon.

Weetje: Sommige Koreanen geloofden vroeger dat de ginseng en de dadels in het gerecht alle slechte dingen uit de kip opnamen en lieten die ingrediënten daarom liggen. Inmiddels is bewezen dat dit niet waar is (je verwacht het niet) en tegenwoordig worden ook de ginseng en dadels gewoon opgegeten.

 

chili crab Singapore

Foto: Sarah Ackerman – Aberdeen Chili Crab

4. Singapore: Chili Krab

Oké, dit is een wat bekender gerecht, maar het is oh zo lekker! Wees niet bang: chili klinkt eng voor veel Nederlanders (oeh, pittig, eng!), maar de chili krab is niet zo spicy dat je smaakpapillen in brand komen te staan. De modderkrabben die hiervoor gebruikt worden, worden gewokt in een zoetzure saus met tomaat en chilipepers. De smaak is te vergelijken met de chilisaus van een loempia kraam (meer zoet dan pittig), maar dan met meer tomaat erbij. De krabben worden meestal met natte handdoekjes geserveerd, en het is de bedoeling dat je ze met de hand eet. Wel zo leuk. Chili krab kan ook met andere soorten krab gemaakt worden, maar wordt voornamelijk met modderkrabben gemaakt omdat die nu eenmaal in groten getale aanwezig zijn in Singapore.

Weetje: Chili crab stond op nummer 35 op de CNN World’s 50 Most Delicious Food lijst en wordt gezien als een ‘must eat dish’. Dus.

Injera Ethiopisch

5. Ethiopië: Injera

In de meeste Afrikaanse landen is het normaal om met je handen te eten; zo ook in Ethiopië. Het gerecht dat je zeker zal tegenkomen en ook moet uitproberen is injera. Dit is een pannenkoek, gemaakt van teffmeel en gist. De pannenkoek heeft een wat zurige smaak en vormt de bodem van het gerecht. Op de pannenkoek kun je van alles leggen – eigenlijk vergelijkbaar met een wrap. In Ethopië leggen ze er hoopjes van gekruid vlees, vis, kip en vegetarische gerechten op, uiteraard altijd met een lekker sausje erdoor. Injera eet je door een stukje van de pannenkoek te scheuren en die al scheppend te vullen met een beetje van de opgehoopte gerechten. Injera zit vol met heerlijk kruiden en kan altijd worden aangepast aan de dieetwensen van de vegetariër, veganist of vleeseter.

Weetje: Teff wordt ‘s werelds  gezondste ‘carb’ genoemd.Dit komt omdat het meel o.a. een bijzonder hoog ijzergehalte heeft. Daarnaast is het ook nog eens glutenvrij.

Ontbreekt er een land, bestemming of gerecht in deze lijst? Reageer vooral hieronder en vul ‘m aan!

Veel eetplezier – of wacht…. veel reisplezier!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties