logo
FOODSPIRATION

Welke soort kaas is de slankste keuze?

kaasplankje

Kaas: een typerend product voor ons kleine kikkerlandje. Het is er in alle soorten en maten, uit verschillende landen en met diverse smaken. Sinds kort is dit voedingsmiddel, waar sommige onder ons (wij bijvoorbeeld!) echt van kunnen genieten, uit de schijf van 5 gehaald.

De meeste kazen bevatten namelijk veel calorieën en verzadigd vet. Een te hoge inname hiervan zou de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Dit is de reden waarom het gele broodbeleg uit het voorlichtingsmodel is verdwenen. Als je magere kaas eet zou je niet te veel van deze vetten binnen krijgen. Maar welke kazen zijn dan precies mager? En wat is het verschil tussen jonge kaas, belegen kaas en oude kaas? En wat zeggen die getalletjes als 20+ en 45+ precies? We leggen het je allemaal uit!

 

Bereiding van kaas

Voordat we ingaan op het vetgehalte in kaas, is het misschien wel zo leuk om te weten hoe zo’n smakelijke bol nou wordt gemaakt. Kaas wordt van melk gemaakt (duh). Voor 1 kilogram kaas is hier maar liefst 10 liter van nodig. Aan deze melk wordt stremsel en zuursel toegevoegd.

Door de melkzuurbacterie Lactococcus in het zuursel en de spijsverteringsenzymen uit het stremsel ontstaat uit de melk de wrongel. Doordat stremsel wordt gewonnen uit lebmagen van kalveren zijn de meeste kaassoorten niet vegetarisch en/of veganistisch – dit stremsel is namelijk dierlijk. (Kom hier te weten welke 7 andere dierlijke ingrediënten die je als vegetariër nog meer per ongeluk eet.) De wrongel wordt samengeperst en in zout water (pekelbad) gedompeld. Dan is de kaas klaar om te rijpen, waardoor hij steviger wordt en de kaas meer smaak krijgt.

 

vegetarische kaas

Sommige kazen zijn standaard vegetarisch gestremd. Paneer, een Indiase kaas, is hier één van. Deze kaas is bijvoorbeeld erg lekker in een pittige tosti.

 

Rijpingstijd van kaas

Des te langer de kaas rijpt, des te meer aroma’s er vrijkomen. Voor de rijpingstijd zijn er verschillende benamingen. Zo wordt een kaas die 4 weken heeft gerijpt “jonge kaas” genoemd. Kaas die twaalf maanden of langer heeft gerijpt wordt “overjarige kaas” genoemd. In deze tabel zie je welke benamingen kazen met verschillende rijpingstijden hebben.

 

Benaming Rijpingstijd
Jonge kaas 4 weken
Jong belegen 8-10 weken
Belegen 16-18 weken
Extra belegen 7-8 maanden
Oude kaas 10-12 maanden
Overjarige kaas 12 maanden of langer

 

Magere kaas & vetpercentage van kaas

Nu komt het lastige gedeelte. Je hebt misschien wel eens gehoord dat 30+ kaas een vetarme kaas is. Kaas bestaat deels uit water en deels uit “droge stof”. 30+ staat voor het vetpercentage van de droge stof. Deze droge stof bestaat dan voor 30% uit vet.

Niet elke kaassoort heeft echter dezelfde hoeveelheid droge stof. Jongere kazen bevatten meer vocht dan kazen die langer hebben gerijpt. Daarom ligt de berekening voor het vetgehalte iets genuanceerder.

Een voorbeeld van het vetpercentage van kaas

  • Jonge 48+ kaas bestaat voor 42% uit vocht en 58% uit droge stof.
  • Dus: 100 gram 48+ kaas bevat 42 gram vocht en 58 gram droge stof.
  • 48% van 58 gram = bijna 28 gram vet per 100 gram kaas.

Magere kaas is vetter wanneer de kaas ouder is

Je snapt nu misschien dat een oude 35+ plus kaas meer vet bevat dan een jongere 35+ kaas, omdat de hoeveelheid droge stof van oude kazen groter is. Over het algemeen kun je een magere kaas uitkiezen aan de hand van het “+” getalletje. Houd er alleen rekening mee dat oudere kazen dan iets vetter uitvallen.

Onthoud:

  • Hoe hoger het + getal, hoe vetter de kaas is
  • Hoe ouder de kaas, hoe vetter

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties