logo
FOODSPIRATION

Hydratatie – belangrijk voor iedereen

160414101910blogPaultje6image.jpg

‘Ik wil niet vervelend zijn, maar je hebt wit uitgeslagen lippen. Oh, en de vellen hangen aan je voorhoofd, tenzij je een slang bent en toe bent aan een nieuwe facelift zou ik toch wat water drinken voordat je verder gaat met trainen.’
 

Model S doet graag aan extremen. Laatst zat ze aan de detox en was ze alleen maar sapjes aan het drinken. Ik noem dat je lichaam van binnenuit in elkaar slaan. Ik zal mijn frustratie over dit soort Tell Sell methodes even achterwege laten. Nadat ik de vellen van d’r gezicht en rug had afgetrokken en in een doosje als herinnering had verzameld, zette ik het flesje water alvast klaar.
 

‘Doodgaan doe je maar als je bij iemand anders aan het trainen bent!’

‘Je snapt het niet Paultje, mijn darmflora raakt in de war als ik water drink.’

‘Tenzij jij drie hortensia’s en een treurwilg in je maag hebt groeien en bang bent dat ze teveel water tot zich krijgen kan jij gewoon water drinken. Van wie hoor jij toch dit soort onzin?’

 

De meeste modellen die bij Model Workout trainen hebben geen extra mentale ondersteuning nodig, maar er zijn altijd uitzonderingen zoals Model S. Het punt is dat wat je moet drinken en ook hoeveel ligt aan hoe lang je traint, aan weercondities, energiebehoefte en je eigen behoeftes. Duurt de inspanning minder dan 1-1,5 uur dan hoef je eigenlijk geen energie tot je te nemen en gaat het erom dat je niet dehydrateert. De meeste sporters kunnen zich namelijk geheel op water redden en topsporters staan onder een streng regime die wij gewoon gepeupel helemaal niet na moeten willen streven.

 

 

Maar goed, er zijn best wel wat amateursporters met maagdarmklachten tijdens het sporten. Denk maar aan brandend maagzuur, misselijkheid, kramp of de ergste als je flink aan het hossen bent, spontane diarree. Jonge mensen, vrouwen, mensen met een slechtere conditie/trainingsstatus en hardlopers (t.o.v. mensen die bijvoorbeeld fietsen of abseilen en skûtsjesilen etc.) hebben vaker klachten. Dehydratie en te snel na een maaltijd sporten kunnen klachten geven.

 

‘Nou das ook toevallig! Ik ben én jong én een vrouw én ik loop hard!’

‘Lieverd, naast jou is mijn oma de roadrunner zo langzaam als dat jij loopt tijdens onze training.’ 

 

Ik ben zelf geen fan van hardlopen tenzij er aan het eind van de marathon een vakantie op me wacht, maar het is wel belangrijk dat degenen die graag hardlopen bewust zijn van de nadelen van deze duurtraining. Daarnaast is ieder lichaam verschillend en in algemene zin moet je elke vorm van training tegen het sceptische licht aanhouden. Tenslotte heb ik jarenlang mijn lichaam met ballet afgebeuld en dat was ook niet heel gezond voor mijn gewrichten.

 

Dus om even af te ronden: wil je het Vondelpark in je maag en darmstreek vrolijk houden, ga dan na of je je voedingsgewoonten rondom je trainingen moet aanpassen. Skip koffie als je snel krampen krijgt. Probeer als je wat moet eten, het zo vloeibaar mogelijk te maken en boven alles: drink voldoende.
 

Overigens heb ik model S naast een tripje naar onze Model Workout voedingsdeskundige ook een 10-ritten kaart bij de psycholoog cadeau gegeven.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties