logo
FITSPIRATION

10 Must do’s in Ecuador: ceviche eten, hiken, surfen

10 Must do’s do in Ecuador

Ecuador is een van de weinige landen ter wereld waar jungle te vinden is, evenals knetterhoge bergen én een kustlijn met surfbare golven. Bovendien betaal je er gewoon met Amerikaanse dollars (makkelijk!) en is het makkelijk om er te reizen, zeker wanneer je Spaans spreekt. Dat spreek ik trouwens amper, maar dan nog kom je waar je moet zijn! Aan de hand van de reis die ik samen met mijn bodyguard maakte in ruim drie weken, loods ik je langs de 10 must-do’s van Ecuador.

#1 Ga horizontaal het land door

Wij begonnen in Quito, dat ligt in het noorden van Ecuador en bevindt zich al op een behoorlijke hoogte. Het land is grofweg in drie gebieden in te delen, die als het ware als verticale stroken naast elkaar liggen: links is de kust (zeeniveau), in het midden ligt de Andes (hooggebergte van zo’n 3000 meter tot wel 6 km boven zeeniveau) en rechts van de Andes ligt de amazone, oftewel de jungle.

10 Must do’s do in Ecuador

#2 Bezoek een waterval (cascada) en zwem erin

In het hele land vind je watervallen (‘cascada’ in het Spaans). Sommigen zijn duidelijk aangegeven en hebben een duidelijk gemarkeerd pad erheen met bordjes en alles, anderen moet je zoeken op gehoor, over een zelf gebaand pad. Zelf vind ik laatste variant het leukst, zeker als je ook kunt zwemmen in de waterval. De watervallen waar ik ben geweest:

  • Cascada San Rafael (kun je alleen niet zwemmen)
  • Cascada Rio Malo
  • Cascada Dos Mangos (deze waterval staat droog in het droge seizoen!)
10 Must do’s do in Ecuador

Cascada Rio Malo

#3 Ga hiken in de Andes: bv. Quilotoa Loop

Mits je geen hoogteziekte hebt, zoals ik. Het hooggebergte is prachtig, maar hoogteziekte can be a bitch. Zorg altijd dat je zeker een week acclimatiseert op hoogte: wij begonnen op 3000 meter en gingen langzaam omhoog naar 4500 meter. Het natuurpark National Area Nacional de Recreación El Boliche is mooi en heeft een aantal wandelpaden. Ook een aanrader voor hike liefhebbers: maak het rondje dat Quilotoa Loop heet en eindig bij het prachtige kratermeer Quilotoa Lake.

10 Must do’s do in Ecuador

Quilotoa Lake

#4 Beklim de Cotopaxi vulkaan

Again: mits je geen hoogteziekte hebt! Ik wilde de klim naar de top van de Cotopaxi vulkaan (5.897 meter hoog) heel erg graag maken. Je hebt warme waterdichte kleding nodig, goede bergschoenen, en krijgt meestal van de gids die je inhuurt het overige klimmateriaal (stijgijzers voor onder je schoenen, etc). In vrijwel alle grote plaatsen in de buurt van het Cotopaxi park (zoals Quito of Latacunga) kun je een dergelijke tour boeken. Na een week hiken en trainen op een hoogte van 3000 – 4000 meter zonder ergens last van te hebben, kreeg ik zelf toch weer last van hoogteziekte: hoofdpijn en een soort kater from hell, die alleen overgaan door weer te dalen naar lager gelegen gebieden. Ik baal er nog steeds van…
Tip: Check altijd even je reisverzekering als je dit soort tours gaat doen. Bij sommige aanbieders worden ‘extreme’ sporten gezien als uitzondering en valt iets als bergbeklimmen buiten je dekking.

#5 Bezoek hot springs: Papallacta of Banos

Vulkanische activiteit betekent in Ecuador: natuurlijke hot springs! Het binnenste van de aarde warmt het water van nature op, zodat je er lekker warm bij zit hoog in de bergen. In de zomer is het soms behoorlijk warm, maar gelukkig zijn er ook vaak koudwaterbaden waarin je weer kunt afkoelen. Ik ben zelf in Papallacta geweest en vond het een heerlijk ontspannen middag na al dat hiken. In de bijbehorende spa kun je ook massages etcetera boeken.

#6 Ga surfen in Ayampe of Olon

De plaats die door alles en iedereen genoemd wordt als het om surfen gaat, is Montanita. Dat is alleen een leuke plaats als je dol bent op backpackers, drukte, chaos en een ‘rauw’ sfeertje. Je kunt er absoluut goed surfen en áls je er verblijft, boek dan een slaapplaats bij Balsa Surf Camp. Dan zit je namelijk meteen op de juiste plek qua golven.
Veel sympathieker, kleinschaliger en mooier zijn Olon (een steenworp afstand ten noorden van Montanita) of Ayampe (een paar kilometer noordelijker ten opzichte van Montanita).

10 Must do’s do in Ecuador

#7 Ga de jungle in

In het meest rechts gelegen gebied van Ecuador vind je amazone, oftewel: jungle. Oftewel: regenwoud. Dat is klam, groen, vochtig, prachtig en bizar. Allemaal tegelijk. Vanuit de plaats Tena kun je met een boot verder de jungle in (wegen zijn hier bijna niet), of een tour van een dag boeken. Wij gingen onder andere op bezoek bij een familie die in de jungle woont en die chica voor ons maakten, deden een hike van 2 uur door de jungle (met kaplaarzen aan en een machete in de hand om weerbarstige planten van ons pad te slaan) en leerden pijltjes schieten door een bamboo stok.

10 Must do’s do in Ecuador

Welcome to the jungle!

#8 Ga naar Isla de la Plata

Vanaf de kust (vanuit de plaats Puerto Lopez) kun je met de boot naar het eiland Isla de la Plata. Op dit eiland vind je een heleboel bijzondere diersoorten (met name vogels) die nergens anders ter wereld voorkomen, alleen op de Galapagos eilanden. Isla de la Plata behoort officieel niet tot de Galapagos eilanden, maar door een gunstige wind zie je hier veel vogels die dus eigenlijk alleen op de Galapagos voorkomen. Voor $40 boek je een tour naar Isla de la Plata, voor een paar dagen Galapagos ben je al snel het 10- of 20-voudige kwijt. Ik snorkelde naast schildpadden, spotte o.a. blue footed boobies en drie verschillende zeldzame tropische vogels waarvan ik de naam niet weet (o.a. één met zo’n rode ballon bij zijn keel). Aanrader!

10 Must-do's Ecuador

#9 Ga uit eten bij Urko in Quito

Of je nu begint of eindigt in de stad Quito in het noorden van Ecuador, er is één restaurant waar je moet eten als je budget het toelaat: Urko. Je kunt er 15 gangen eten (maar als je aangeeft dat dat teveel is kunnen ze er ook 7 gangen van maken) voor $75 per persoon (of $40 voor 7 gangen). Het is bij mijn weten het enige restaurant in het hele land waar je verfijnde gerechten eet die gemaakt zijn met lokale ingrediënten. Begrijp me niet verkeerd: je kunt een perfect gegrild visje eten op andere plekken in Ecuador, maar ‘uit eten’ doen de meeste mensen hier bij fastfood of pizza restaurants. Bij restaurant Urko word je trots meegenomen naar de moestuin op het dak, zodat je de planten, kruiden en groenten kunt zien groeien die je minuten later op je bord krijgt.

10 Must do’s do in Ecuador

Oester met limoen granita bij Urko

#10 Eet ceviche

Dit visgerecht is overal in het land te krijgen, en vrijwel overal even lekker. Ceviche is in principe rauwe vis (of ander zeebanket), gemarineerd in een zure dressing die ‘tijgermelk’ wordt genoemd. Zelf maken? Kijk hier voor een recept! 

10 Must do’s do in Ecuador

Praktische tips

– Ons budget: ongeveer $75 per dag, per persoon. Je kunt ook zeker reizen met een lager budget, rond $35 per dag per persoon.

– Tip: huur een auto, indien je budget dat toelaat! Het is niet noodzakelijk, maar geeft je veel vrijheid in de bergen.

– Zorg altijd voor een goede doorlopende reisverzekering. Je kunt nu eenmaal nooit op alles voorbereid zijn, hoe ervaren je ook bent als reiziger.

– Het is er 7 uur later dan in Nederland (zomertijd).

 

Ben je zelf naar Ecuador geweest en heb je hier tips aan toe te voegen? Of ga je er juist binnenkort naar toe en heb je vragen? Reageer dan vooral hieronder!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties