logo
FOODSPIRATION

Avocado op wereldreis

250314153937BlogLeonie7Image.jpg

Lieve lezeressen van Foodness.nl, we gaan op reis en nemen mee: een avocado!

 

In mijn brainstorm voor een nieuwe blogpost voor Foodness.nl, kwam ik tot de conclusie dat ik iets wilde schrijven over een ingrediënt dat ik veel en op veel verschillende manieren gebruik. Scrollend over mijn eigen blog – ik kan zelf tenslotte ook niet onthouden wat ik allemaal al wel niet heb gekookt – kwam ik erachter, dat ik een wereldreis zou kunnen maken met een avocado. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar probeer je eens te bedenken hoeveel verschillende soorten gerechten (als in: afkomstig uit verschillende landen) je kunt maken met avocado. Ik neem jullie in deze blogpost mee in een reis over de wereld, met mijn favoriete avocado-recepten.

 

Voordat we op reis gaan moeten we onze koffer inpakken. En wat moeten we zeker niet vergeten? De avocado’s! Ik vind avocado niet alleen geweldig lekker, het is ook nog echt een hele goede vrucht (of was het nou een groente?). Wat er zo goed is aan een avocado, dat lees je in Claartje's blogpost van een tijdje terug. Een heel goed en lekker ding dus, die avocado. En je kan er zo veel mee! Dus, laten we op reis gaan over de wereld, met onze avocado.

 

We beginnen de reis in Europa, we gaan naar Italië. Ik ben dól op Italiaans eten. Je kunt mij altijd wakker maken voor echte Italiaanse pizza, of heerlijke pasta. Een typisch Italiaans gerecht waar ik gek op ben, is caprese. Capresepizza, salade, pasta, noem maar op! Hartstikke simpel met weinig ingrediënten, maar zo smakelijk. Met een tomaat, goeie mozzarella en verse basilicum, flans je al de lekkerste capresesalade in elkaar. Wat ik echter altijd een hele goeie toevoeging aan deze salade vind – je raadt het al – is avocado. Avocado zorgt ervoor dat je gerecht iets voedzamer wordt, maar vooral dat de salade meer body krijgt en je beter gevuld raakt. En de smaak van de avocado gaat hartstikke goed samen met caprese. Heerlijke combi dus!

 

 

Van Italië reizen we door naar Marokko, een land waar ik overigens nog nooit ben geweest. Ik heb dan ook nog nooit écht Marokkaans gegeten. Wél eet ik regelmatig couscous, wat natuurlijk afkomstig is uit Marokko. En in vrijwel al mijn couscoussalades, gebruik ik avocado. De combinatie van couscous met avocado is geweldig. Helemaal als je een goed rijpe avocado hebt, die zich bijna als een soort sausje door je couscous verdeeld. Heerlijk. Het lekkerste recept van couscous en avocado, vind ik deze met zongedroogde tomaat, pompoenpitten en feta. Oh, en rozijnen! Niet de rozijnen vergeten. Mmmm.

 

We  vervolgen onze reis, steken de Atlantische oceaan over en komen aan in Mexico. Hier heb ik voor het eerst avocado gegeten. Of nouja, niet echt in Mexico (ik ben nooit buiten Europa geweest), maar wel in een Mexicaans gerecht. Ik leerde avocado kennen door guacamole, de bekende dip gemaakt van voornamelijk avocado, met knoflook, chilipeper en meer. En guacamole is hartstikke Mexicaans. Ik at voor het eerst avocado door een wrap heen. Wat een goeie combi! Als je Mexicaanse wraps of tortilla’s maakt van bijvoorbeeld gehakt, met scherpe kruiden, paprika’s, tomaat en kaas, dan is zo’n avocado, die heel fris en zalvig van smaak kan zijn, echt een welkome toevoeging.

 

 

Wat zo tof is aan een avocado, is dat we nu al drie landen hebben bezocht en de avocado in drie súper verschillende gerechten, onwijs goed past. Zulke verschillende smaken en toch steeds eenzelfde ingrediënt. Cool!

 

We gaan na Mexico, nog iets verder door met het vliegtuig, naar Japan. En in Japan gaan we natuurlijk sushi eten. Hoewel ik dus ook nog nooit naar Japan ben geweest, wil ik me wel best een echte sushikenner noemen. Ik ben dól op sushi en zou het liefst iedere week uit eten gaan bij de Japanner. Helaas laat m’n portomonnee dat niet toe. En dus heb ik laatst ontdekt hoe je zelf, goedkoop én makkelijk, thuis aan je sushi-behoefte kan voldoen: maak een sushibowl! Een kom die je vult met al je lieverlingshapjes van sushi. Niet moeilijk in elkaar gerold met plakrijst, gewoon met risottorijst in een bak gemengd. Super easy. Ik maakte onlangs deze sushibowl met o.a. zalm, sesamzaadjes, komkommer en sojasaus. En natuurlijk is er een heel belangrijk ingrediënt dat wat mij betreft niet mag ontbreken bij sushi: avocado. Bizar hoe je de avocado verschillend kunt combineren, toch?

 

 

Als we dan het vliegtuig naar huis nemen, maken we nog een tussenstop in India, waar de mango een heilige vrucht (en boom!) is. De combinatie van mango en avocado is namelijk ook geweldig. Zo maak ik regelmatig wraps met mango, avocado, feta, kip en zongedroogde tomaat (echt een aanrader), maar at ik laatst ook een super heerlijke salade van avocado, alfalfa, mango, komkommer en pistachenoten. Wéér heel anders van smaak dan de bovengenoemde gerechten.

 

Dus, vanuit India terug naar Nederland, waar we dan het restje avocado dat we over hebben, mooi kunnen gebruiken om een echte Hollandse groentesoep te binden. Wist je dat avocado daar echt heel geschikt voor is, je soep binden? Avocado is romig en is in een soep heel neutraal van smaak. Een prima bindmiddel als variant op de aardappel of room die je normaal door je soep doet.

 

Dus, we zijn terug van een mooie reis over de wereld, met onze vriend de avocado. Vond je het leuk? Ik wel! 🙂

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties