logo
FOODSPIRATION

De (gezondheids)voordelen van kokosnoot: Kies voor kokos!

090714124315image.jpg

Rosella deelt op haar blog 'Dieper in het Nu' haar ervaringen op het gebied van gezond eten en de positieve invloed hiervan op lichaam en geest. Rosella is gek op kokos, en daar kunnen wij ons helemaal in vinden! Ze vertelt ons waarom, en welke voordelen deze tropische vrucht met zich meebrengt.

 

Je houdt ervan of je vindt het vreselijk; kokos. Mij kun je werkelijk wakker maken voor deze exotische vrucht. In welke vorm dan ook! Geraspt, in chunks, of als drankje. De laatste tijd ga ik helemaal los in de keuken met kokosproducten. Ik verwerk het in (suikervrije) koekjes, cakes, bonbons, maar ook in uitgebreide oosterse gerechten. Naast het feit dat ik het lekker vindt, is het ook extreem gezond. Het wordt tegenwoordig zelfs een ‘superfood’ genoemd.

 

Superfood
Hoewel kokos binnen diverse culturen al eeuwenlang wordt genuttigd om haar geneeskrachtige eigenschappen, is de kennis over deze vrucht bij ons nog niet zo heel lang bekend, net als hoe je zo’n ding nu eigenlijk openbreekt. Mede dankzij voedingsgoeroe David Wolfe staat kokos nu ook in het westen op de (superfood) kaart. Kokos kan tevens om therapeutische of cosmetische redenen worden gebruikt.

 

Heb ik je nog niet overtuigd om kokosproducten te gebruiken voor je gezondheid? Dan helpt het volgende rijtje met voordelen wellicht:

 

Kokos…
1. Zorgt voor een betere spijsvertering en snellere stofwisseling
2. Heeft antivirale en schimmeldodende eigenschappen
3. Is van goede invloed op de bloedsuikerspiegel
4. Geeft een boost aan het immuunsysteem
5. Stimuleert de werking van de schildklier waardoor gifstoffen eerder worden afgevoerd
6. Bevat nagenoeg geen cholesterol en helpt zelfs de cholesterolwaarden te normaliseren
7. Ondersteunt en reguleert een gezonde hormoonproductie (waaronder het verjongingshormoon pregnenolon)

 

 

Kokosproducten
Kokos is een enorm veelzijdige vrucht en is in diverse vormen te vinden. De producten die ik het meest gebruik in de keuken zijn kokosolie/vet en kokosbloesemsuiker.

 

Waarom kokosolie?
In tegenstelling tot wat je zou denken, bevat kokosolie minder calorieën dan welke andere bron van vetten dan ook. Daarbij is kokosolie van alle boter- en oliesoorten het meest stabiel bij hoge temperaturen (tot aan 77 graden Celsius). Bij het bakken en braden kun je dus het beste gebruik maken van kokosolie. Tijdens de verhitting worden er namelijk geen vrije radicalen en/of gevaarlijke (cholesterol verhogende) transvetten gevormd. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die je doen verouderen en ziekten kunnen veroorzaken. Kies altijd voor extra vierge kokosolie van biologische kwaliteit. Dit houdt in dat de kokosolie koudgeperst is, waardoor het vitamineverlies minimaal is. Gebruik dus geen ontgeurd, (gedeeltelijk) gehard, of geraffineerd kokosvet. Zelfs mensen die normaliter niet van kokos houden kunnen gebruik maken van deze olie. Het overheersende kokosaroma gaat namelijk grotendeels verloren tijdens het bakken. Om deze reden kun je zelfs frietjes bakken in extra vierge kokosolie. Ze smaken net zo lekker! Kokosolie vind je hier of hier in de shop.

 

Waarom kokosbloesemsuiker?
De meest gezonde suikervervanger is kokosbloesemsuiker, ook wel kokospalmsuiker of Gula Jawa genoemd. Steeds vaker worden biologische (raw food) producten zoals chocoladerepen hiermee gezoet. Kokosbloesemsuiker bevat meer vitaminen en mineralen omdat het een volledig ongeraffineerde suiker is. Echter de belangrijkste reden om hiermee te zoeten is de lage glycemische index ervan. In het kort betekent dit dat de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt bij het eten van kokosbloesemsuiker. Dit voorkomt de welbekende ‘suikerdip’ en zorgt langdurig voor meer energie. Dit kan tevens van positieve invloed zijn op je gewicht omdat je minder vaak behoefte krijgt om te eten. Kokosbloesemsuiker vind je hier in de shop.

 

Tot slot
Wist je trouwens dat….
– Kokosolie ook uitstekend gebruikt kan worden als erotische olie? De smaak en geur van deze olie geven een meerwaarde aan de daad.

– Kokosolie ook goed gebruikt kan worden voor je gebit? Het doodt de bacteriën, normaliseert de zuurgraad en schijnt zelfs je tanden bleker te kunnen maken (mits je het lang genoeg in je mond houdt, dit wordt oil pulling genoemd).

– Het water in jonge kokosnoten identiek is aan het menselijk bloedpasma? Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er soms vers kokoswater gebruikt om levensreddende bloedtransfusies toe te dienen aan gewonde soldaten.

Meer redenen voor het gebruik van kokosproducten zijn er toch niet nodig? Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties