logo
FOODSPIRATION

De gezondste keuzes uit de Thaise keuken: 10 tips

110215101101Thaiimage.jpg

Mijn eerste blog van 2015 voor Foodness! Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier voor Foodness geblogd over bijvoorbeeld moedermelk, mijn cheat days, gezonde taart en koffiemythesOok dit jaar weer zal ik jullie met veel plezier voorzien van gekke weetjes, food anekdotes en voedingstips.

 

Sa wa di ka!

Ik trap af met twee onderwerpen die velen van jullie zullen interesseren, namelijk voeding en… Thailand! Nog niet zo lang geleden ben ik teruggekomen uit het land van de eeuwige glimlach. Ik weet zeker dat het land zo heet omdat de mensen daar zulk lekker eten hebben. Sterker nog: ik moet bekennen dat mijn voorliefde voor Thais flink mee heeft gespeeld in mijn beslissing om naar Thailand te gaan. Voor een healthy foodie als jij en ik is Thailand een waar walhalla; overal vind je vers fruit, groenten, vis, eieren en ga zo maar door. Nadat ik in Chiang Mai een Thaise kookworkshop volgde (aanrader: de kookschool Zabb-E-Lee van een leuke jonge chick), wist ik het zeker: hier wil ik wonen!

 

Genoeg keuze aan verse groenten op de markt in Chiang Mai

 

Gezondste Thaïse producten op een rij

Wat gebruiken de Thai dan precies in de keuken dat zo gezond is? Hier komt het:

 

Tip 1: Om te beginnen roerbakken de Thai hun eten vaak. Hierdoor wordt het eten maar kort verhit en blijven de meest voedingsstoffen in het eten behouden.

 

Tip 2: De Thai gebruiken niet tot nauwelijks melkproducten. Niet iedereen heeft (merkbaar) last van melkproducten, maar mocht je gevoelig zijn voor lactose, dan biedt een Thais ‘dieet’ rust voor je darmen.

 

De thai gebruiken veel producten die zeer voedzaam zijn:

 

Tip 3: Chili

Chili is rijk aan vitamine A (antirimpel en anti-acné), C (algehele ondersteuning van je immuunsysteem) en K (een belangrijke vitamine wanneer er osteoporose of hartproblemen in de familie voorkomen).

 

Tip 4: Limoengras

Limoengras is rijk aan kalium; een onmisbaar micronutriënt dat onder andere zorgt voor de pompfunctie van je hart en het bewegen van je spieren. Heb je vaak last van spierkrampen? Dan kan dit dus liggen aan een tekort aan kalium.

 

Tip 5: Kurkuma

Dit is een geneeskrachtige wortelachtige groente die vooral in de ayurvedische wereld wordt gebruikt als ontstekingsremmer en antioxidant. Mijn moeder brouwt er haar thee van.

 

Lelijk ding, maar erg geneeskrachig, deze kurkuma

 

Tip 6: Kokosmelk

Een inkoppertje misschien, maar ik zet hem er toch nog even bij. Die voedingsstoffen in kokosmelk hebben antivirale en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast is kokosmelk rijk aan verzadigde vetzuren.

 

Wacht even, luidde het ezelsbruggetje van het voedingscentrum niet “Verzadigd = Verkeerd, Onverzadigd = Oké”? Was verzadigd vet niet verkeerd? Dit was het credo in de jaren '90, maar inmiddels is dit achterhaald. Verzadigd vet is namelijk niet per se verkeerd; de ketens van de vetzuren in kokosmelk bestaan namelijk voornamelijk uit middellange ketens, waardoor ze als directe energie worden gebruikt. Deze vetten worden dus niet als vet opgeslagen in je lichaam.

 

Kokosmelksoepje tijdens mijn Thaise kookcursus.

 

Tip 7: Papaja

Rijk aan vitamine C voor algehele ondersteuning van je immuunsysteem. In Thailand wordt papaja vaak door een groene salade gegeten. Soms ook met levende garnaaltjes, voor de durfal.

 

Tip 8: Gember

Helpt bij misselijkheid, winderigheid (dat heb je soms gewoon), stimuleert de spijsvertering en ondersteunt de werking van de lever. Het zou het lichaam verder helpen ontgiften (al geloof ik vooralsnog dat ons lichaam zelf voldoende zelfreinigende kracht heeft). Subtip: trek eens een lekker kopje thee van gember door een flinke schijf gember in water te koken. Samen met citroen en honing is dit tevens een probaat middel tegen opkomende keelpijn.

 

Tip 9: Knoflook

Knoflook helpt bij het bestrijden van infecties, helpt bij het bestrijden van de candidaschimmel in de dikke darm en ondersteunt de gezondheid van het hart en vatenstelsel. Nadeel: bemoeilijkt het scoren van een date. Vergeet dus niet op een takje peterselie te kauwen na het eten van knoflook.

 

Tip 10: Meelwormen

Meelwormen zijn rijk aan proteïnen en daarnaast ook nog eens milieuvriendelijker dan een koe uit de bio-industrie. Met een beetje peper en zout vond ik ze heel goed te pruimen. Nadeel is wel dat je er veel van moet eten om voldoende proteïne binnen te krijgen. Voor meelwormen hoef je overigens niet ver te reizen; ze liggen tegenwoordig bij de PLUS in het schap.

 

Meelwormen van de markt. Die zou ik zo als borrelhapje neerzetten bij de film!

 

Vraag

Heb jij weleens meelwormen gegeten? Zo ja: wat vond je ervan? Zo nee: zou je het aandurven?

 

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben en lekker gaan kokkerellen met Thaise ingrediënten. Mocht je inspiratie nodig hebben voor Thaise gerechten, bekijk dan eens deze spring rolls met garnalen of deze loempia’s met kip.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties