logo
FOODSPIRATION

Fit blijven op vakantie (2): uit eten en toch slank

100515001615uitetenimage.jpg

Het is dé grote valkuil van veel mensen die op hun figuur letten: uit eten gaan. Terwijl het prima in een gezond eetpatroon past, als je maar een beetje weet waar je op moet letten. Wil je op je vakantie graag fit blijven, en tóch elke dag uit eten? Houd je dan aan de volgende tips. Zelf heb ik afgelopen maand gereisd door Zuid-Oost Azië en op dit moment verblijf ik bijna twee maanden in New York, wat betekent dat ik vrijwel elke dag uit eten ga, maar ik voel me nog even fit als altijd. Als ik het kan, kun jij het ook!

 

Heb je nog een briljante aanvulling? Deel het vooral in de comments hieronder! Voor dit lijstje tips putte ik uit mijn eigen ervaringen, maar ik heb het wiel natuurlijk niet uitgevonden. Deel jouw tips door vooral met mij en de andere lezers: gedeelde kennis is dubbele wetenschap!

 

brood, uit eten, diner, restaurant, slank, afvallen, reizen, vakantie, reis, skinny

 

1. Blijf af van het broodmandje. Natuurlijk, je hebt trek, maar bedenk dat brood de goedkoopste vulling is van de avond, die bovendien ten koste gaat van je trek. Drink liever een groot glas water (dat vult je maag ook enigszins!) en wacht tot het gerecht op tafel staat waar je écht zin in hebt en wat gegarandeerd meer voedingsstoffen bevat dan dat broodmandje.

 

2. Stel je maaltijd zo samen dat de helft uit groenten en/of fruit bestaat. Niet alleen vullen groenten en fruit goed omdat er relatief veel water in zit, ze bevatten ook nog eens veel vitamines en vezels.

 

3. Eet kleinere porties dan je gewend bent. Deel voorgerechten en toetjes, of bestel bijvoorbeeld een voorgerecht als hoofdgerecht. Bijna alle restaurants zijn hier flexibel in.

 

4. Gun jezelf overdag snacks en tussendoortjes, maar niet elke dag: het moet een verwennerij blijven. Elke dag uit eten is al een verwennerij op zich, dus dan hoef je niet elke dag om 11 uur koffie met taart te eten én om 16 uur ’s middags een Magnum te verorberen. Probeer te bedenken wat de specialiteit van de regio is waar je verblijft, en baseer daar je snack op. In Italië moet je natuurlijk een aantal keer schepijs eten, in Frankrijk een croissant bij het ontbijt, in New York is een pretzel onontbeerlijk. Verheug je op die snack, eet ’m een of twee keer, en geniet met volle teugen. Zorg verder dat je gezonde snacks bij je hebt – zoals ik in deze blog tip.

 

5. Bedenk van tevoren wanneer je alcohol drinkt. Wil je elke avond een glas wijn bij het eten? Doe dat dan, maar zorg dat het er niet elke avond vier of vijf worden. Wil je juist een paar keer goed op stap? Zorg dan dat je de andere dagen vrijwel geen alcohol drinkt. Ontzeg jezelf dus niets, maar maak keuzes. Elke dag 5 glazen alcohol drinken zorgt er namelijk niet voor dat je fit van vakantie terugkomt.

 

ontbijt, fit, vakantie, slank, op reis, reizen, skinny, gezond, ontbijten

 

6. Ontbijt altijd. Dit voorkomt dat je later op de dag gaat snacken en snaaien.

 

7. Het lijkt een open deur, maar let erop dat je niet altijd drie gangen bestelt. Zeker niet als je zowel voor de lunch als het diner in een restaurant zit. Net als voor de alcohol geldt: ontzeg jezelf niets, maar maak keuzes. Standaard elke dag een lunch én een diner van drie gangen is misschien toch wat overdreven.

 

8. Ben je in de Verenigde Staten? Vraag dan altijd om een doggy bag. Bedenk dat porties in de VS twee, zo niet drie keer zo groot zijn als normaal.

 

9. Vraag of je sauzen apart kunt krijgen. Zeker witte sauzen (want: bijna altijd op basis van mayonaise) zijn stiekeme caloriebommetjes. Prima om af en toe te eten, maar zorg ervoor dat je eten er niet in gedrenkt is. Bij bijvoorbeeld pastagerechten is een simpele vuistregel: rode saus (op basis van tomaat) is eigenlijk altijd slanker dan witte saus.

 

10. Neem koffie of thee in plaats van een toetje. Scheelt een heleboel calorieën en is toch een fijne afsluiter van de maaltijd. Liever geen 3 zakjes suiker in je koffie doen dan, natuurlijk.

 

 

Maarrr nogmaals, het aller- állerbelangrijkste is dat je vooral geniet van je vakantie of reis!

 

Happy travels!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties