logo
FOODSPIRATION

De kracht van basilicum

091113101116Leonieblog3pastacapreseimage.jpg

Mijn vorige blogpost stond helemaal in het teken van stamppot en vandaag is het de beurt aan basilicum. Ik ben namelijk óók dol op basilicum. En dat heeft drie redenen. Basilicum is hartstikke goed voor je, heel lekker en als je weet hoe je de plant moet verzorgen ook nog heel goedkoop. Oh, en mijn vriendje heet Bas, match made in heaven dus. Benieuwd naar de medische voordelen, een aantal recepten en hoe je je plant moet verzorgen? Read on!

 

Dat basilicum gezond is, ontdekte ik een paar weken geleden pas en deel ik sindsdien met mijn omgeving. Ik was al dol op basilicum, maar nu helemaal! Basilicum is onder andere goed bij verkoudheid, iets waar we waarschijnlijk allemaal een dezer dagen tegenaan gaan lopen. Ook schijnt basilicum een ontspannende werking te hebben; in tijden van stress zou het je moeten helpen kalmeren. Zo'n tip is altijd welkom, vind je niet? Heel fijn dus dat basilicum tegen stress en verkoudheid werkt, maar de twee grootste voordelen op medisch vlak vind ik de volgende. Zo'n drie jaar al heb ik veel last van wat men spastische darmen noemt. Dit is een irritante kwaal waar heel veel mensen op verschillende manieren last van hebben. En het is vervelend en je doet er niet zoveel aan. Nu schijnt het dus dat basilicum een heel goed kruid is voor als je last hebt van maag- en/of darmproblemen. Het zou je helpen bij onder andere buikpijn en krampen. Ik heb het zelf nog niet bewust ondervonden, maar dit maakt basilisum voor mij toch wel echt tof. En over krampen gesproken; ook tegen menstruatiepijn zou basilicum helpen. Daar houden we van!

 

 

Heerlijk dat basilicum dus goed is voor veel voorkomende kwaaltjes, maar wat maak je er dan mee klaar? Je bent bij mij aan het goede adres! Als diehard basilicumfan heb ik altijd wel een plantje in huis en gebruik ik het kruid dus in veel simpele recepten. Vooral voor Italiaanse maaltjes is basilicum een goed ingrediënt. In mijn eerste blogpost voor Foodness vertelde ik al dat een van mijn lieverlingsrecepten pasta pesto is, met pesto van basilicum. Heel simpel klaar te maken door wat basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie te pureren met een staafmixer. Heerlijk om door je pasta te roeren of op een toastje te serveren. Ook ben ik gek op witvis met een korst van basilicum en pijnboompitten uit de oven, of gewoon een basic pasta caprese bestaande uit mozzarella, basilicum, tomaat en pasta.

Overigens ontdekte ik laatst een heel vreemd, maar tegelijkertijd heel lékker recept met basilicum: een smoothie van banaan, magere yoghurt, basilicum en water. Heerlijk. En gezond! 

 

Smoothie met basilicum

 

Zoals ik al zei staat er bij mij dus vrijwel altijd een basilicumplantje in de vensterbank. Nu ben ik alleen niet zo'n held met planten en gingen vooral mijn basilicumplantjes altijd dood. Zonde, want als je weet hoe je 'm goed moet verzorgen, en geloof me het is heel simpel, dan kun je erg lang met één plant doen en bespaar je dus ook een hoop geld. Gratis kruiden FTW! Vooral voor arme studenten vind ik dit een goeie tip; neem een basilicumplant en zet 'm in een (doorzichtige) pot. Geef 'm vervolgens vrijwel iedere dag water (of wanneer je ziet dat hij droog komt te staan). Maar geef 'm niet zomaar water, nee; zorg dat je het water onder de plant schenkt. Dus direct in de pot en niet op de bladeren of op de aarde. Als je basilicumplant water van bovenaf krijgt, is 'ie binnen no-time dood. Vanaf onderen blijft hij een eeuwigheid leven. Nou ja, bij mij hield een plant het eens drie maanden uit. Awesome, mijn oudse basilicumplant ooit! Tot ik 'm vergat water te geven. Ik zei toch; ik ben slecht met planten. 

 

Tips over basilicum

 

Nou goed. Hopelijk heeft deze blogpost je geïnspireerd om ook met basilicum aan de slag te gaan. En als dat het geval is, laat je het dan weten, bijvoorbeeld op Twitter? Tot snel!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties