logo
FOODSPIRATION

Edelgist: wat is het en hoe maak je er vegan kaas van?

200814101747LisaImage.jpg

Nee, het is geen havermout. En nee, het zijn ook geen gele sneeuwvlokjes. Het zijn… edelgistvlokken!

 

Wat (in godsnaam) zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn gemaakt van Saccharomyces Cerevisiae, een eencellig ‘organisme’. Schrik niet, met eencellig organisme wordt in dit geval een eencellige schimmel bedoeld. Dezelfde die over het algemeen gebruikt wordt als bier-, wijn- en broodgist. Het verschil is dat edelgist wordt gekweekt, geoogst, gewassen en uiteindelijk gedroogd om het te ‘deactiveren’. Edelgist is dus een gedroogde inactieve gist.

 

Loopt het water je al in de mond? Nee, mij ook niet. We gaan over op het smakelijke deel.

 

 

Hoewel ik vroeger nooit kaas in grote getale gegeten heb, kan ik het soms wel missen in een gerecht. Buffelmozzerella is iets wat ik heel lekker vond. Maar sinds ik weet van de verschrikkelijke dierenmishandeling van de waterbuffels bij de productie van buffelmozzerella koop ik dit echt nooit, maar dan ook nóóit meer. Nu ik mijn busje edelgistvlokken heb ontmoet eet ik helemaal geen kaas meer: ik ben zo fan! Edelgist geeft een hartige smaak aan je gerecht en het is ook nog erg gezond. 

 

 

Wat is er gezond aan edelgistvlokken?

Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Dit is goed voor je metabolisme, werking van het zenuwstelsel en voor vermindering van vermoeidheid. Verder draagt het bij aan glanzend haar, sterke nagels en een mooie huid. Omdat edelgist een inactieve gist is, kunnen mensen die last hebben van Candida en daarvoor een streng dieet aanhouden dit ook prima eten!

 

Hoe smaken edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn letterlijk vlokjes die een hartige en – vind ik zelf – kazige smaak geven. Het doet mij denken aan pecorino en vers geraspte Parmezaanse kaas. Oké, fair enough, het is even wennen aan de smaak en die is niet precies hetzelfde als die van kaas, maar ik vind het echt erg lekker. Zo lekker dat ik laatst de helft van die bus over mijn pastasaus heen wilde strooien. Op de verpakking staat een aanbevolen hoeveelheid van 1 á 2 eetlepels per dag, maar ach. Kom maar op met die sterke nagels, glanzend haar en gave huid!

 

 

Gebruik van edelgistvlokken

Je kan edelgistvlokken zowel warm als koud gebruiken. Warm kan het op je tosti (ja echt!), door scrambled tofu, door de risotto of als crunchy kaaslaagje op je lasagne. Voor het gezondste resultaat wordt echter aangeraden de vlokken niet (teveel) te verhitten, in verband met de vitamines die verloren kunnen gaan. Maar koud heb je ook zoveel opties. Je kan het over salades strooien, als topping gebruiken op broodbeleg of aan de slag met dit pesto-recept.

 

Maar ik smulde gisteren van mijn zelfgemaakte ‘Parmezaanse kaas’ die je in een knipoog kan maken.

Ingrediënten:

– 4 eetlepels geroosterd sesamzaad (kan even in de pan)

– 2 eetlepels edelgistvlokken

– 1 eetlepel olijfolie

– Snuf Himalaya zeezout

 

Bereidingswijze:

Blender alle ingrediënten en strooi dit goddelijk goed over jouw pasta, of over geroosterde bloemkool wat ik deed

 

Edelgistvlokken zijn te koop o.a. bij Ekoplaza en op internet. Ik heb ze van het merk Natufood en ze kosten €3,49. Al overtuigd? Ik hoor je denken: jij gaat zo’n heerlijk busje in huis halen, lekker aan de slag met strooien en dan kun je me later bedanken. Enjoy!

 

Bronnen:

Blog.fatfreevegan.com

Redstaryeast.com

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

 • Jessica says: 22nd aug 14 11:00 am

  Ik maak mijn vegan kaas tegenwoordig zelf. Voor €2,- maak ik 500 gram kaas, die smelt en eenvoudig te raspen is. Ik heb zo’n 10 pogingen gedaan om het recept te perfectioneren, maar ik ben er nu helemaal blij mee 😉 Mijn recept is hier te vinden: http://www.artyfartylife.com/diy-vegan-kaas-recept

  • Claartje says: 22nd aug 14 11:00 am

   Ha Jessica,

   Wauw, wat tof! En dan smelt het ook echt goed, zonder klontjes? Dat laatste gebeurt bij namelijk vaak, haha… En die van jou is dus ook echt te schaven, zie ik. Applaus!

   Liefs Claartje

  • Micha says: 22nd aug 14 11:00 am

   Weet jij misschien of je in plaats van edelgistvlokken ook regulier gistpoeder kunt gebruiken?

 • Micha says: 22nd aug 14 11:00 am

  Ik zag een receptje om zelf ‘kaas’ te maken. In het recept stond edelgist, waar ik nog nooit van gehoord had. Ik heb per ongeluk een zakje gedroogd gistpoeder gekocht, en zie nu op deze website dat edelgist uit vlokken bestaat.

  Nu mijn vraag: kun je ook ‘kaas’ maken met gitpoeder, of moet het per se met gistvlokken?