logo
240914153711image.png

Wat gaan we eten? Dat is bij mij persoonlijk elke dag het favoriete onderwerp van mijn gedachten, maar op reis is het al helemaal het belangrijkste vraagstuk van de dag. Dus als je in het buitenland bent kun je maar beter weten waar je ongeveer moet zoeken. Afgelopen weekend veroverde ik Berlijn samen met lieve zusje, op zoek naar dé food hotspots van de stad. Gewapend met onze 100% Berlijn reisgids en met gespitste neuzen fietsten we rond, op zoek naar Markthalle Neun. Een van de medewerkers van de nieuwe 100%Berlijn reisgids (die as we speak opnieuw gedrukt wordt dus echt helemaal up to date is) is Berlijnkenner én foodie Petra de Hamer, die me op een aantal hotspots wees.

foodness, markthalle neun, food spots, hotspots, berlijn

Markthalle neun

Dé absolute aanrader voor food lovers. Verspreid over een grote industriële hal zijn tussen de 20 en 30 kraampjes neergezet, die allemaal maken waar ze goed in zijn. Italianen verkopen bordjes met antipasti en worden – terecht – quasi-boos als je hun pecorino per ongeluk manchego noemt (want de laatste is Spaans). Van huisgemaakte ijsthee – al dan niet met alcohol erin – tot veganistische brownies; het is hier allemaal te krijgen. Je koopt een portie bij een kraampje en strijkt ergens op een bankje of trap neer om het op te eten. Street food zoals het bedoeld is.

 

Verse noodles maak je zo

Bij een van de kraampjes op de Markthalle Neun – verdorie, ik ben vergeten welke het precies was! – werden voor je ogen verse noodles gemaakt. Zelfs als je er met je neus bovenop staat snap je niet precies wat er gebeurt; ineens is een plak deeg tot lange noedels ‘geslagen’. Kijk zelf maar. Ingenieus he?

 

ramen burger, berlijn, fraelein kimchi, foodness, hotspots, food spots

Koreaans = hot

Koreaans eten is bijzonder groot in Berlijn. En wat groot is in Berlijn, is hip in Nederland. Ik voorspel hierbij dat de randstedelijke gebieden in Nederland de komende vijf jaar een ver-Koreanisering zullen gaan zien. Hopelijk gaat dan niet de kant op van de opmars van de all-you-can-eat sushi, die eigenlijk vrij weinig meer te maken heeft met de sushi zoals Japanners die eten – maar dat terzijde. Bij de kraam van Fraelein Kimchi op de Markthalle neun at ik een ramenburger. Het broodje bestond uit ramen noodles, gebakken tot een soort burgervormig broodje. Op dit broodje lagen stukjes stoofvlees, rode kool en een dressing waarin ik pindaolie proefde. Ernaast lag twee eetlepels kimchi, waarvan ik het recept vroeg aan Fraelein Kimchi en wat ik binnenkort graag met jullie deel.

 

original unverpackt, verpakkingsvrije supermarkt, berlijn, verpakking, hotspots, food spots, foodness

Verpakkingsvrije supermarkt

Geen restaurant, wel een must-visit voor bewuste eters: supermarkt Original Unverpackt. Hier zijn etenswaren te koop zónder verpakking, want die moet je zelf meenemen (of daar kopen). Olijfolie tank je uit metalen tonnen, in een glazen fles. Noten, muesli, pasta en gedroogd fruit ‘tank’ je in glazen potten of katoenen zakjes. Je verpakking wordt bij weggaan gewogen door het winkelpersoneel, zodat je alleen betaalt voor je producten – niet voor je verpakking. Oh, en het is natuurlijk ook nog bijzonder aardig voor het milieu.

 

honingraat, 25 h hotel, berlijn, food spot, hotspots, foodness

Ontbijt in 25 hours hotel

Ook het ontbijt bij het fantastische hotel waar ik verbleef (25 hours hotel) verdient een eervolle vermelding. Naast de usual suspects als roerei en bratwurst (hé, het blijft Duitsland) bestond het ontbijtbuffet namelijk uit hele tafels vol vers fruit, verschillende soorten broodbeleg, muesli’s en gedroogd fruit, en er stond zelfs een stuk honingraat dat zo uit de bijenkorf kwam, waar de honing letterlijk uit droop. Verser kan niet.

 

25 h hotel, berlijn, hotspots, ontbijt, hotel, foodness

Zelf Berlijn ervaren?

Van 26 september t/m 6 oktober 2014 is de 100% Reisprijs 10-daagse, wat inhoudt dat je 10 dagen lang, élke dag een reis voor 2 personen naar Berlijn kunt winnen! Je prijs bestaat uit twee retour treintickets van de Deutsche Bahn, een reistegoed van €200,- van Airbnb en de reisgids 100% Berlijn. Op 100%travel.com kun je 100% stedenspel spelen, waarbij je je stedenkennis test aan de hand van 5 multiple choice vragen. Heb je alle vragen goed, dan maak je kans om te winnen! Wil je je kans graag vergroten? Geef dan de e-mailadressen op van drie vriendinnen en dan mag je nog een keer spelen. Succes!

 

original unverpackt, supermarkt, foodness, berlijn, hotspots, food spots

Nog 5 tips van Petra:

– Ga eten bij restaurant Das Lokal: heerlijk eten, wel enorme herrie altijd

– Probeer de gevulde aardappels bij Joris (Brunnenstrasse): altijd super druk, hip, nieuw en erg gezond

– Ga naar de vlooienmarkt op de Arkonaplatz (zondag): voor vintage servies

– Ga zaterdag boodschappen doen op de Boxhagenerplatz, voor een echt lekkere espresso en „kalter hund” bij het Italiaanse karretje

– Bezoek kookboek- en delicatessenwinkel Sampson & Goldhahn

selfie, berlijn, foodness, food spots, hotspots

Last but not least: vergeet vooral niet om een aantal pasfoto’s te laten maken in een van de honderdduizend fotohokjes die door de stad verspreid staan. Waarbij je natuurlijk zo veel mogelijk gekke bekken probeert te trekken.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties