logo
FOODSPIRATION

Hoe & waarom: de koelkast-indeling

220914152255leonie12Header.jpg

Dag allemaal! Weten jullie nog mijn allereerste blog voor Foodness.nl? Daarin stelde ik mezelf voor aan de hand van mijn koelkast. Mijn rommelige koelkast; overal ligt wat, alles ligt half open en ik let totaal niet op of een product op de juiste plek ligt. Want wist je dat je je koelkast op een bepaalde manier zou moeten indelen, zodat de producten precies in de goede temperatuur liggen of staan? Nou, ik wist het wel, maar heb me er nooit in verdiept. Tot ik aan het nadenken was over een blogpost voor Foodness. En dit lijkt me een mooi onderwerp; zowel voor mezelf, als ongetwijfeld ook voor een aantal Foodness-lezeressen. Hoe deel je je koelkast op de beste manier in? Let’s find out!

 

 

De groentenlade

De naam zegt het al: de groentenlade, helemaal onderin je koelkast, is bestemd voor groentes. Daar gaat het bij mij thuis al fout, omdat mijn groentelade vooral gevuld is met potten saus die niet op de plankjes in de koelkast passen, maar dat terzijde. Waarom de groentelade speciaal de plek voor je groentes, fruit en kruiden is, ben ik nog niet achter. Maar het heet een groentelade en dat zal heus niet voor niets zijn.

 

(Leuk feitje: als je in google intypt: ‘waarom groentelade’ kom je een fanatieke Facebookpagina tegen ‘waarom gaan groentelades altijd kapot’. Die frustratie ken ik ook! Bizar.)

 

 

De planken: van onder tot boven

De eerste plank boven de groentenlade is meestal het koudst. Bewaar daar je vlees, vis of andere producten die goed koud moeten blijven. In mijn geval liggen daar standaard een paar biertjes. Ex-studentje hè ;-).

 

In het midden van je koelkast is de temperatuur gemiddeld. Hier kun je bijvoorbeeld vleeswaren en zuivelproducten bewaren. Melk moet niet ijskoud zijn als je ’s ochtends een glaasje drinkt. #brainfreeze

 

 

Op de bovenste plank in de koelkast bewaar je dan kaas en boter en eventueel frisdranken (maar die drink ik niet). Kaas moet je koel bewaren, maar zeker niet te koud, omdat ’t dan gaat uitdrogen. Daarom leg je ‘m helemaal bovenin. In mijn mini-onderzoek naar deze informatie kwam ik overigens nog een mooie quote tegen: “Uw kazen zullen u dankbaar zijn.” Nou, daar doen we het voor, toch? 😉

 

Eieren? Niet in de koelkast!

Daar kwam ik deze week opeens achter, toen ik een filmpje postte van hoe je er achter kunt komen of een ei nog houdbaar is of niet, waarop een van mijn lezers reageerde dat je eieren beter niet in de koelkast kunt bewaren. ‘Waarom zit er dan zo’n eier-houder in iedere koelkast?!’ vraag ik me af. Maar goed. Eieren dus niet in de koelkast!

 

De warmste plek

Logischerwijs is de deur van de koelkast de warmste plek. Hier moet je producten bewaren die hier tegen kunnen; zoals bijvoorbeeld koffiemelk, geopende potjes kappertjes & zongedroogde tomaatjes en eventueel je eieren. Áls je ze dan in de koelkast legt, is dit de beste plek.

 

 

Overige producten

Heb je een maaltijd over van de vorige dag? Onderste plank! Deze wil je zo koud mogelijk bewaren. Heb je allemaal pakjes, sausjes, hapjes open staan? Middelste plank! Oh, en zet die producten vooral lekker vooraan in de koelkast, voordat je ze helemaal vergeet (ik spreek uit ervaring)(& mijn huisgenootje beaamt dit).

 

Ik hoop dat deze blogpost jullie een beetje helpt om je koelkast eens grondig onder handen te nemen. Ik heb er zelf in ieder geval wat van geleerd, dus wat dat betreft vind ik deze blogpost geslaagd. Nu ga ik gauw aan de slag met mijn eigen koelkast, die absoluut (nog) niet volgens de regels hierboven is ingericht. Ik ben benieuwd wat voor ‘verloren groentes’ ik tegen ga komen…

(PS: de foto’s zijn van ná mijn opruimbeurt.)

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties