logo
FITSPIRATION

Koolhydraatarm (top)sporten – kan dat?

koolhydraatarm sporten

Het is een trend, vooral gebruikt om (snel) af te vallen: koolhydraatarm eten. Nu ben ik geen fan van afvallen – al helemaal niet van snel afvallen – maar vind ik dat er wel iets zinnigs zit in het minderen van koolhydraten. Simpelweg omdat veel mensen heel erg veel koolhydraten eten, terwijl er ook zoveel lekkere en gezonde producten zijn die rijk zijn aan die twee andere macronutriënten die je minstens zo hard nodig hebt als koolhydraten: eiwitten (proteïnen) en vetten. Toen Marijn ten Bulte, die vaker schrijft over voedingsgerelateerde onderwerpen, me vroeg of hij voor Foodness een artikel kon schrijven over het al dan niet eten van koolhydraten in combinatie met (top)sport, kon ik niet anders dan in mijn handjes knijpen. Take it away, Marijn!

“Je hebt koolhydraten nodig om te sporten, zo wordt gesteld. Koolhydraten worden namelijk snel opgenomen en leveren ook snel energie. Daarom zijn koolhydraten de beste vriend van menig sporter. En dus tellen we ze fanatiek en beschouwen we deze brandstofleveranciers als onze beste vriend voor, tijdens en na een work-out. Maar heb je wel echt veel koolhydraten nodig bij het sporten?

koolhydraatarm sporten

Koolhydraten = snelle brandstof

Koolhydraten zijn een snelle bron van brandstof. Maar een nadeel van brandstof die snel wordt opgenomen is dat het ook snel op is. De koolhydraten moeten daarom steeds extra worden bij gegeten of gedronken om voldoende binnen te krijgen. Hierdoor heb je in principe extra bagage nodig tijdens het sporten om al die koolhydraten mee te nemen die je nodig hebt om te kúnnen sporten. Dit heeft invloed op je bloedsuikerspiegel en daardoor krijg je telkens weer behoefte aan (snelle) suikers en koolhydraten.

Vet verbranden ipv koolhydraten (ketose)

Steeds vaker adviseren voedingsdeskundigen en sportfysiologen daarom om bij het sporten juist minder koolhydraten te eten in plaats van meer. Zijn er geen of veel minder koolhydraten beschikbaar? Dan gaat het lichaam automatisch over op vetverbranding; het gaat dan gebruikmaken van het lichaamsvet om aan energie te komen. Dit heet ook wel ketose. En hier zit het voordeel: een bijna eindeloze bron van energie. Het lichaam heeft veel meer vet beschikbaar dan koolhydraten. En hierdoor gaat je lichaam vet verbranden waardoor je afvalt.

koolhydraatarm sporten

Opmerkelijke resultaten

Het advies komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er wordt namelijk veel onderzoek gedaan naar minder koolhydraten eten en sporten waar enkele opmerkelijke resultaten uit zijn gekomen. Eén van de voedingsdeskundige die veel bezig is met onderzoek doen naar koolhydraatarm sporten is Jo Scott-Dalgleish. Scott-Dalgleish is gespcialiseerd in voeding voor duursporters en stelt dat wanneer je gebruik maakt van vetverbranding in plaats van koolhydraatverbranding tijdens het sporten je uithoudingsvermogen verbetert.

Verder stelt hij dat koolhydraatarm sporten de volgende voordelen heeft:

1. Stabielere prestaties
2. Geen honger tijdens het sporten
3. Makkelijker afvallen door te sporten
4. Minder gevoeligheid voor ontstekingen en blessures.

Maar waarom volgt dan niet iedere (top)sporter dit voedingspatroon?

Als de bevindingen van Scott-Dalgleish allemaal kloppen, waarom zijn dan nog niet alle (top)sporters overgestapt op dit voedingspatroon? Een verklaring hiervoor heeft arts en inspanningsfysioloog Stephen Finney. Hij doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar sportprestaties in combinatie met koolhydraatarme voeding. Volgens Finney worden de meeste onderzoeken naar sportprestaties en voeding gemeten over enkele dagen, terwijl het lichaam minimaal drie weken nodig heeft om van het verbranden van koolhydraten over te gaan op vetverbranding. Op den duur past het lichaam zich aan op vetverbranding met als gevolg dat je uithoudingsvermogen verbetert en je bovendien niet snakt naar suikers en andere koolhydraten tijdens de inspanning.

Koolhydraatarm sporten: nieuwe trend?

Het idee dat je als sporter veel koolhydraten nodig hebt zit diep geworteld, maar lijkt langzaamaan terrein te verliezen. Steeds meer sporters en topatleten zijn gezwicht en stappen over naar het eten van minder koolhydraten en gaan voor een koolhydraatarm voedingspatroon. Zo geloven toptennisser Novak Djokovic en ex-topwielrenner Dave Zabriskie in dit voedingspatroon. Zij hebben de overtuiging dat koolhydraatarme voeding hun sportprestaties verbetert, de spiermassa vergroot en ze bovendien makkelijker overtollig lichaamsvet kwijt raken.”

Wat denk jij: wordt koolhydraatarm sporten de nieuwste trend?

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Irene Vd Pas says: 13th sep 16 11:49 am

    Het artikel gaat nu uit van alleen een vetverbranding bij het gebrek aan koolhydraten. Behalve vet, schakelt het lichaam echter ook over op verbranding van eiwitten. Je spieren bestaan uit eiwitten. Door koolhydraten te skippen bij sporten, ga je dus spieren afbreken om aan energie te komen.
    Voor spierbehoud heb je koolhydraten nodig.