logo
FOODSPIRATION

Amandelen? Superfood!

060114161830amandelenimage.jpg

Deze notensoort bevat misschien wel de meeste voedingsstoffen van allemaal. Let op dat je amandelen eet die hun bruine vliesje nog bevatten, want daar zit ook een deel van de nuttige voedingsstoffen in! Amandelen horen zeker thuis op Foodness-lijst met ‘alternatieve superfoods’ – hier lees je meer over het wat & waarom van deze lijst. Deze producten komen van dichterbij huis, zijn goedkoper en doorgaans gewoon bij de supermarkt te koop. Tegelijkertijd bevatten ze vaak minstens evenveel nuttige voedingsstoffen als de bekende superfoods. Want ‘super’ is vaak dichterbij huis dan je denkt! Wist je dat een amandel eigenlijk geen noot is, maar technisch gezien een zaad is? Dat verklaart waarom er nog meer voedingsstoffen in zitten dan in de meeste noten: er kan een hele nieuwe plant uit groeien.

 

Klinkt goed he? Sla daarom snel aan het koken met dit nuttige nootje en maak bijvoorbeeld onderstaande energiereep met o.a. amandelen.

 

energiereep met amandelen

 

Wat zit er in amandelen?
Hou je vast! Een amandel bevat onder meer: mangaan, vitamine E, magnesium, koper, vezels, essentiële vetten, foliumzuur, natrium, vitamine B1 en B2, kalium. Ze verbeteren je weerstand en zijn goed voor hart en bloedvaten, onder andere doordat ze de bloeddruk verlagen. Ook verkleint het regelmatig eten van amandelen de kans op diabetes.

 

Wat is er goed aan amandelen?

Vitamine E is goed voor de huid en houdt de boel elastisch. Ook blijven de huidcellen in betere conditie dankzij de essentiële vetten. Wat ook prettig is aan het hoge gehalte aan gezonde vetten, is dat het je een vol gevoel geeft. Wie een handje amandelen eet als tussendoortje zit daarna goed vol en is minder geneigd nog te snacken. De onverzadigde vetten en kalium in amandelen zijn goed voor je hart, en het foliumzuur en vitamine E (samen met de flavonoïden van het amandelvlies) zijn goed voor je bloedvaten. Ook prettig: de glycemische index (1 is het laagst, 100 is het hoogst) van amandelen is 15, wat betekent dat het langzaam afgebroken wordt en je bloedsuikerspiegel niet omhoog schiet. 

 

Kortom, ga lekker koken met amandelen! Pompoensoep met amandelstengels bijvoorbeeld, of tilapia met een korst van amandelen. Ook lekker: koekjes van amandel en sinaasappel

 

Bronnen:

http://whfoods.com/
http://notenspecialist.com/
http://www.gezondheidsnet.nl/

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties