logo
FOODSPIRATION

Boek review & WIN: Het anti-AGE dieet [AFGELOPEN]

170914142311Susanne7Image.jpg

Ik zou het liefst zo lang mogelijk blijven leven; maar alleen als ik ook echt super vitaal kan blijven. Zo’n verlangen naar levensverlenging, anti-ageing, is van alle tijden. We willen ouder worden, maar tevens ook jong blijven. In mijn boekenkast staan bijvoorbeeld ook de boeken ‘120 jaar jong’ en ‘U kunt langer blijven leven’, beiden geschreven door de arts J.G. Defares. In deze boeken wordt aandacht besteed aan calorierestrictie; een manier om langer te leven door minder te eten. Zo’n dieet wordt ook wel CRON genoemd: Calorie Restriction under Optimal Nutrition; caloriebeperkt eten én zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Muizen, apen, ratten, hamster en ander proefdieren leven ruim twee keer langer wanneer ze zo’n 30% minder calorieën per dag eten. De proefdieren worden energieker, zijn langer seksueel actief en hebben een versterkt afweersysteem; ze blijven langer jong.

 

 

Met muizen heeft Prof. Dr. Helen Vlassare vergelijkbaar onderzoek gedaan. Zij ontdekte dat het anti-AGE dieet nog veel betere effecten heeft dan calorierestrictie: muizen behielden een jong hart, jonge nieren, waren lichamelijk actiever, hadden minder lichaamsvet en minder vaak diabetes en leefden daardoor een stuk langer. Wanneer dit ook voor mensen geldt (laten we uitgaan van wel), dan zouden we langer kunnen blijven, met behoud van een langere gezondheidsduur.

 

Het anti-AGE dieet heeft nog veel meer voordelen, die wel in mensen zijn aangetoond. Zo zorgt het voor langer behoud van een stralend huidje, is je risico op hart- en vaatzieken verkleind, heb je een langer risico op het ontstaan van kanker,  diabetes, en Alzheimer. Dat klinkt interessant, toch?

 

Wat zijn AGEs eigenlijk?

AGEs zijn Advanced Glycation End products; chemische verbindingen die ontstaan als suikermoleculen ongecontroleerd met eiwitten en vetten verbinden. AGEs hebben een oxidantwerking in ons lichaam, die normaliter worden opgeruimd door antioxidanten en andere natuurlijk verdedigingsmechanismen van ons lichaam, maar die in hoge concentraties schadelijk kunnen zijn. Tijdens verteringsprocessen worden ze van nature in ons eigen lichaam gevormd, maar door bepaalde bewerkingen van voedingsmiddelen én bepaalde voedselcombinaties, schiet de hoeveelheid AGEs enorm omhoog.

Voedselbewerkingen die hoge concentraties AGEs opleveren zijn het bakken, roosteren, grillen en frituren van voeding. Combinaties van vlees met koolhydraatrijk voedsel of volvette of gerijpte kazen levert een verhoogde AGE productie in het lichaam op. Gemiddeld krijgen we per dag 15.000 kE aan AGEs binnen, terwijl de weinige hoeveelheid rond of onder de 8.000 kE ligt. 

De voedingsmiddelenindustrie maakt slim gebruik van AGEs. Door bewerking van voedsel, verbetert de geur, smaak en het aroma van producten. Denk maar aan het roosteren van noten of brood; de geur en smaak wordt door de meeste mensen als positief ervaren. En gegrild en bruin gebakken vlees vinden mensen vaak smaakvoller dan een gekookt of gestoomd stukje vlees. En wat dacht je van pannenkoeken? Wie eet er een bleke pannenkoek? Ik vrees dat ik één van de enige ben die hierbij constant bewust stilstaat en nooit iets eet dat (te) bruin gebakken is; laat staan aangebrand! Haal de volgende keer als je deze pannenkoekjes maakt de pan dus op tijd van het vuur.

 

 

Ook al verbetert het dus de geur, smaak en het aroma; het aantal (laaggradige) ontstekingen in ons lichaam neemt toe, evenals de kans op insulineresistentie, de kans op overeten en obesitas met tot gevolg dat het risico op diabetes, hartkwalen en andere verouderingsziekten toeneemt.

 

Wat houdt het anti-AGE dieet in?

Eigenlijk vond ik het heel logisch en simpel klinken; een paar makkelijke aanpassingen leiden al tot een groot effect in een vermindering van de hoeveelheid AGEs die je binnenkrijgt. In het boek worden veel recepten beschreven die zeer smaakvol zijn, en toch weinig AGEs bevatten.

 

Waarmee zit je altijd veilig? Een paar voorbeelden van gerechten die minder dan 100 kE AGEs per portie bevatten:

 

– Verse groenten of groenten uit de diepvries of uit pot. Rauw of gekookt bereiden

– Vers of diepvries fruit

– Onbewerkte (niet verhitte) granen, zoals havermout, boekweit, bulgur. Rauw, geweekt of gekookt bereiden

– Gestoomde of gekookte rijst of aardappels

– Melk of yoghurt

– Gekookte of gepocheerde eieren

 

Daarnaast staan in het boek een groot aantal direct toepasbare tips en handige weetjes. Een paar voorbeelden:

 

– Mensen die dagelijks vlees eten krijgen viermaal meer AGEs binnen dan mensen die twee- of driemaal in de week vlees eten.

– Bewerkte vetten zitten vol AGEs; kies magere sauzen en dressings en ga voor mager vlees.

– Kies een gepocheerd, gestoomd, gestoofd of gekookt hoofdgerecht.

– Gebruik in plaats van paneermeel verse broodkruimels. Hiermee verminder je de hoeveelheid AGEs aanzienlijk.

– Een paar eetlepels Parmezaanse kaas over je favoriete Italiaanse gerecht zorgt al snel dat je de dagelijkse limiet van 8.000 kE overschrijdt.

– Pas op voor gedachteloos snacken. Grote mokken koffie met room, suiker, zoete frisdranken, taartjes, chips, crackers, koekjes en andere lekkernijen happen heerlijk weg, maar bevatten buitensporige hoeveelheden AGEs.  Snack slim: kies voor fruit, ‘snackgroenten’, yoghurt of een gekookt ei.

 

En tot slot nog mijn persoonlijke noot: eet NOOIT donker bruin of zwart gebakken / gegrild voedsel. Behalve de vele AGEs die hierin zitten, krijg je ook acrylamines en PAKs binnen (weer andere chemische verbindingen) die ook bijdragen aan een versnelde veroudering en een verhoogd risico op kanker. Gaat het een keertje mis in de keuken en brand het eten aan? Helaas, maar dat overkomt iedereen wel eens. Snijd het verbrande deel van je eten af of gooit het helemaal weg als wegsnijden niet mogelijk is. Eet geen zwarte randen van pizza’s, laat je pannenkoeken niet te donker worden en snijd de zwarte grilstrepen van je vlees af.

 

Win: 2x Het Anti-AGE boek

Wil jij dit winnen? Doe mee!

– Like Foodness & As Healthy As Possible op Facebook.

– Reageer op dit artikel en maak de volgende zin af: “Ik wil oud worden én jong blijven omdat….”

– Kopieer je reactie en plak deze in een mail, die je ovv je naam en adres stuurt naar info@foodness.nl & ashealthyaspossible@gmail.com

 

(Heb je geen Facebook? Stuur dan gewoon een mail met je reactie, naam en adres naar info@foodness.nl & ashealthyaspossible@gmail.com)

 

Succes!

 

Deze actie is inmiddels afgelopen. De winnaars hebben bericht gekregen per mail.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties