INGREDIËNTEN
Voor de bowl
-
Hoi sin saus 2 eetlepels
-
Five spices 1 eetlepel
-
Jackfruit 160 gram
-
Lente-ui 1 stuks
-
Komkommer 1/2 stuks
-
Zilvervliesrijst 200 gram
-
Sesamzaadjes 1 eetlepel
-
Pinda's naar smaak
Voor de salade
-
Winterpeen 1 stuks, geraspt
-
Rode kool 100 gram, in dunne reepjes
-
Citroensap 1 eetlepel
-
Sojasaus 1 theelepel
-
Sesamolie 2 eetlepels
Je kunt er bijna niet omheen: van 7 t/m 13 maart is het weer Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Ik doe al jaren mee, want er is zoveel lekkers te bedenken dat volledig vega is! Vandaag is dat een recept met een van de leukste vruchten die ik de afgelopen jaren ontdekte: jackfruit. Het is officieel een vrucht, maar het jonge, onrijpe vruchtvlees van jackfruit lijkt eigenlijk meer een groente. Maar dan wel een groente met een vleesachtige structuur, waar je heel goed vegetarische gerechten mee kunt maken!
Deze Aziatisch geïnspireerde bowl maakte ik met de jackfruit reepjes van Rootzz of Nature. Die kun je namelijk goed krokant bakken in een koekenpan – wel zo lekker. Bovendien zitten de producten van Rootzz of Nature bomvol jackfruit, waardoor ze een natuurlijke bron van vezels en vitamines zijn. Ik marineerde ze kort in wat hoisin saus en five spice kruidenpoeder. Het leuke aan jackfruit, en dus aan de producten van Rootzz of Nature, is dat het andere smaken heel goed opneemt: je kunt er dus alle kanten mee op.
Aziatische jackfruit bowl
Voor 2 porties als avondeten
2 eetlepels hoisin saus
1 eetlepel five spice poeder
160 gram jackfruit reepjes van Rootzz of Nature
1 lente-ui
1/2 komkommer
200 gram zilvervliesrijst
1 eetlepel sesamzaadjes
pinda’s naar smaak
Voor de salade:
1 wortel, geraspt
100 gram rode kool, in dunne reepjes
1 eetlepel citroensap
1 theelepel sojasaus
2 eetlepels sesamolie
Zo maak je de jackfruit bowl
Maak eerst de salade. Rasp de wortel (met een rasp of bv. een spirelli snijder). Snijd de rode kool en radijs met een scherp mes in flinterdunne reepjes en plakjes. Blancheer de groenten kort, zodat ze niet helemaal rauw meer zijn: doe de wortel en rode kool reepjes in een kom of pan, overgiet met kokend water, laat een minuut staan, giet af. Voila!
Meng het citroensap met de vissaus en de sesamolie. Proef of de dressing naar je smaak is: zuur, zout en romig moeten in balans zijn. Doe een eetlepel van de dressing door de salade. Bewaar de rest van de dressing voor de hele bowl.
Kook in de tussentijd de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af en laat staan in de pan tot gebruik.
Doe de Rootzz of Nature jackfruitreepjes in een kom en schep om met de hoisin saus en het five spice poeder.
Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de reepjes in 5 minuten krokant op hoog vuur of een hoge stand.
Tijd om te serveren. Snijd de lente-ui in ringetjes en de komkommer in plakjes. Verdeel de rijst over twee kommen. Verdeel de salade ook over de twee kommen. Schep de jackfruitreepjes erbij. Maak af met de ringetjes lente-ui en plakjes komkommer. Verdeel de overgebleven dressing over de twee kommen. Garneer tot slot met sesamzaadjes en pinda’s.
Eet smakelijk!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rootzz of Nature.
INGREDIËNTEN
Voor de bowl
-
Hoi sin saus 2 eetlepels
-
Five spices 1 eetlepel
-
Jackfruit 160 gram
-
Lente-ui 1 stuks
-
Komkommer 1/2 stuks
-
Zilvervliesrijst 200 gram
-
Sesamzaadjes 1 eetlepel
-
Pinda's naar smaak
Voor de salade
-
Winterpeen 1 stuks, geraspt
-
Rode kool 100 gram, in dunne reepjes
-
Citroensap 1 eetlepel
-
Sojasaus 1 theelepel
-
Sesamolie 2 eetlepels
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties