logo
RECEPT

Bietjes salade met burrata & homemade dressing met koolzaadolie

Burrata bietjes salade & homemade basilicumdressing met koolzaadolie
INGREDIËNTEN
Voor de salade
Voor de dressing

De enige salade waar iemand me wakker voor mag maken: bietjes salade! Mocht je je afvragen waar de burrata precies gebleven is in deze salade: die is verstopt! Hij ligt namelijk helemaal onderop. Daar trekken de dressing en het sap van de groenten namelijk in de romige kaas, wat de salade naar mijn bescheiden mening verschríkkelijk lekker maakt. Probeer het maar eens; het maakt echt verschil! Die dressing, die mag namelijk geproefd worden. Het zijn pure ingrediënten (basilicum, koolzaadolie, citroensap) die eigenlijk niets nodig hebben – behalve een snufje peper en zout.

Burrata bietjes salade & homemade basilicumdressing met koolzaadolie

“Wat is koolzaadolie nou weer?”, hoor ik je denken. Wat best gek is, want koolzaad is een gewas dat hier in Nederland groeit. In tegenstelling tot pakweg olijven, of palmbomen. Toch worden olijfolie en palmolie hier heel veel gebruikt, terwijl koolzaadolie een stuk minder bekend is. Daar mag wat mij betreft verandering in komen, want van koolzaad kun je hele lekkere en gezonde olie maken! De aanbieder van de lekkerste Nederlandse koolzaadolie is Brassica. Hun olie is heel puur, omdat het alleen koolzaad bevat en verder niets. Verder zit het vol met omega-3 vetten, en de variant die ik gebruik (Brassica koolzaadolie Koud & Warm) is zowel te gebruiken om in te bakken, als in salades en dressings. Het wordt verbouwd in Nederland, wat het meteen een stuk duurzamer maakt dan oliesoorten die heel de wereld over vervoerd moeten worden (olijfolie & palmolie) of waar regenwoud voor gekapt wordt (palmolie). Kortom: probeer eens koolzaadolie!

Bietjes salade met burrata & homemade basilicumdressing met koolzaadolie

Ingrediënten salade

(voor 4 personen, als lunch gerecht)

Voor de salade

6 rode bieten
8 tomaten
1 gele paprika
1 burrata van 300 gram, in stukjes gescheurd
handje rucola

Voor de koolzaadolie dressing

6 eetlepels koolzaadolie Brassica (Koud & Warm)
1 eetlepel citroensap
1 handje verse basilicum
zout en peper

Burrata bietjes salade & homemade basilicumdressing met koolzaadolie

Bereidingswijze salade & dressing koolzaadolie

Maak eerst de dressing met basilicum-koolzaadolie.
Pureer de basilicum met een staafmixer, samen met de koolzaadolie en het citroensap. Breng op smaak met een snuf zout en peper.

Maak nu de salade.
Snijd of schaaf de bieten in plakjes. Ik gebruikte gekookte rode bieten, omdat ik niet zo heel goed tegen rauwe groenten kan. Als je hier geen last van hebt, dan zou ik de bietjes lekker rauw laten en in hele dunne plakjes schaven. Hiervoor kun je een mandoline gebruiken, maar een kaasschaaf werkt ook best oké!
Snijd ook de tomaten en paprika in dunne plakjes of partjes.

TIP – Ook leuk: gebruik verschillende kleuren biet en tomaat: gele, lichtroze, witte… Helaas kon ik ze niet vinden, maar wellicht heeft jouw groenteboer ze wel!

Pluk de burrata in stukken. Ik doe dat doorgaans gewoon met mijn vingers!
Verdeel de burrata over een grote schaal. Verdeel nu de groenten voor de salade over de burrata en de schaal.
Verdeel een ruime hoeveelheid dressing over de salade. Want: hoe meer dressing, hoe lekkerder 😉

Eet smakelijk!

Burrata bietjes salade & homemade basilicumdressing met koolzaadolie

Burrata bietjes salade & homemade basilicumdressing met koolzaadolie

– Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Brassica koolzaadolie –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Glen says: 9th jun 19 7:00 am

    Ik zou graag een recept van vegan marokaanse aarddappelsalade uitproberen met de olie 🙂

  • Nadine Boers says: 9th jun 19 7:00 am

    Salade met gegrilde groenten (aubergine, courgette, paprika, pompoen en ui) met gebakken haloumi, geroosterde kikkererwten en granaatappelpitjes. De gegrilde groenten en haloumi kunnen in de koolzaadolie gebakken worden, de kikkererwten kunnen op smaak gebracht worden met koolzaadolie en geroosterde paprikapoeder voor het roosteren en er kan nog wat koolzaadolie (warm&koud variant) als garnering met citroensap en zout en peper.