logo
RECEPT

Snack voor mannen: Aardappel wedges met aioli

Snack voor mannen: Aardappel wedges met aioli
INGREDIËNTEN
Voor de aardappel wedges
Voor de aioli

Of wilde komen koken voor mannen, in een kledingwinkel. In Nieuwegein. Kijk, als foodblogger kom je nog eens ergens! Natuurlijk zei ik ja, en zo stond ik ineens wedges van zoete aardappel uit te delen bij Only For Men in Nieuwegein. Omdat ik duidelijk te horen had gekregen dat de doelgroep bestond uit mannen (en dat bij ‘Only For Men’ – je verwacht het niet), bedacht ik al snel dat mijn snack in de categorie ‘bier, voetbal en vreten’ moest vallen. Simpele zielen he, die mannen. Met komkommerschijfjes met tonijnsalade erop zou ik hier de plank misslaan. Of is dat een ernstig vooroordeel?

Hoe dan ook, het werd friet. Maar dan wel healthified: friet van zoete aardappel, uit de oven. Het liefst maak ik wedges (partjes) van zoete aardappel. Die blijven iets steviger en zijn makkelijker te dippen in de aioli die ik erbij serveerde. Heb je geen zoete aardappel in huis? Tip: bestel ze direct bij de boer, via Aardappelshop.nl – worden ze nog bij je thuis bezorgd ook! Wel zo makkelijk 🙂

Aioli is een knoflookmayonaise die ik het liefst maak met geroosterde knoflook. Dat is namelijk een stuk minder scherp dan rauwe knoflook, en bovendien stinkt het minder. Wel zo leuk voor je medemensen. En handig als je daarna nog de deur uit wil. Dit recept is goed voor 6 porties, als flinke snack.

Snack voor mannen: Aardappel wedges met aioli

Ingrediënten aardappel wedges

VOOR DE AARDAPPEL WEDGES
Zoete aardappel, 6 stuks
Paprikapoeder, 2 eetlepels
Italiaanse kruiden, 1 eetlepel
Zeezout, 2 eetlepels
Olijfolie, 6 eetlepels

VOOR DE AIOLI
Mayonaise, 75 gram
Knoflook, 1 hele bol

Bereidingswijze aardappel wedges

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Boen de zoete aardappels schoon en snijd ze in wedges. Dat doe je door ze eerst in de lengte in kwarten te snijden (zoals je ook bij een appel zou doen als je er partjes van snijdt), en die partjes vervolgens te halveren.

Doe de wedges in een stevige plastic zak en giet de olijfolie erover. Doe ook de kruiden in de zak. Knoop de plastic zak goed dicht en schud alles goed door elkaar. Als alle wedges bedekt zijn met een dun laagje olijfolie en alle kruiden netjes verdeeld zijn, ben je klaar.

Verdeel de wedges over een ovenplaat. Let op: Zorg dat de partjes niet te dicht op elkaar liggen, dan worden ze extra zacht! We willen juist dat ze een klein beetje knapperig worden, wat nog niet zo makkelijk is met zoete aardappel.

Pof de knoflook gaar in de oven door hem gewoon in z’n geheel op een bakplaat te leggen, naast of tussen de aardappelstukjes.

Rooster de wedges 20-25 minuten in de hete oven op 200 graden Celsius.

Tip: zet de laatste 5 minuten de grill aan in de oven, als je die hebt. Hierdoor roosteren de wedges nog iets krokanter.

Maak vervolgens de aioli.

Als je zelf mayonaise maakt doe je dat eerst, volgens dit recept.

Voeg vervolgens de gepofte knoflook toe, die je zo als een puree uit de teentjes kunt knijpen als je ze een klein beetje insnijdt. Meng dit nog even kort met de staafmixer zodat het er geen klontjes meer in de aioli zitten, et voila.

Bestrooi de aardappel wedges met zout, en serveer ze met de aioli.

Enjoy!

Schermafbeelding 2016-04-19 om 20.28.46

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties