logo
RECEPT

Bessen crumble met zoute karamel-amandelen

Valentijn crumble
INGREDIËNTEN
Voor de bessen crumble
Voor de karamel amandelen

Liefde gaat door de maag, nietwaar? Daarom is dit dessert perfect voor Valentijn: een bessen crumble uit een hartvormige pan. Met salted caramel amandelen die je zelf kunt maken. Officieel is het overigens geen karamel, maar noem je verhitte gecondenseerde melk ‘dulce de leche’. Afijn, lekker is het in ieder geval wel!

Het fruit dat ik voor dit recept gebruikte, een combinatie van aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen, aalbessen, is allemaal van Good Natured. Waarom? Omdat bij dit bedrijf de natuur een belangrijke speelt rol in de groeicyclus van de bessen. Wist je dat lieveheersbeestjes de bessen beschermen en bijen helpen bij de bestuiving van het gewas? Deze insecten zijn de ‘berry’ best friends van de telers 😉 Dat vind ik mooi, een producent die in harmonie is met moeder natuur. Zo weet je zeker dat je vruchten van hoge kwaliteit zijn en dat je Valentijn dessert vol vitamines zit. Je vindt de bessen van Good Natured o.a. bij Hoogvliet supermarkten.

Oh, en die pan, die kun je winnen!

Win: Le Creuset pan ‘Hart’ twv. €199,- namens Good Natured [AFGELOPEN]

Namens Good Natured geef ik net zo’n Le Creuset pan weg als die ik gebruikte voor mijn recept. Wil je winnen? Kijk dan snel op mijn Instagram kanaal om mee te doen!

  1. Volg @Goodnaturedberries en @Foodnessnl op Instagram
  2. Reageer op mijn Instagram post over deze winactie
  3. Succes!

Win creuset pan hart

Ingrediënten Valentijn crumble

(voor 6-8 porties)

Voor de bessen crumble

500 gram zacht fruit: aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen, aalbessen
100 gram roomboter (koud, bewaar tot gebruik in de koelkast)
75 gram havermout
75 gram bloem
100 gram basterdsuiker
snufje kaneel
snufje five spice poeder

Voor de karamel amandelen

100 gram ongeroosterde amandelen
1 blikje gecondenseerde melk (van 400 gram – je hebt maar 2 eetlepels nodig)
1 tl grof zout

bessen crumble valentijn

Bereidingswijze

Maak eerst de gezouten karamel amandelen.

Begin met de karamel. Zet het metalen blikje gecondenseerde melk (zonder deksel, dus open!) in een pan met een laagje kokend water. Het water moet niet in het blikje melk spatten, maar de pan moet ook niet droog koken. Breng het water zachtjes aan de kook, en laat ongeveer 1,5 uur op het vuur staan. Ja, echt. Langzaam begint de gecondenseerde melk dan steeds goudkleuriger en donker te verkleuren. Haal de karamel van het vuur zodra je de kleur goed vindt.

Laat de karamel goed afkoelen. Pas op, dat afkoelen duurt even, en het is echt gloeiend heet! Maak tijdens het afkoelen de rest van de crumble.

Maak nu de crumble.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een ovenschaal (of zo’n fantastische hartvormige Le Creuset pan) in met een beetje olie of extra boter.
Was het fruit en verwijder eventuele steeltjes of takjes. Dep droog met een theedoek en verdeel het fruit over de ovenschaal.

Meng alle ingrediënten voor de crumble, behalve de roomboter, in een ruime kom.
Snijd de koude roomboter in kleine blokjes.
Meng de koude blokjes roomboter door de rest van de crumble met je vingers. Kneed goed door. Het deeg dat ontstaat mag lekker kruimelig zijn, met grote en kleine kruimels.

Verdeel de crumble over het fruit in de ovenschaal.
Bak de crumble in 30 minuten goudbruin in de oven. Nog niet verkleurd na 30 minuten? Bak dan nog 5 minuten extra.

Finishing touch

Schep twee eetlepels van de afgekoelde karamel over de grof gehakte amandelen, op een bakplaat met een velletje bakpapier. Verdeel het zout erover. Rooster de amandelen 10 minuutjes in de oven op 180 graden.

Serveer de bessen crumble in de ovenschaal of hartvormige pan. Verdeel de geroosterde zouten karamel-amandelen erover. Schep er eventueel nog een bolletje ijs over. Ook lekker: een lepel kwark die je los geroerd hebt met een beetje vanille-aroma.

Enjoy!

Valentijn crumble

– Dit is een gesponsord artikel, gemaakt in samenwerking met Good Natured –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties