logo
FITSPIRATION

Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

Weer iets dat van mijn bucket-list af kan: road trippen door Zuid-Frankrijk. Zoals altijd, bij elke reisbestemming die ik bezoek, besef ik bij vertrek dat er nog zoveel meer te zien en te doen is ter plekke, dat ik absoluut nog een keer terug moet komen. Wat Frankrijk voor mij daarnaast extra aantrekkelijk maakt – net als voor vele andere Nederlanders – is dat ik er in mijn jeugd heel vaak kwam met mijn ouders. Ik kan geen boulangerie binnen lopen zonder terug te denken aan de tijd dat ik als hupsje van 6 probeerde om “quattre croissants” te bestellen, en ter afscheid “ooievaar” (au revoir) te roepen.

Mijn chauffeur / fotograaf en ik hadden een week de tijd voor onze road trip, wat ons er niet van weerhouden heeft om vanuit Nederland op en neer te rijden naar Zuid-Frankrijk. Het plan was om tot de Cote d’Azur te rijden, maar tijdens de reis veranderde dat plan weer – zoals altijd. Omdat we een hittegolf op ons dak kregen, omdat we in een heel fijn huisje van ouders van vrienden konden verblijven, omdat we vrienden uit Amsterdam tegenkwamen waar we een dagje mee wilden optrekken. Om je een idee te geven, hierbij een globaal reisverslag van onze trip!

Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

Dag 1: champagne in Reims (tussenstop)

Middenin het champagnegebied ligt de plaats Reims, op zo’n 5u rijden van Amsterdam. Perfect voor een eerste tussenstop, zodat de vakantie direct goed begint. Cheers! Er is van alles te zien in Reims: de kathedraal van Reims, kloosterkerk Saint-Rémi en de Romeinse boog Porte Mars. Op een uurtje rijden van Reims vind je de enige champagnebar in een boomhut (Perching Bar), waar je over een touwladder naartoe moet klimmen. Hilarisch, want dat betekent dat dames op sleehakken en met het haar perfect in de krul slingerend over die brug richting hun glas bubbels zwalken. Je betaalt er ook behoorlijk voor: €21 voor entree en één glas champagne. Wel echt goede champagne.

Tip: bezoek een van de tientallen lokale champagnemakers in het gebied. Vaak kun je gratis een aantal verschillende soorten proeven, met het idee dat je daarna een aantal flessen aanschaft. Op Google Maps kun je wijnhuizen zien, maar vaak staan ze ook simpelweg aangegeven langs de weg!

Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

Dag 2: hiken & grotten in Le Gard

Tussen de Provence en de Ardeche ligt een gebied dat relatief onbekend is, maar daarom niet minder mooi: Le Gard. Hier staat het huisje van de ouders van een vriendin van me, vlakbij een plaatsje Mejannes le Clap. Daar vlakbij ligt de Grotte de la Salamandre, de mooiste grot die ik ooit heb gezien. Zo groot als een kathedraal, maar dan onder de grond. Je kunt er alleen in met een gids (die Frans en Engels spreekt), in een groep, maar het is de moeite waard! Tip: neem een vestje mee. In de grot zelf is het amper 15 graden, ook al is het buiten 39 graden.

Heb je nog tijd en energie over, ga dan hiken bij de (droogstaande) rivier L’aiguillon, en door de kloof waar die in is uitgesleten. Wij navigeerden naar ‘parking De Concluses’, vanwaar je een aantal aangegeven routes kunt hiken. Avonturiers volgen de droge rivierbedding een stukje (lekker klimmen en klauteren!) en keren daarna terug naar de bestaande route.

Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

Kies je auto 

Ook roadtrippen in een cabrio? Mijn vrienden van Sunny Cars werken met lokale partners in de landen waar ze auto’s aanbieden, en daar zitten altijd wel ergens leuke cabrio’s tussen. Bedenk wel dat een open dak vaak betekent dat de auto minder bagageruimte heeft, dus dat je geen gigantische hutkoffer mee kunt nemen. Travel light!
Huur je een wagen bij Sunny Cars, dan hoef je je dankzij de all-in formule geen zorgen te maken over onverwachte extra kosten ter plekke, en kun je ook nog eens je CO2-uitstoot compenseren. Want ja, autorijden is dan wel klimaatvriendelijker dan vliegen, maar je maakt natuurlijk wel behoorlijk wat kilometers. Via Greenseat kun je berekenen wat jouw CO2 uitstoot was met je auto, en het bedrag om die uitstoot te compenseren doneren aan Greenseat. Via klimaatprojecten over de hele wereld neutraliseren zij onze CO2-uitstoot. Goed initiatief, als je het mij vraagt!

Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

Dag 3: Zwemmen in de Ardeche

Ter voorbereiding op onze kanotocht over de rivier de Ardèche (zie Dag 4) reden we vast richting de rivier om onze kano te boeken voor de volgende dag. De jongen van het kanobedrijf tipte ons een plek om de rest van de dag door te brengen, waar volgens hem voornamelijk locals kwamen. Trou de la Lune, in de provincie Ardèche, was middenin het hoogseizoen niet zo idyllisch en rustig als we ons hadden voorgesteld, maar toch nog steeds een aanrader. Een tip ivm. milieuvervuiling: op dit soort natuurlijke zwemplekken is zonnebrandcrème nogal vervuilend voor al het leven in en nabij het water. Zorg dus het liefst dat je je lang van tevoren ingesmeerd hebt, en ga niet met je zojuist ingesmeerde lijf liggen weken in het natuurlijke water.

Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

 

Dag 4: Kanoën door de Ardèche

Een van mijn hoogtepunten van deze trip: kanoën over de rivier de Ardèche, onder de natuurlijk brug Vallon Pont d’Arc door. Sportievelingen gaan voor de volle uitdaging: een tocht van 32 kilometer door de hele kloof heen. Kortere afstanden van 8 of 24 kilometer zijn ook mogelijk. Mijn grootste tip: begin vroeg! Wij zaten om 8 uur in onze kano, wat betekent dat je de hitte en de drukte voor bent. Ik heb me zelden meer ‘zen’ gevoeld dat tijdens die eerste momenten op het water, in een vrijwel uitgestorven kloof. Vissen schieten weg onder je kano, vogels, vlinders en libellen vliegen over je heen…
Er zijn een miljoen partijen die kanotochten aanbieden over dit stukje Ardèche, die eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. Wij boekten bij Océanide Canoë.

Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

Dag 5: Aquaduct ‘Pont du Gare’

Nog iets meer historie toevoegen aan je trip? Bezoek het aquaduct bij de Pont du Gare. Toen wij hier zaten startte de Tour de France bij deze historische plek, dus was het een circus van jewelste. Entrée was toen gratis, maar het schijnt dat je er normaal voor moet betalen om over de brug heen te lopen. Ik zou zeggen: van de zijkant zie je hem ook! Ga naar de rivieroever om lekker te zwemmen, kijk af en toe omhoog naar de Pont de Gare, koop een ijsje… Topdag!

Road trip Zuid-Frankrijk: champagne, hiken, kanoën, wijn proeven

Extended versie

Heb je meer tijd dan wij? Rijd verder naar zee, waar o.a. Marseille, Cannes en Saint-Tropez op je wachten. Ook het gebied dat de Camargue heet is ontzettend mooi; hier vind je o.a. flamingo’s.

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties