Test: Hoe goed is een slow juicer van €88,-?
Sapmachines heb je in alle vormen en maten. Zoals ik in mijn eerdere post over smoothies en sappen al aangaf, praat je bij sappen alleen over het sap van de ingrediënten. Een smoothie bevat pulp, en is dus geen sap (tegenwoordig vaak juice genoemd). Dat lijkt misschien te betekenen dat de pulp afgescheiden wordt en zo’n juice dus minder voedingsstoffen bevat, maar dat is niet altijd waar. Je kunt namelijk ook op een speciale manier juicen, waardoor de bouwstenen van je ingrediënten als het ware kapot gaan en er nog meer voedingsstoffen in je sap terechtkomen, meer dan je met het drinken van een smoothie zou binnenkrijgen. Raar maar waar: op een zelfde soort manier wordt tijdens het productieproces van ketchup de tomaat tot op celniveau kapot gemaakt wordt en kun je er meer van de gezonde stof lycopeen uit opnemen dan uit een fijn gesneden tomaat.
Juice machines heb je in veel soorten, maten en prijscategorieën. Ze zijn op te delen in twee verschillende soorten: centrifugepersen en slow juicers. Een centrifugepers kun je herkennen aan het sap dat eruit komt: daar zit een laagje schuim op. Deze pers is vooral goed in het uitpersen van hardere vruchten en groenten zoals wortel en bleekselderij. Een sapcentrifuge gebruikt een scherpe rasp die op hoge snelheid ronddraait (tot wel 20.000 toeren per minuut). Door die wrijving komt hitte vrij, en die verhitting betekent dat er een (klein) deel van de voedingsstoffen verloren gaat. De slowjuicer die ik testte is een slow juicer van het merk Emerio (o.a. verkrijgbaar bij wehkamp.nl) wat betekent dat de snelheid een stuk lager is dan bij een sapcentrifuge, vandaar het woord ‘slow’ in de naam. Daardoor ontstaat er minder hitte en gaan er dus minder voedingsstoffen verloren. Ook mengt er in vergelijking met de centrirugepers bijna geen zuurstof in het sap, dus er vindt geen oxidatie en verlies van voedingsstoffen plaats.
Tip: vers gemaakte juices kun je het beste direct opdrinken. Als je ze toch wil bewaren zorg dan dat ze luchtdicht afgesloten zijn (bijvoorbeeld in een lege glazen of plastic fles) en bewaar je sap in het donker. Licht zorgt namelijk ook voor de afbraak van voedingsstoffen. Zelf zet ik mijn juices altijd in de koelkast of vriezen, daar is het donker (tenzij je de deur van de koelkast open laat staan, maar dat is om meerdere redenen een slecht idee).
Bij o.a. wehkamp.nl kun je deze Emerio juicer bestellen voor €88,-.
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties