logo
FOODSPIRATION

Vermoeid? Kramp in je benen? Misschien is het een magnesiumtekort!

190715194234magnesiumimage.jpg

Veel mensen hebben kramp, met name in de benen. Dit verschijnsel wordt ook wel onrustige benen genoemd. Kramp kan bijzonder vervelend zijn: Sommige mensen worden er zelfs gillend wakker van. De oorzaak kan zijn dat je een hoge dosis stress hebt, hyperactief bent, depressief of misschien wel slaapproblemen hebt. Heel verschillend dus: de oorzaak van kramp kan voor een ieder verschillend zijn. Maar hoe zou je dit kunnen voorkomen? Het zou heel goed kunnen dat je spierkramp veroorzaakt wordt door een magnesiumtekort. Van de gehele bevolking heeft 75% een tekort aan het magnesium. Jammer genoeg kan je lichaam het zelf niet aanmaken, dus we moeten alle magnesium die we nodig hebben geheel uit onze voeding halen. Om dat te behalen is het verstandig om gezond en gevarieerd eten. Aangezien onze groentes tegenwoordig geteeld worden op een ‘arme’ grond of met kunstmest gevoede aarde zitten hier steeds minder bruikbare voedingsstoffen in. Mocht je bang zijn dat je ook met gezond en gevarieerd eten niet genoeg magnesium binnenkrijgt, dan kunnen voedingssupplementen als extra toevoeging helpen om problemen zoals spierkramp te voorkomen.

 

Wat is magnesium?

Magnesium is een zeer belangrijk mineraal, net als calcium, zink of ijzer. Magnesium is nodig voor diverse biochemische processen in je lichaam; zo stuurt het meer dan 300 soorten enzymen aan die ervoor zorgen dat alle lichaamsprocessen goed verlopen. Zo speelt het o.a. een rol bij het regelen van de bloeddruk, hormoonhuishouding, spiersamentrekkingen en energieopwekking (vandaar het positieve effect op vermoeidheidsklachten).

 

magnesium tekort, supplement, magnesium, recept, spinazie, omelet, rol, tonijnsalade

 

Maak deze omeletrol met spinazie en tonijnsalade, en je hebt meteen een goede portie magnesium binnen!

 

Welke voedingsstoffen bevatten veel magnesium?  

Groene bladgroenten: o.a broccoli, spinazie, boerenkool, sperziebonen, snijbonen.

Groenten: o.a. zoete aardappel, avocado

Fruit: o.a. bananen, frambozen

Noten, zaden: o.a. zonnebloempitten, kokos

Bonen, granen: o.a. roggebrood, volkoren (zilvervlies) rijst

Eieren

Sojaproducten

Schelpdieren

Water

 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van extra magnesium?

– Magnesium ontspant het zenuwstelsel en de spierspanning. Dus bij iedere vorm van stress onrust of drukte, geeft het binnenkrijgen van voldoende magnesium al een stukje extra lichamelijke rust. 

– Als je zwanger wilt raken zou ik je zeker aanraden om je magnesiumpijl op goede orde te hebben. Bij zwangerschap is het zeker zeer belangrijk dat je magnesiumrijk voedsel eet, voor jezelf maar zeker voor de ontwikkeling van je kind. (Kijk voor meer informatie ook bij mijn leestip, onderaan dit artikel!)

– Een tekort aan magnesium, veroorzaakt door bv. eenzijdig en ongezond eten, veel fastfood, magnetronmaaltijden) kan vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaken. Wie op dat moment extra magnesium binnenkrijgt zal zijn of haar energielevel voelen stijgen.

In de spieren kun je kramp voorkomen, zodat kramp in de benen in de nacht of onrustige benen verleden tijd zijn.

– Het verlagen en verhogen van de activiteit van de schildklier.

– Magnesiumtekort speelt een rol bij het verouderingsproces. Magnesium bevordert de oxidatie stress en voorkomt het verouderen van je huidcellen.

 

zalm, roggebrood, magnesium, tekort, supplement, vermoeidheid, ei

 

Ook bomvol magnesium: Roggebrood met spinazie en een gepocheerd eitje

 

Wat kan magnesium verbeteren aan jouw gezondheid? 

Je krijgt meer energie, je zult merken dat als je meer magnesiumrijke voedingsstoffen eet, je energieniveau waarschijnlijk hoger zal zijn. Het feit dat je meer energie hebt, geeft je automatisch meer lichaamsbeweging. Hierdoor ga je makkelijker sporten en actiever leven, wat je weer de eventuele extra pondjes of kilo’s in gewicht kan laten afnemen. Sporten geeft bovendien nog eens een extra boost aan je energiepeil maar zeker ook aan je algemene gezondheid. Je ontwikkelt een betere doorbloeding en dit heeft weer een goed effect op je hart. Door meer te bewegen komen de stofwisselingsprocessen ook beter op gang en zal je lichaam zich automatisch sneller gaan ontgiften. Kortom, het is een win-win situatie.

 

 

Magnesium citraat is het beste supplement

Mocht je iets herkennen van deze klachten dan zou ik je adviseren om magnesiumsupplementen te gaan gebruiken. Voor advies kan je altijd terecht in een goede reformwinkel of bij mij. Er zijn vele soorten magnesiumcapsules of -tabletten te koop. Het best opneembaar is magnesium in de scheikundige vorm 'citraat'. Andere verbindingen met magnesium die je lichaam herkent en die daardoor makkelijk zijn op te nemen zijn magnesium in een tauraat- of glycogaatverbinding. Kies voor een capsule, dat neemt makkelijker in. In geval van kramp en rust neem je de capsule in voor je gaat slapen. Bij andere klachten kan het beter bij de maaltijd ingenomen worden in verband met de opname van de magnesium. Zelf gebruik ik al jaren magnesium, ik neem het altijd in voor het slapen. Ik slaap er heerlijk rustig van en het heeft voor mij een positief effect op mijn bloeddruk. 

 

Meer informatie? Het boek van Dr. Mariannne Mousian-Bosc, een wereldberoemde Franse kinderarts, is zeker een aanrader: Anders denken over Magnesium. Mocht je zwanger willen worden of zijn, of een kleine druktemaker in huis hebben hollen (denk aan ADHD, autisme, epilepsie en eventueel volwassene met depressie) dan is dit boek ook zeker aan te bevelen. 

 

Heel veel succes er mee. Ik hoop dat ik je met mijn advies op weg kan helpen naar een betere gezondheid.

 

Gezonde groet,

 

Hanneke Tienstra

Voedings en gewichtsconsulente

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties