Lang geleden werkte ik drie jaar in Nepal in een project voor ontwikkelingssamenwerking. Een mooi land met schitterende bergen, bijzondere steden, aardige mensen – en vooral heel arm.
Elke dag hetzelfde
En het eten? Kort samengevat: best lekker, maar wel elke dag hetzelfde. De nationale maaltijd heet dal bhaat, bestaat uit rijst, groenten, chutney en linzensaus, en wordt twee keer per dag genuttigd, 365 dagen per jaar. Met heel soms vlees van de geit of waterbuffel dan wel een gebakken ei als extraatje. En dat gaat soms vervelen.
Vel over been
En juist daarom heb ik zulke goede herinneringen aan Kumar, de jonge kok van het kleine eethuisje waar ik vaak eet. Zelf is hij geen goede reclame voor zijn kookkunsten met zijn ingevallen wangen en uitstekende jukbeenderen. Later begrijp ik dat hij een jaar in de rouw is voor zijn overleden vader waardoor hij vanuit het hindoestaanse geloof veel dingen niet mag eten. Niet zo handig in een land waar toch al niet zo veel te eten is.
Zo zacht en zo zoet
In ieder geval: Kumar kookt een lekkere dal bhaat en ik eet graag bij hem. En als het pompoenseizoen is aangebroken leeft hij zich uit op een zeer welkome variant. Hij maakt een pompoenpuree die wel zo lekker is, zo zacht en zo zoet dat ik altijd een dubbele portie eet en er vervolgens ‘s nachts van droom. Kumar en zijn pompoenpuree zijn voor mij een geschenk uit de hemel en ik geniet met volle teugen. En gelukkig duurt het pompoenseizoen lekker lang.
Zelf proberen
Terug in Nederland heb ik heel lang geen enkele behoefte aan iets wat ook maar lijkt op dal bhaat. Maar de pompoenpuree, die wil ik wel eens proberen. Zo maak je het zelf.
Ingrediënten (voor 2 personen)
– een halve pompoen (de ‘’gewone’’ oranje pompoen)
– olijfolie of sesamolie
– peper en zout
– twee eetlepels yoghurt, room of mayonaise
– koriander
Verwarm de oven tot 160 graden.
Snijd de pompoen in dunne schijfjes, spreid de schijfjes uit over de bakplaat en sprenkel er de olie en wat zout en peper over. Bak ze in 50 tot 60 minuten zacht en gaar.
Doe de schijfjes pompoen over in een kom en pureer of stamp ze samen met de yoghurt, mayonaise of, zure room. Als de puree te dik is kun je er nog een lepel extra aan toevoegen. Maak de puree af met fijngesneden koriander.
Lekker bij de lunch of als voorafje, met een cracker erbij. Of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Je kunt de puree ook als dip gebruiken bij groenten of schijfjes gebakken (zoete) aardappel.
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties