logo
FOODSPIRATION

Workshop: Gingerbread bakken

241213164430image.jpg

Bestaat er een koekje dat harder ‘kerst’ schreeuwt dan het mannetje dat gemaakt wordt van gingerbread? Het is een fenomeen dat al honderden jaren oud is: de huizen van gingerbread kwamen al voor in de sprookjes van de gebroeders Grimm. Zoals het geval is met alle baksels, is gingerbread het lekkerst als je het zelf maakt. Claartje kreeg een workshop gingerbread bakken van Juan, de patissier van het Andaz hotel, en stond voor het eerst in haar leven in een professionele patisseriekeuken.

 

Een van de meest opvallende ontdekkingen daar: een professionele patissier gebruikt eieren uit een pak in plaats van echte eieren. Op deze manier is het makkelijker om het gewicht af te meten en met grote hoeveelheden te werken, aangezien Juan anders dagelijks ongeveer 1,5 uur bezig is met het opentikken en splitsen van eieren.

 

 

Goed, terug naar het bakken. We mengen honing en suiker en warmen dat op zodat de suiker smelt. Ook maken we zelf de mix van speculaaskruiden voor de koek, waar onder andere nootmuskaat, kruidnagel, anijs, cardemom, koriander (!), poedersuiker, kaneel en gember in gaan. Als je het zelf probeert kun je ook kant-en-klare speculaasmix gebruiken zodat je niet alle kruiden los hoeft aan te schaffen.

 

Samen met Karine van The Digitalistas en Elise van Chickslovefood kijk ik eigenlijk vooral toe hoe Juan mengt, mixers aanzet, roert, het deeg uitrolt en ons vervolgens vraagt koekjes uit te steken en te versieren. Dat is nog eens makkelijk bakken! Na 8 – 10 minuten bakken zijn de koekjes klaar en kunnen we losgaan met glazuur van poedersuiker en citroensap. Er worden gingerbread mannen versierd met baarden, hoge hakken en zelfs bikini’s – laat dat maar aan ons over!

 

gingerbread koekjes

 

Zelf bakken? Zo doe je dat!

 

Ingrediënten

400 gram honing

100 gram suiker

640 bloem

1 el kaneelpoeder

18 gram speculaaskruiden

60 ml melk

1 ei

17 gram baking soda

20 ml citroensap

rasp van ½ citroen

 

gingerbread mannen

 

Bereiding

Verwarm honing en suiker samen tot de suiker oplost. Roer door en laat afkoelen.

 

Meng de baking soda (bij de toko te koop) met de melk. Roer tot de baking soda is opgelost.

 

Voeg aan het honing-suikermengsel alle droge ingrediënten toe: de suiker, bloem, kaneel en speculaaskruiden, het citroensap, de citroenrasp, het ei en de melk met de baking soda. Kneed tot een samenhangend en enigszins plakkerig deeg. Rol het deeg tot een bal die je in plastic folie wikkelt en laat het vervolgens 30 minuten rusten.

 

Verwarm de oven intussen voor op 200 graden Celcius.

 

Rol het deeg na het rusten uit tot een plak van 4 millimeter. Steek de koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 8-10 minuten gaar, tot ze goudbruin zijn.

 

(Juan bestreek de gingerbread mannen daarna nog met een icing van aardappelzetmeel en water omdat ze dan mooi glanzen, maar dat is mijns inziens niet noodzakelijk dus laat ik het zelf weg.)

 

Maak glazuur van 200 gram poedersuiker en 2 eetlepels citroensap, doe dat in een stevige plastic zak waar je een piepklein puntje afknipt zodat je een soort spuitzak hebt, en versier je gingerbread mannen daarmee.

 

Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties