logo
FOODSPIRATION

5 Manieren waarop het ketogeen dieet je helpt afvallen

zalm ketogeen

De trends op het gebied van diëten en gewichtsverlies vliegen je om de oren. Een van de eetstijlen die de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen, is het ketogeen dieet. Het dieet richt zich op een hoge inname van vetten en een lage inname van koolhydraten om vetverlies te stimuleren. Voor wie interesse heeft in ketogeen eten: vandaag bespreken we vijf manieren waarop een ketogeen dieet je kan helpen om overtollige kilo’s te verliezen.

1. Verhoogde vetverbranding

Normaal gesproken gebruikt het lichaam glucose als zijn primaire energiebron. Wanneer je een dieet volgt dat rijk is aan koolhydraten, zal je lichaam glucose verbranden voor energie en overtollige glucose opslaan als vet. Het ketogeen dieet verandert dit proces door de inname van koolhydraten drastisch te verminderen. Wanneer de inname van koolhydraten beperkt is tot ongeveer 20 tot 50 gram per dag, raakt de voorraad glucose (de voorkeursenergiebron van het lichaam) uitgeput. Dit gebeurt meestal binnen 3 tot 4 dagen. Als reactie hierop schakelt het lichaam over op een alternatieve energiebron: vet. 

Het lichaam begint vetzuren af te breken tot ketonen, een proces dat ketose wordt genoemd. Ketose is een metabole staat waarin het lichaam efficiënt vet verbrandt voor energie. Deze staat kan worden bereikt door het verminderen van koolhydraten, maar ook door het nemen van keto supplementen. In de staat van ketose wordt vet uit de voeding en opgeslagen vet in het lichaam afgebroken tot ketonen in de lever. Deze ketonen dienen als een energiebron voor het lichaam, vergelijkbaar met hoe glucose dient wanneer je niet in ketose bent. Dit leidt tot een verhoogde vetverbranding, aangezien het lichaam voortdurend vet gebruikt om aan zijn energiebehoeften te voldoen.

2. Minder eetlust

Zodra het lichaam in een ketogene staat komt, schakelt het over op ketonen als energiebron. Deze ketonen spelen een sleutelrol bij het reguleren van de eetlust. Ze beïnvloeden namelijk de hormonen die honger en verzadiging reguleren, zoals ghreline (het hongerhormoon) en cholecystokinine (CCK). Door de productie van ghreline te verminderen en CCK te verhogen, helpen ketonen het hongergevoel te verminderen en het gevoel van volheid te verhogen.

Een lage koolhydraatinname helpt ook bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, waardoor de pieken en dalen die kunnen leiden tot hongergevoelens en eetbuien worden verminderd. Stabiele bloedsuikerspiegels zorgen voor een consistente energievoorziening, wat bijdraagt aan een algemeen verminderd hongergevoel.

3. Verlaagt insulineniveaus

Wanneer we koolhydraten eten, worden deze afgebroken tot glucose in het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Als reactie hierop scheidt de alvleesklier insuline af om de cellen te helpen glucose op te nemen en te gebruiken voor energie. Overtollige glucose kan door insuline worden omgezet in vet en opgeslagen in vetweefsels voor toekomstig gebruik.

Door de inname van koolhydraten te verminderen, zoals bij een ketogeen dieet, wordt de productie van insuline verlaagd. Dit leidt tot lagere insulineniveaus, waardoor het lichaam minder geneigd is om energie op te slaan en meer geneigd om bestaande vetreserves aan te spreken voor energie. Met andere woorden, wanneer de insulineniveaus dalen, schakelt het lichaam over van het opslaan van vet naar het verbranden van vet. Dit proces wordt verder versterkt in de staat van ketose, waarbij het lichaam vetten afbreekt tot ketonen die als energie worden gebruikt.

4. Afbreken van visceraal vet

Visceraal vet is een type lichaamsvet dat zich diep binnen de buikholte bevindt, ingeklemd tussen de vitale organen zoals de lever, de alvleesklier en de darmen. In tegenstelling tot subcutaan vet, dat zich direct onder de huid bevindt en vaak met de hand kan worden vastgepakt, is visceraal vet verborgen en veel minder zichtbaar. Ondanks dat het minder opvallend is, vormt visceraal vet een aanzienlijk gezondheidsrisico.

Het ketogeen dieet is effectief in het verminderen van visceraal vet. In ketose wordt vet, inclusief visceraal vet, afgebroken tot ketonen die door het lichaam voor energie worden gebruikt. Dit proces helpt niet alleen bij het verminderen van de totale vetmassa, maar richt zich specifiek op het verminderen van schadelijk visceraal vet. Door de hoeveelheid visceraal vet te verminderen, kan het ketogeen dieet dus helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies en het verbeteren van de algehele gezondheid.

5. Verbeterde energie en mentale focus

Naast het directe effect op gewichtsverlies en de vermindering van visceraal vet, biedt het ketogeen dieet ook secundaire voordelen die indirect kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en een verbeterde gezondheid.

In mijn praktijk melden mensen die een ketogeen dieet volgen veelal een verbeterde mentale helderheid en focus. Wanneer het lichaam in ketose is, produceert het ketonen die een stabielere en langdurigere energiebron vormen dan glucose. Dit kan leiden tot stabielere energieniveaus gedurende de dag, zonder de pieken en dalen die vaak worden ervaren bij een dieet rijk aan koolhydraten. Hierdoor zijn mensen beter in staat om gezonde voedingskeuzes te maken. Zo draagt het ketogeen dieet bij aan het ontwikkelen van gezonde gewoontes en het verliezen van gewicht.

Conclusie

In dit blog hebben we vijf manieren verkend waarop het ketogeen dieet kan helpen bij het afvallen. Van het stimuleren van vetverbranding en het verminderen van je eetlust tot het verlagen van insulineniveaus en het verbeteren van je mentale focus. Het is echter cruciaal om te onthouden dat blijvend gewichtsverlies meer behelst dan het volgen van een dieet. Overweeg om samen te werken met een voedingsdeskundige of arts om een plan op te stellen dat voor jou werkt, en zorg ervoor dat je dieet gebalanceerd en voedzaam blijft.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties