logo
FOODSPIRATION

Afvallen? Probeer de 3B-regel!

Afvallen? Probeer de 3B-regel!

Goede voornemens? 2016 is geweest, alle bijbehorende feesten en partijen zijn ook verleden tijd. Na een periode van de feestdagen, gezelligheid en alle ‘toeters en bellen’ (vooral op voedingsgebied) die daar bij horen maakte je in januari een nieuwe start. Je begon met de goede voornemens: stoppen met snoepen en met roken, bijvoorbeeld. Maar nu, een paar weken verder, val je alweer langzaam terug in je oude gewoontes. Met de 3B-regel kan ik, voedingscoach Hanneke, je misschien helpen om op een goede manier weer in een (blijvend) gezond eet- en drinkpatroon te komen.

B nummer 1 = Bepalen

Je bepaalt zelf wat je eet en drinkt. Ben jij degene die de boodschappen doet thuis? Dan heb je zeker een doel om zelf te bepalen wat je in huis haalt. Wordt dit voor je gedaan, ga dan serieus bespreken wat je wél en zeker wat je juist niét wilt eten en drinken. Duidelijk zijn is belangrijk, vraag om steun en begrip van de personen waar je mee samenleeft of je gezin. Misschien kunnen ze je helpen door ook over te gaan op een gezonde manier van leven.

Maar wat bepaal je vervolgens? Dat is voor iedereen anders. Bekijk eens goed waar jouw struikelblok ligt. Ontbijt je wel of niet? Wat eet je dan voor ontbijt? Bevat dit veel suiker? Denk aan vrolijk verpakte muesli vol met toevoegingen van zoetstoffen, of vruchtenyoghurt – ook vaak suikerbommen. Wat drink je bij het ontbijt? Sap uit een pak? Misschien frisdrank? Maak een check list om uit te zoeken waar jouw struikelblok (in de vorm van voorverpakte suikerbommen) ligt. Vervang dit voor gezonde, verse producten. Je ontbijt hoeft dus geen smoothie te zijn met 4 soorten groenten of fruit: houd het simpel. Eet een bruine boterham met kaas of mager beleg. Maak een groentenomelet, van 2 eieren – en eet deze zonder brood. Drink een flinke kop thee en drink vooral in de ochtend heel veel water. Samengevat: Doe heel bewust boodschappen. Koop vers, geen kant en klaar. Let op met alles wat je koopt en denk goed na over de suiker en zoutgehaltes en de voedingswaardes.

 Afvallen? Probeer de 3B-regel!

B nummer 2 = Beperken

Beperk je porties. Meestal tijdens de lunch, maar zeker tijdens de avondmaaltijd, eten we veel te grote hoeveelheden. Ga langzaam terug van een bord vol naar kleinere porties en minder dit stap voor stap. Dit geldt eventueel ook voor de grootte en frequentie van snoep of snack behoeftes: bouw het af. Denk hier ook bewust over na, maak er voor je zelf een uitdaging van hoe je per dag of eventueel per week kan verminderen in portiegrootte. Grote porties eten is een gewenning. Je maag is in principe zo groot als je vuist. Probeer dus te zorgen dat je porties niet veel groter zijn dan die vuist, dan ‘krimpt’ je maag langzaam weer naar een normaal formaat. Wanneer je maag weer zijn natuurlijk grootte heeft bereikt zit je sneller vol en ben je minder geneigd (te) grote porties eten. Extra voordeel: Dat ‘uitbuik’-gevoel na een te uitgebreide maaltijd ben je ook kwijt! Samengevat: Beperk de hoeveelheid eten en drinken door je porties te verkleinen.

 Afvallen? Probeer de 3B-regel!

B nummer 3 = Bewegen

Hoe veel en hoe vaak beweeg jij? Om na te gaan hoeveel je beweegt kun je een stappenteller op je smartphone gebruiken, maar vaak weet je zelf wel ongeveer hoeveel je beweegt. Heb je een zittende baan, of loop je over de gehele dag meerdere korte stukjes? Sport je of vind je dat helemaal niet leuk? Wat het uitgangspunt ook is: ga op zoek naar beweging. Wandelen is daarbij mijn beste advies. Ga vaker lopend ergens heen. Maak (liefst elke dag!) een lunchwandeling van ongeveer 20 minuten. Probeer wat te gaan joggen, en google bijvoorbeeld leuke apps om dit langzaam en gezond op te starten. Ga na wat jij kan veranderen in je beweegpatroon. Mocht je het leuk vinden, ga dan naar de sportschool. Of pak je oude lievelingssport weer op. Geloof me, je wordt er gelukkig van. Met deze 3B’s (Bepalen, Beperken en Bewegen) wordt dit jouw gezond, positief en fit 2017. Ik weet het zeker. Give it a try!

Veel succes ermee.

Hanneke Tienstra 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties