logo
FOODSPIRATION

Culinaire inspiratie: nieuwe smaken en recepten voor elke dag!

koken koekenpan

Het is niet altijd makkelijk om elke dag weer wat nieuws op tafel te zetten. Er is niets mis met een simpele pasta, of snel aardappelgerecht, maar wat is er nou leuker dan het proeven van nieuwe gerechten? Ben je toe aan wat culinair avontuur? Wil je je smaakpapillen verrassen met nieuwe en opwindende gerechten? Gebruik deze tips om nieuwe culinaire inspiratie op te doen!

1. Wees creatief met kruiden

De Nederlandse keuken staat niet bekend om zijn kruiden. In veel keukenkastjes vind je zout, peper en nootmuskaat, maar voor meer avontuur kun je naar buitenlandse keukens kijken. Duik in de wereld van kruiden en specerijen. Ontdek smaakmakers uit verschillende culturen en voeg ze toe aan je gerechten. Er zijn talloze bijzondere en smaakvolle kruiden die je gerechten naar een hoger niveau tillen en die vaak gewoon in de supermarkt of toko verkrijgbaar zijn. Laat je inspireren door best getest producten, of probeer bijvoorbeeld eens dragon, dat heerlijke combineert met anijs en past in visgerechten, salades en sauzen. Sumak, een kruid uit het Midden-Oosten, is ook een aanrader. Dit kruid smaakt een beetje zurig, met een vleugje citrus, waardoor het past in veel gerechten uit de Midden-Oosterse keuken, maar ook in salades. Ook in Zuid-Amerika zijn heerlijke smaken te vinden. Wat denk je bijvoorbeeld van Epazote? Dat wordt gebruikt in de traditionele Mexicaanse keuken en smaakt heerlijk in bonengerechten. Overigens zijn er ook kruiden die eerder veelvuldig werden gebruikt in de Nederlandse keuken, maar nu een beetje vergeten zijn. Kruidnagel is hier een mooi voorbeeld van. Met een warme en kruidige smaak past dit kruid prima in stoofschotels, maar ook in toetjes. Hoog tijd dus om dit vergeten kruid weer in ere te herstellen. Experimenteer met deze kruiden om nieuwe smaken aan je gerechten toe te voegen en je culinaire horizon te verbreden!

2. Bezoek lokale markten

We zijn tegenwoordig gewend om voor onze voedingsmiddelen even snel naar de supermarkt te gaan. Dat is op zich prima, maar toch gaat er in dat productieproces veel smaak en geur verloren. Dat merk je pas wanneer je echt verse voedingsmiddelen eet of drinkt, zoals sperzieboontjes uit eigen tuin, ambachtelijk brood van de biologische bakker, of melk direct van de boerderij. Breng daarom eens een bezoek aan lokale markten om verse en seizoensgebonden ingrediënten te ontdekken. Lokale producten hebben vaak een intensere smaak en dragen bij aan een gevarieerd dieet. Extra leuk zijn de boerenmarkten en braderieën, waar je vaak de heerlijkste streekproducten tegenkomt. Zo leer je de producten uit je regio beter kennen en dat kan voor heerlijke verrassingen zorgen.

3. Experimenteer met exotische vruchten

Wil je eens wat nieuws proberen? Probeer exotische vruchten die je nog niet eerder hebt gegeten. Die niet alleen nieuwe smaken toe, maar ook extra kleur aan je maaltijden. Dus gebruik passievrucht in toetjes en salades, dragonfruit (pitahaya) in smoothies, of mango in een pittige curry. Vruchten worden vaak gebruikt voor zoetere gerechten, maar ze kunnen ook prima tot hun recht komen in hartige gerechten. Denk aan ananas in een salsa, kumquat in marmelade, of passievrucht in een dressing. Een vrucht die je vanwege zijn veelzijdigheid zeker niet over het hoofd moet zien is jackfruit. Door de vezelachtige textuur van dit fruit, kan dit prima gebruikt worden als vleesvervanger. Maak bijvoorbeeld een jackfruitburger, waarvoor je het fruit grof snijdt in de blender (eventueel in combinatie met kikkererwten). Voeg kruiden toe en kneed er vervolgens hamburgers van.

4. Fusion cooking voor nog meer variatie

De wereldkeuken is enorm divers, maar door elementen uit diverse keukens samen te voegen is er nog veel meer variatie mogelijk. Dit wordt fusion cooking genoemd. Combineer ingrediënten en technieken uit verschillende keukens om unieke smaakcombinaties te creëren. Probeer eens een van deze drie opties:

  • De sushi burrito, waarmee je de Japanse en Mexicaanse keuken combineert. Vul een nori-vel met sushi-ingrediënten (zoals rijst, rauwe vis en groenten), maar verpak het als een burrito;
  • Kimchi tacos zijn een heerlijke combi van de Koreaanse en Mexicaanse keuken. Vul een zachte taco met gegrilde kimchi, gemarineerd vlees en een topping met koriander, lente-uitjes en sesamzaad;
  • Ook leuk om te combineren: de Indiase en Italiaanse smaken in een curry pizza. Heel eenvoudig: beleg een pizzabodem met kruidige currysaus, gegrilde kip of groenten, kruimels van naanbrood en verse kruiden.

Laat je inspireren!

Vind je het lastig om iedere dag wat lekkers op tafel te zetten? Met behulp van bovenstaande tips ga je daar zeker verandering in brengen. Dus laat je innerlijke chef-kok los en omarm de diversiteit van de culinaire wereld. Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties