logo
FOODSPIRATION

Kinderen gezond laten eten: 8 tips voor de mama’s

090914111443BlogAngela10Image.jpg

Toen ik klein was had mijn moeder het redelijk goed voor elkaar: ik mokte niet als het mij aangeboden tussendoortje een mandarijntje was, de traktatie tijdens mijn verjaardag op school bestond uit een met rozijntjes versierd blokje kaas en ik tijdens een slaapfeestje in een zelf gebouwde houten hut worteltjes mee kreeg om uit te delen. Dat laatste herinner ik mij maar al te goed: mijn vriendjes en vriendinnetjes klaagden stuk voor stuk over de geur die de ‘wortelsnoepjes’ verspreidden, waardoor mijn broertje en ik verbannen werden naar de benedenverdieping van de hut. Lagen we daar met z’n twee en onze worteltjes, doch helemaal voor onszelf. Hoezee!

 

Het voordeel van kinderen hebben die probleemloos gezonde tussendoortjes aanvaarden, is dat ze op bepaalde vlakken spotgoedkoop zijn. Zo was de tandartsrekening van mijn broertje en mij nagenoeg nihil. Nooit een gaatje in dat ijzersterke gebitje van ons! Dat stond in schril contrast met het gebitje van klasgenootje A. A. moest namelijk wèl vaak gaatjes vullen bij de tandarts. Doodeng  vond ze dat en zodoende kreeg het beste kind als troost op de terugweg naar huis een grote zak schepsnoep van de Jamin. Herkent u een patroon?

 

 

Als ik later groot ben en kinderen heb, krijgen ze van mij ook geen snoep; alleen maar gezonde tussendoortjes. Althans: van die kindertjes die net als hun mama de voorkeur geven aan een wortel in plaats van een zure mat lijkt mij in verband met de tandartsrekening ideaal. Dat ze ook nog eens alle groenten van hun bord eten, überhaupt hun bord leeg eten en hun hand niet omdraaien voor een boerenkoolsalade: heaven on earth! Maar ja, hoe krijg je dat nu voor elkaar? Nou, zo:

 

1. Neem de kinderen mee naar de supermarkt en laat ze zelf van de (gedroogd) fruit-, groente- en notenafdeling hun tussendoortjes kiezen. Jongere kinderen kun je beter een aantal opties voorleggen waaruit ze kunnen kiezen (“Appel, banaan of peer?”).

 

2. Voer je kids niet teveel tussendoortjes; zo voorkom je dat ze ’s avonds geen trek meer hebben. 

 

3. Laat kinderen meebeslissen in wat er ’s avonds op tafel komt te staan. Indien het antwoord steevast snoep is, is sturing noodzakelijk.

 

4. Laat de kinderen je helpen het eten klaar te maken. Dit is voor de kinderen a lot of fun, ze zullen trots zijn op de maaltijd die ze met jou bereidden en daardoor meer geneigd hun bord leeg te eten.

 

 

5. De 3x regel: vinden ze iets niet lekker? Laat ze dan minimaal 3x van dat gerecht een hapje proeven. Vooral kleine kinderen moeten nog wennen aan smaken. Het zou zo maar kunnen dat ze na de 3e hap nooit meer anders willen.

 

6. Maak gezonde alternatieven. Bijvoorbeeld Bountyballetjes van dadel en cacaopoeder, mini-notenbrownies met maca of snelle raw noten-energierepen met dadel.

 

7. Maak heerlijke smoothies. Met een hoop sjeu doe je net alsof het net van de McDonalds komt, maar stiekem zitten er allerlei übergezonde dingen als rood fruit, chiazaad, lijnzaadolie en avocado in. Gotcha!

 

8. De beste tip van dit rijtje: wees niet te streng! Een te strenge mama zorgt er alleen maar voor dat de drang naar snoep (waarmee ze hoe dan ook in aanraking zullen komen) sterker wordt. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties