logo
FITSPIRATION

Love yourself: waarom botox en lip fillers / streng diëten / plastische chirurgie je uiteindelijk ongelukkig maken

Love yourself: waarom botox en lip fillers / streng diëten / plastische chirurgie je uiteindelijk ongelukkig maakt

Oh oh, wat een ophef. Bloggers die hun lippen opspuiten, mensen die daarover struikelen, eindeloze discussies over het huidige schoonheidsideaal… Ook als foodie heb ik er iets over te zeggen, want voor veel mensen hangt voeding samen met het streven naar een bepaald schoonheidsideaal. Daarom gooi ik verschillende zaken op één hoop: botox, lip fillers, streng diëten en plastische chirurgie. Uiteindelijk word je van al deze ingrepen ongelukkig – als je het mij vraagt. Waarom? Hierom.

Love yourself: waarom botox en lip fillers / streng diëten / plastische chirurgie je uiteindelijk ongelukkig maakt

Buitenkant

Zaken als botox, lip fillers, strenge diëten en plastische chirurgie hebben één ding gemeen: ze focussen op de buitenkant. Vaak (eigenlijk altijd) is de onderliggende reden dat je niet happy bent met jezelf. Door iets te veranderen aan de buitenkant ga je echter niet in op de kern; je verandert niets aan de binnenkant, daar waar je onvrede vandaan komt. Je verandert dus alleen iets aan het gevólg van de onvrede (die fronsrimpel waar je je zo aan ergert), niet aan de bron van de onvrede (je angst om ouder te worden, vergankelijkheid).

Tijdelijk

Effecten van dit soort ingrepen zijn vaak maar tijdelijk, maar het mentále effect van een ingreep of streng diëten is zeker alleen tijdelijk. Na een poosje is er namelijk iets anders dat op een negatieve manier je aandacht vraagt. Heb je alle gekke kwabjes op je heupen eindelijk weggetraind, zie je ineens rimpels in je decolleté omdat je vetpercentage zo laag is dat de boel daar niet meer opgevuld wordt. Mijn punt: het is nooit goed.

Love yourself: waarom botox en lip fillers / streng diëten / plastische chirurgie je uiteindelijk ongelukkig maakt

Lekker in je vel zitten is mentaal

Of het nu gaat om volle lippen of om een strakke buik: tevreden zijn met je uiterlijk en je lichaam is mentaal. Welk getal de weegschaal ook aangeeft, hoe je je voelt over je lichaam zit tussen je oren. Als je regelmatig beweegt en/of sport maak je geluksstofjes aan die ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit – mentaal gesproken. Anders gezegd: als je regelmatig sport word je mentaal sterker, en daardoor maakt het je veel minder uit hoe je lichaam eruit ziet.

Voor mij persoonlijk geldt dat ik niet sport omdat ik een sixpack wil – vooruit, het is een leuke bonus – maar omdat het menselijk lichaam gemaakt is om te bewegen. Stil zitten is precies waar onze spieren en gewrichten niét voor gemaakt zijn. Of je nu fietst, wandelend de hond uitlaat, mega intensieve hiit trainingen volgt of fanatiek crossfit; alle soorten van beweging zijn goed. Als je maar van je reet af komt.

Love yourself: waarom botox en lip fillers / streng diëten / plastische chirurgie je uiteindelijk ongelukkig maakt

De oplossing?

Ha, ja was die maar zo makkelijk. Zou leuk zijn he, als ik nu een pil zou promoten die ervoor zorgt dat je jezelf accepteert zoals je bent. Of een boek dat je allerlei mindblowing inzichten geeft zodat je van jezelf gaat houden. Je raadt het al: dat bestaat niet. (Of ik ken het niet en jij kent het wel en kunt me zo’n pilletje geen; in dat geval houd ik me van harte aanbevolen dus mail me even op claartje@foodness.nl). Mijn persoonlijke manier om gelukkig te zijn met mezelf luidt ongeveer als volgt:

– Regelmatig sporten (geluksstofjes aanmaken!)

– Mensen die je slecht doen voelen over jezelf ontvolgen op social media

– Geven aan anderen (van complimenten tot spontane kadootjes – karmapunten!)

– Gewoon niet zo moeilijk doen

Zoals Justin Bieber zou zeggen: You should go and love yourself!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties