logo
FOODSPIRATION

Ongezond: eetstoornis waarbij je té gezond eet

200214154012blog.jpg

Raar maar waar: er zijn mensen, vooral hele jonge meisjes, die zó met gezond eten bezig zijn dat het eigenlijk niet gezond meer is. Deze meisjes verbannen alle ongezonde producten naar de prullenbak, sporten excessief en vinden zichzelf alsnog lelijk of te dik. Obsessief bezig zijn met gezond eten is een heuse eetstoornis: orthorexia. Net als eetstoornissen als anorexia en boulimia is dit een stoornis waarbij patiënten zo’n controle willen houden over hun eetpatroon dat het schadelijk is voor hun lichaam.

 

Uit onderzoek van meidencommunity Girlscene in samenwerking Human Concern, een centrum voor eetstoornissen, blijkt dat maar liefst één op de vijf tienermeisjes op een obsessieve manier bezig is met gezond eten. Damn, dat is veel! Deze meiden eten eigenlijk nooit producten waar geraffineerde suikers of E-nummers in zitten en gaan bijvoorbeeld liever niet naar feestjes omdat ze bang dat er ongezond voedsel aan ze opgedrongen wordt.

 

Ho, wacht even. Gezond eten kan dus ook ongezond zijn? In principe is gezond eten natuurlijk iets om aan te moedigen en te stimuleren – iets waar Foodness.nl een steentje aan bijdraagt. Maar je kunt er ook in doorslaan. Dat is wat deze jonge, vaak onzekere meisjes doen. Zij zijn zo op zoek naar houvast en bevestiging dat ze zich volledig storten op ‘gezond’ eten, op zo’n manier dat het ten koste gaat van hun leven. Om het cru te zeggen: Ze eten zo gezond dat het eigenlijk niet gezond meer is.

 

Kokoskoekjes

 

Natuurlijk is een appel een gezondere snack dan een koekje, maar het moet wel leuk blijven. Op het moment dat je feestjes afslaat omdat je geen ongezonde snacks voorbij wilt zien komen, zou er een belletje moeten gaan rinkelen. Zorg als healthy foodie vooral dat het léuk blijft om gezond te eten! En ja, dat betekent ook dat je af en toe moet ‘zondigen’. Want echt, het lukt niemand om alle taart, koekjes en pizza’s uit zijn leven te bannen – en dat moet je ook helemaal niet willen.

 

Zoals de trouwe Foodness fans weten komen op deze website ook heel veel heerlijke zoete recepten voorbij om mee te ‘zondingen’ (kijk hier voor het overzicht), waarbij we proberen ze iets meer voedingsstoffen mee te geven, bijvoorbeeld door dadels te gebruiken in plaats van geraffineerde suiker. Ook voor pizza fans hebben we genoeg te bieden: van recepten hoe je een (glutenvrije) pizzabodem maakt, tot een een gezondere pizza met een bodem van bloemkool.
 

Conclusie: Té is nooit goed. Gezond eten is belangrijk, maar in een gezond dieet wordt ook af en toe gezondigd. Het moet immers wel leuk blijven. 

 

 

Vanavond besteedt Editie NL aandacht aan dit fenomeen, waarvoor onze Claartje geïnterviewd werd. Gemist? Terugkijken kan hier!
 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties