logo
FOODSPIRATION

Ontbijt overslaan, val je daardoor af?

180515222700Hannekeimage.jpg

De lente is begonnen. Ik houd ervan. De natuur staat in bloei en de knopjes op knappen. Misschien net als je zomerbroek van vorig jaar. Eigenlijk willen we allemaal wel fanatiek zijn en 3x per week gaan sporten, buikspieren doen en de krachtoefeningen proberen die Claartje liet zien op Foodness. Ik kan daar erg geïnspireerd door raken. Een sixpack kan ik op mijn leeftijd langzamerhand wel vergeten, maar ook al worden we wat ouder, ik vind het persoonlijk zeer belangrijk dat je er goed uit blijft zien en dat je je lichaam dat geeft wat het nodig heeft. Gezonde voeding, frisse lucht, een goed milieu en vooral: voldoende bewegen.

 

Het overslaan van je maaltijden (veelal ontbijt) gebeurt vaak uit haast. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat dit zeer schadelijk is voor je gezondheid. Bij testen met hersenscans is er zelfs bewezen dat bij het overslaan van het ontbijt de zin naar extra calorierijke snacks toe neemt, en dit effect houdt de gehele dag aan. Ontbijten is daarom een zeer belangrijke start van de dag! Een oud spreekwoord luidt: Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een zwerver. Neem het niet te letterlijk, maar voor je gezondheid en je algehele stofwisseling is dit de beste volgorde. Combineer dat met twee gezonde tussendoortjes en minimaal 1 liter water op een dag, dan zeg ik: Go for it!

 

ontbijt, gezond, afvallen, slank, foodness, overnight oats, cookie dough

 

Maak bijvoorbeeld dit gezonde ontbijt: Cookie Dough Overnight Oats

 

 

Kinderen en ontbijt

Een vriendin van mij is onderwijzeres op een basisschool. Onbegrijpelijk voor mij is dat er meerdere kinderen regelmatig zonder een ontbijt op school komen, en dat andere kinderen ontbijten met een snelle boterham achterop de fiets of achterin de auto. Shame on you, beste vaders en moeders! Sta een half uurtje eerder op en ontbijt met de kinderen. Start de dag op een goede manier met een goed ontbijt. Het probleem is zo groot dat onze Koning en zijn vrouw zelfs het ontbijt moeten promoten op de basisscholen. Leer kinderen gezond eten en water drinken in plaats van frisdranken. Overgewicht en obesitas vormen immers een steeds groter probleem voor onze nieuwe generatie.

Werken en ontbijt

Ook op mijn werk zie ik collega’s die nooit ontbijten. Waarom? Geen tijd. De oplossing is simpel: Sta gewoon eerder op, maak er tijd voor. Ontbijten activeert je stofwisseling en daar door ook je darmfunctie. Maar ook je productiviteit neemt toe en je bent veel scherper. Kortom: een win-winsituatie. Ontbijten doet iedereen op zijn eigen manier. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten te nuttigen. Laat ontbijtjes uit pakjes, met vele toevoegingen van suikers en E nummers, liever staan. Lees de etiketten op de verpakkingen!

 

afvallen, ontbijt, hanneke, foodness, slank, ontbijten

 

Afvallen met appelazijn in de ochtend

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het gebruik van appelazijn, met diverse testgroepjes, en ik wil er hier een noemen met een duidelijk positief resultaat. Bij een testgroep die 30 ml appelazijn met water innam als start van de dag, was de BMI (Body Mass Index) na 3 maanden een stuk lager dan aan het begin. Bij de groep die 15 ml appelazijn innam was dit effect iets minder en bij de groep die niets nam was er geen verschil in BMI te meten. De verklaring voor dit effect heeft waarschijnlijk te maken met de vetverbranding: bij de personen die de appelazijn gebruikten kwam een snellere vetverbranding op gang. Mijn advies: neem 2x per dag een glas water met 1 theelepel appelazijn, en drink dat het liefst 20 minuten voor je je maaltijd (ontbijt en diner) neemt. Niet meer, dit in verband met de te hoge zuurgraad. Drink het met een rietje, dit om je glazuur van je gebit te beschermen.       

 

Succes!      

 

Hanneke Tienstra

Health coach

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties