logo
RECEPT

Krieltjessalade met groene asperges & erwtjes

Krieltjessalade met groene asperges & erwtjes
INGREDIËNTEN
Voor de dressing

Krieltjes, echte smaakbommetjes, zijn het lekkerst voor deze aardappelsalade. Je kunt ze koken, maar ik houd ervan om ze te roosteren in de oven. De schil kun je gewoon laten zitten, als je ze eerst goed schoon boent. Of, nog beter, kies biologische aardappelen, daar zijn geen pesticiden aan te pas gekomen. 

Dit recept komt uit het Zo Gepiept kookboek van Samuel Levie (kijk hier voor meer info!), maar is door mij een tikje aangepast met een ansjovisdressing. Daardoor gaat de dressing wat meer richting een klassieke caesar salad dressing. Yum!

Aardappelsalade met asperge

Nodig voor deze salade

(Voor 2 personen als hoofdgerecht, of 4 personen als bijgerecht)

1 kilo krieltjes
400 gram groene asperges
400 gram groene erwtjes (uit de diepvries, ontdooid)
2 bollen mozzarella of burrata

Voor de dressing
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
1/2 blikje ansjovisfilets (ongeveer 25 gram)
snuf peper & zout

Zo maak je de aardappelsalade

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Was de asperges en snijd de harde onderkant eraf, ongeveer 1 centimeter.
Was de aardappelen goed en snijd eventuele donkere plekjes weg. Grote krieltjes kun je het beste halveren, zodat ze allemaal ongeveer hetzelfde formaat hebben en gelijkmatig garen.

Verdeel de aardappelen over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de aardappelen in 30 minuten gaar in de hete oven.
Voeg na 15 minuten de gewassen groene asperges toe aan de ovenplaat, zodat die nog 15 minuten gaar kunnen roosteren.

Maak intussen de dressing.
Zet een kleine steelpan op een heel laag vuur en laat de ansjovis erin smelten, samen met de olie uit het blikje. Roer een beetje met een houten pollepel, tot de vis na zo’n 5 minuten ‘smelt’ in de olie. Haal van het vuur.
Pak een kom en garde.
Doe het citroensap in de kom en giet druppel voor druppel de twee eetlepels olijfolie erbij, terwijl je klopt. Door met de garde te kloppen wordt de dressing vanzelf gebonden.
Druppel op dezelfde manier de ansjovis-olie door de dressing. Proef en breng indien nodig op smaak met peper.

Meng de ontdooide erwtjes, geroosterde aardappels en asperges in een grote kom. Verdeel de dressing erover en hussel goed.

Verdeel de salade over twee borden (of vier, als je het als bijgerecht serveert) en verdeel de mozzarella of burrata erover.

Eet smakelijk!

Krieltjessalade met groene asperges & erwtjes

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties