logo
FOODSPIRATION

Single om het klimaat te redden & waarom chocolade niet goed is voor de wereld

201014102933headerndimige.jpg

‘Oké je moet kiezen, ik noem elke keer twee dingen en je moet direct antwoorden.’

‘Ik haat spelletjes, uit de grond van mijn hart.’

‘Nee dit is een leuk spelletje. We beginnen gewoon simpel met zwart of wit.’

‘Zwart.’

‘Dood of levend.’

‘Dood.’

‘Je hond of je kat.’

‘Ik ga niet kiezen, al sta je op je hoofd.

‘Chocola of seks.’

‘Chocola natuurlijk!’

 

Ik was samen met model M aan het squatten tijdens een Model Workout training die we continu onderbraken voor een nutteloos tussengesprek. Tot mijn eigen verbazing herinnerde ik mij later pas dat ik niet samen aan het trainen was maar haar moest trainen. Tot mijn eigen verbazing zei ik dat ik chocola belangrijker vind dan seks.

 

‘Is mijn leven nu officieel voorbij? Spendeer ik voortaan mijn avonden met hond en kat op de bank? Word ik als verloren beschouwd door mijn medenichten en aan mijn lot overgelaten om weg te rotten en te teren op andermans liefdesverhalen?’

Model M: ‘Paultje, je zegt dit allemaal hardop hè!’

 

Waar dient het leven voor? Wat is mijn essentie als ik chocola boven mijn voortplantingsdrift verkies? Wat ben ik nog zonder chocola? Wat is de wereld nog zonder chocola? Want we weten allemaal wel dat we duurzamer met de wereld om zouden moeten gaan, maar veel verder dan je eigen stoep kijken de meeste mensen niet. Wij leven tenslotte in het rijke Nederland dus lekker boeiend dat Afrika de zoveelste natuurramp staat te wachten. Ver van mijn bed en die mensen moeten maar gewoon stoppen met voortplanten, hoe zielig we het ook vinden. Stort 10 euro en je bent weer van je schuldgevoel af.

 

 

Toch heeft het veranderende klimaat één groot nadeel. Het wordt steeds moeilijker om cacao op grote schaal te verbouwen. Dat geldt trouwens niet alleen voor cacao maar ook voor appels, aardbeien en druiven, nog erger voor pinda’s en honing en – de ramp die mij de nek zou kosten als ik het zou verliezen – koffie! Want door een enorme wereldwijde vraag naar bijvoorbeeld chocolade, zijn de boeren nu gedwongen om meer bos te kappen en gebruik van hybride zaden te gebruiken om een ??hogere output te produceren in een kortere tijd. Een van de gevolgen daarvan is bodemerosie en een kortere levensduur van de cacaobomen. Wanneer die bomen sterven en het land blijft onvruchtbaar, verhuizen boeren weer naar een andere patch, kappen ze weer meer bossen en zo komt er geen eind aan het bestaande probleem van wereldwijde ontbossing.

 

Daarnaast is er ook de kwestie van ziekte. Zoals met elk ander gewas, is ongedierte een groot probleem. Ze kunnen alles bederven en verwoesten de hele regio waar de cacao groeit. Uiteindelijk, als alle bovengenoemde uitdagingen niet wordt voldaan, zullen ze leiden tot een algemeen tekort aan cacao en dus chocolade, zeggen de experts. Ik eet zelf zo min mogelijk vis. Al jaren, het is mijn bijdrage, net als mijn besluit om voortaan ook zo min mogelijk vlees te gaan eten.

 

Het is een levensstijl waar je mee om moet leren gaan. Het is meer dan besluiten dat je wilt afvallen of dat je aan wilt komen. Het leven bestaat gelukkig niet uit twee keuzes. Ook bij Model Workout werken we met het kiezen uit meerdere levensstijlen. Om je bewuster te maken van je eigen doelen.

 

Dus om het nijpende tekort aan cacao tegen te gaan zal ik me weer op de single markt begeven. This is my act of kindness, mijn cadeau aan jullie.

 

 

PS: here is a little choco treat, mijn chocosmoothie!

 

Choco smoothie van Paultje

Aantal personen: alleen voor jezelf (hebberd)

Bereidingstijd: Zo gepiept (max 5 min)

 

Ingrediënten

– 1 banaan

– 1/2 kopje chocolade sojamelk

– 2 tl honing

– 2 el pindakaas

– 1 el cacao

– 2 el Griekse yoghurt

 

Bereiding

Je raadt het nooit… alles in de blender met de deksel erop. Mocht je het te dik vinden dan kan je altijd extra chocolade sojamelk toevoegen!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties